9 Riscuri ale operatiilor estetice de care nimeni NU iti spune

Voturi: 142 |   Voteaza

Desi se spune ca inca mai suntem in criza financiara, cererea pentru operatii estetice continua sa creasca, desi pretul lor nu este nici pe departe foarte scazut. In Romania peste 80% dintre persoanele care recurg la astfel de interventii sunt femei, cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani. In topul celor mai practicate operatii estetice sunt cele de marire a sanilor, liposuctiile, rinoplastiile, apoi otoplastiile, liftingurile faciale si cele de marire a buzelor. Deja, chiar si in Romania, operatiile estetice au devenit ceva atat de comun, ca o vizita la dentist sau la ginecolog.

Insa, inainte de a merge hotarata catre o astfel de decizie, trebuie sa stii ca exista anumite riscuri ale operatiilor estetice, chiar si atunci cand vorbim de cele mai simple, precum marire buzelor sau injectiile cu Botox.

Afla care sunt acele riscuri ale operatiilor estetice pe care nimeni nu ti le spune pentru ca apar foarte rar. Fii frumoasa, dar invata sa te informezi inainte de orice procedura!

AMORTEALA

Amorteala temporara in zona operata este comuna in cazul liftingurilor faciale sau a liposuctiilor, desi, foarte rar, este permanenta. Cea mai comuna este amorteala dupa operatiile de san. Poti pierde sensibilitatea din zona mameloanelor, iar in cazul reducerii sanilor, pierderea este definitiva, pentru ca mameloanele sunt complet indepartate si inlocuite cu grefe de piele. De asemenea, de fiecare data cand pielea este taiata, sunt sectionati si nervii. Exista riscul (1 din 1000 de cazuri) ca nervii sa fie afectati grav si permanent, si sa nu ramai numai cu o amorteala, sa ajungi sa nu mai simti nimic in zona respectiva.

SEROM SI HEMATOM

Un serom este o colectie de lichide care se dezvolta in corp dupa o interventie chirurgicala. Acestea sunt atat de comune, incat chirurgii le previn prin insertia de drene in timpul operatiei. Hematomul este o colectie de sange inchegat. Ambele pot fi prevenite, insa tot apar la 1% din cazuri si pot fi foarte periculoase daca nu se retrag sau nu sunt indepartate. Se pot remarca prin umflarea exagerata, de obicei, unilaterala, a unei zone operate.


NECROZA SI INFECTIA

Necroza este moartea unei zone de piele si este cauzata mai ales de lipsa unei bune oxigenari a tesuturilor. Infectia inflameaza tesuturile si se prezinta ca o zona rosie, cu secretii purulente, insotita de febra si frisoane. Desi rar, ambele pot sa apara in urma unei operatii estetice si trebuie tratate imediat. Daca necroza nu este atat de grava, mai ales in zone restranse, infectia poate sa duca foarte repede la deces.


CICATRICI INESTETICE

Cicatrizarea variaza in functie de organismul nostru, asa ca, exista posibilitatea, chiar si in cazul unui medic priceput, sa ramai cu cicatrici inestetice. Un tesut incizat are nevoie de aproape 1 an pentru a se reface, timp in care trece prin diferite stadii. In mod normal, la sfarsitul procesului ea trebuie sa fie complet estompata, insa, exista cazuri in care cizatrizarea se abate de la drumul normal, iar tesutul nu se vindeca asa cum trebuie. Daca ai operatii mai vechi, arata-i medicului tau cum s-au vindecat, astfel incat el sa poata lua decizii corecte in privinta operatiei si a tratamentului, pentru un efect estetic cat mai bun.


REACTII ADVERSE LA ANESTEZIC

Operatiile estetice sunt interventii chirurgicale majore. Asa ca pentru ele este nevoie de anestezie si anestezist. Efectele adverse cele mai comune ala anesteziei sunt gatul uscat, greturile sau nasul infundat. Complicatiile anesteziei generale pot fi respiratorii, cardiovasculare, termice (hipotermia sau hipertermia), anafilactice (alergice) sau metabolice (hiperglicemii/hipoglicemii). Alte riscuri grave ale anesteziei generale includ modificari ale tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac, infarctul miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Moartea sau boli grave, ca urmare a anesteziei sunt rare si sunt, de obicei, legate de complicatiile operatiilor. Totusi, decesul apare in aproximativ unul din 200.000 de cazuri de oameni sanatosi care primesc anestezie.


LIPOSUCTIA NU TE FERESTE DE GRASIME

Fiecare parte a corpului are celulele ei de grasime. Asa ca, o data cu liposuctia, aceste celulele de grasime sunt indepartate. Insa, daca persoana operata se ingrasa post-operatoriu, va avea surpriza ca excesul de grasime sa apara in alte locuri, care nu au fost supuse liposuctiei, in locuri unde nu exista grasime inainte. Mare grija, astfel, la regimul post-operatoriu in cazul liposuctiei. Altfel, vei schimba grasimea de pe abdomen cu grasime de pe brate sau picioare.


ASIMETRII

Stim deja ca partile din partea dreapta a corpului nostru nu sunt identice cu cele din partea stanga, si vorbim aici nu numai de sani, dar si de oase. Asa ca, se poate intampla, ca din cauza asimetriei dintre partea stanga a sternului si cea dreapta o operatie de marire a sanilor sa fie inestetica, iar sanii sa para foarte departati. Tot asa, un stern prea lat, prea inalt sau prea ingust poate sa departeze, sa ridice sanii foarte mult sau sa ii apropie prea tare. Asa se intampla si in cazul nasului, unde narile nu sunt identice. Bineinteles, un medic estetician cu adevarat bun va putea sa vada aceste diferente si sa aduca operatia catre succes. Totusi, diferentele tot vor fi vizibile.


INJECTIILE CU BOTOX NU SUNT ATAT DE SIMPLE

"In urma operatiilor estetice in zona ochilor, pot aparea complicatii: modificarea pigmentarii in zona tratata, sangerari, echimoze, infectii, vedere intetosata, lacrimare excesiva, imposibilitatea inchiderii complete a ochiului, asimetrie faciala, reactii alergice. Chiar daca efectul este spectaculos, procedura trebuie repetata la 8-9 luni. De obicei, tratamentele ar trebui sa fie combinate pentru a obtine aspectul dorit, acest lucru avand impact asupra pretului procedurilor. Interventiile estetice nu se recomanda persoanelor cu alergii la substante din componenta injectiilor/cremelor (de ex Albumina), cu probleme de coagulare, hipertiroidie, glaucom, epilepsie, hipertensiune arteriala, etc.", ne spun specialistii de la clinica Dermato-Byronia.

RINOPLASTIILE TE SCHIMBA DEFINITIV

Tu vei spune ca iti schimba numai nasul, insa o rinoplastie iti schimba intreg aspectul facial. Taieturile pe caree o astfel de interventie le implica iti pot schimba zambetul, linia buzelor, a obrajilor, chiar si a sprancenelor. In plus, nu uita ca este o interventie chirurgicala, asa ca si simturile tale pot avea de suferit, poti sa capeti un simt al mirosului mai sensibil sau nu, poti sa nu mai respiri atat de bine, poti deveni hipersensibil la anumite mirosuri sau fenomene ale naturii, precum vant puternic, frig sau umezeala. Si o ultima informatie: numai 2 din 10 pacienti sunt perfect multumiti de rinoplastii. "Daca un pacient nu este cu adevarat stapan pe sine si nu pricepe ca o astfel de operatie ii schimba aspectul fizic, va avea parte de un soc dupa. Va crede ca persoana din oglinda nu il reprezinta.", ne spune dr. psiholog Ilinca Petrescu.

 

 

Operatiile estetice au devenit, intr-adevar ceva comun in viata unei femei. Astuparea ridurilor cu Botox, marirea buzelor, liposuctii care te scapa de grasimi acumulate de la sarcina sau de la o munca sedentara de birou, marirea sanilor sau rinoplastiile - toate sunt de inteles si recomandate daca intr-adevar ai probleme evidente in acest sens. Si, in mod normal, niciun medic nu va fi de acord sa intervina atat de dramatic asupra corpului tau daca motivele tale nu sunt intemeiate. Nu uita, orice operatie estetica este o interventie chirurgicala definitiva! Tu ti-ai facut sau ti-ai face o operatie estetica?



Sursa: Divahair.ro



CITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII