10 scriitori de Nobel pe care ar trebui sa ii citesti

Voturi: 178 |   Voteaza

Premiile nu fac un scriitor bun. Totusi, atunci cand vorbim despre Premiul Nobel pentru Literatura, premiu ce se acorda deja de peste 100 de ani, nu putem sa nu amintim de valoarea operelor si importanta laureatilor, ramasi in istoria literaturii.

Istoria si traditia Premiului Nobel pentru Literatura a inceput in anul 1901 si continua pana in zilele noastre. Conform lui Alfred Nobel, cel care a pus bazele fundatiei ce ofera anual premiile cu acelasi nume, castigatorului ii este recunoscuta "cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealistica". Astfel, Premiul Nobel se acorda de fapt pentru intreaga opera a autorului si nu pentru o lucrare individuala, cu toate ca la unele decernari de premii sunt mentionate si nume de lucrari.

De-a lungul timpului numerosi autori au avut ocazia sa primeasca acest premiu despre care se spune ca este cea mai importanta distinctie din domeniu, atat autori cunoscuti publicului larg, ... clasici, cat si autori mai putin cunoscuti.

Astazi am facut pentru tine un top 10 scriitori de Nobel pe care ar trebui sa ii citesti. De ce si mai ales ce opere, afla in continuare:


Henryk Sienkiewicz (castigator in 1905) este unul dintre cei mai cunoscuti prozatori polonezi, opera sa reprezentativa fiind romanul istoric "Quo Vadis", roman ce evoca suferintele din perioada domniei lui Nero in cetatea Romei.

In afara acestui volum Sienkiewicz a mai publicat alte optsprezece lucrari pe parcursul vietii. Motivatia juriului la acordarea premiului Nobel a fost "pentru meritele sale exceptionale ca scriitor epic".
 


Thomas Mann (castigator in 1929) se numara printre cei mai mari scriitori ai secolului xx. Cunoscut mai ales ca romancier si eseist de origine germana, Mann a publicat de-a lungul vietii sale si nuvele, si teatru, ba chiar si cateva povestiri.

Motivatia juriului la acordarea premiului Nobel a fost "...in principal pentru marele roman "Casa Buddenbrook", care de-a lungul anilor a fost intampinat cu o constanta si sporita apreciere ca o opera clasica a literaturii contemporane".
 


 

Hermann Hesse (castigator in 1946) - Cunoscut mai ales pentru romanele sale "Lupul de stepa" si "Jocul cu margele de sticla", Hermann Hesse, scriitor de origine germana, si-a pus amprenta asupra literaturii contemporane printr-un simbolism aparte, simbolism care ii caracterizeaza majoritatea lucrarilor.

Motivatia juriului la acordarea premiului Nobel a fost "pentru inspiratele sale scrieri care, crescand in indrazneala si profunzime, exemplifica idealuri clasice si inalte calitati ale stilului".

Ernest Miller Hemingway (castigator in 1954) - Cine nu l-a citit pe Hemingway ... mai are timp sa o faca! Cu siguranta unul dintre cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor, Ernest Hemingway a castigat, pe langa Nobelul pentru literatura, si un Premiu Pulitzer in 1953.

Motivatia la decernarea Nobelului a fost simpla "pentru maiestria artei narative, foarte recent demonstrata in "Batranul si marea" si pentru influenta pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan".

In cazul in care nu l-ai citit, iti recomand, pe langa faimosul roman "Batranul si marea" , si "Adio, arme", "Pentru cine bat clopotele" sau "Fiesta".

 
 

Jean-Paul Sartre (castigator in 1964) - Filozof francez, reprezentant al existentialismului, Sartre a castigat premiul Nobel ... si l-a refuzat. Motivul refuzului sau a fost acela ca nu isi dorea sa fie transformat, asa cum singur nota, intr-o "institutie".

Dar cum Academia il numise deja castigator, Sartre a ramas oficial laureatul Premiului Nobel pentru Literatura in 1964.

Pablo Neruda (castigator in 1971) - Atunci cand a castigat Premiul Nobel pentru Literatura, motivatia juriului a fost "pentru opera lui, care, cu sufletul unei forte elementare, da viata destinului si viselor unui intreg continent". Destul de complicat spus, nu-i asa? In realitate Pablo Neruda a scris unele dintre cele mai simple si mai frumoase poezii. Iar daca nu ma crezi, iata un fragment dintr-un poem:

"Moare cate putin cine nu pleaca atunci cand este nefericit in lucrul sau; cine nu risca certul pentru incert pentru a-si indeplini un vis".

 
 

William Golding (castigator in 1983) - Romancier britanic, adept al analizei cu tenta psihologica, Golding a urmarit in mai toate volumele sale criza constiintei omului modern.

Romanul sau cel mai cunoscut este, fara doar si poate, "Imparatul mustelor", o poveste clasica si tragica despre libertate versus reguli, despre natura umana in adevaratul sau sens si despre limita inocentei.

Atunci cand William Golding a primit premiul Nobel, motivatia juriului a fost urmatoarea "...pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste dar purtand si amprenta diversitatii si universalitatii mitului, ilumineaza conditia umana din lumea de azi".

José Saramago (castigator in 1998) - Comparat de multe ori cu Kafka, Saramango s-a remarcat prin stilul sau direct si relaxat, dar si prin atentia pe care a acordat-o, in cel mai natural mod, identitatii portugheze.

Se spune despre el ca a fost ateu si comunist. Dar, pe langa opera sa, acestea sunt doar detalii - Iti recomand "Pluta de piatra", "Omul duplicat" sau "Eseu despre orbire", cateva dintre volumele care au fost traduse si la noi in tara.

 
 

Elfriede Jelinek (castigatoare in 2004) - S-a remarcat prin stilul direct si onest pe care l-a abordat, dar si prin violenta si tragismul romanelor sale. Elfriede Jelinek, scriitoare de origine austriaca, a cunoscut faima cu romanul "Pianista", cu toate ca alte doua romane ale sale "Amantele" si "Exclusii", publicate inaintea "Pianistei" s-au situat in acelasi registru dramatic, abordand teme ca excluziunea sociala, pornografia, abuzurile familiale ori absurditatea autoritatilor in raport cu discriminarea persoanei.

La noi in tara Elfriede Jelinek se bucura de traducerea a patru volume - "Pianista", "Amantele", "Exclusii" si "Lacomie".

Mario Vargas Llosa (2010) - Scriitor de origine peruana, Mario Vargas Llosa a castigat anul acesta Premiul Nobel pentru Literatura, pentru „cartografierea structurilor puterii". Llosa este tradus la noi in tara inca din anul 1970, astfel ca poti gasi majoritatea romanelor sale, iar din 2005 exista chiar si o serie de autor la editura Humanitas.

Printre cele mai reprezentative opere semnate de Llosa se numara "Orasul si cainii", "Casa Verde", "Paradisul de dupa colt" sau "Ratacirile fetei nesabuite".

 

Tu ce carti ai citit semnate de acesti autori?Sursa: Divahair.roCITESTE SI DESPRE:

COMENTEAZA

COMENTARII

Vizitator
28/11/2011, 23:06
Matusa Julia si Condeierul-Mario Vargas Llosa Merita citita
Vizitator
14/06/2011, 14:10
as fi adaugat laaceasta lista si pe marele romancier de origine columbiana , Gabriel Garcia Marquez