Tranzitia de la alaptatul la san la biberon

Sunt 647 poze cu bebelusi si 3 zile pana la resetarea topului
Alaptare
126

Iti amintesti de perioada cand alaptatul parea un adevarat mister? Ai citit, ai intrebat, poate ai consultat si un specialist iar acum iata ca te descurci foarte bine. De fapt, alaptatul la san a devenit ca o a doua natura nu-i asa? Deci, de ce ai renunta la el?

Trecerea de la alaptarea la san la biberon poate fi necesara din mai multe considerente: mama are lapte insuficient sau nu este suficient de hranitor, bebelusul a crescut si nu ii mai ajunge laptele matern, mama este nevoita sa ia medicamente sau sa faca radiografii, mama nu poate fi prezenta langa bebelus de fiecare data cand acesta are nevoie sa fie alaptat (merge la servici, are alte activitati), este timpul sa treaca si la alt tip de alimentatie, etc.

Ei bine, trecerea la biberon nu inseamna renuntarea la laptele matern. In primul rand ambele modalitati de hranire pot fi folosite in paralel zilnic, o parte din mese se fac la san si altele cu ajutorul biberonului. Initial proportia alaptarilor la san este mai mare, iar in timp, raportul tipului de alaptare se schimba in favoarea biberonului. Pentru ca trecerea sa fie mai usora, folosind o pompa de san speciala (poate fi cumparata din orice farmacie sau magazin online pentru bebelusi), poti sa iti extragi laptele matern punandu-l in biberoane si servindu-l micutului tau la ore fixe.

Acest nou sistem de alaptare iti poate fi de mare ajutor, in special daca te decizi sa te intorci la munca inainte de vreme sau daca pot interveni diverse evenimente care sa iti impuna renuntarea la alaptatul la san total sau in anumite intervale de timp. Desi adoptarea biberonului este un pas mare, exista femei care se decid sa combine cele doua sisteme, pastrand intimitatea momentelor de alaptare la san dar profitand si de flexibilitatea oferita de biberon, aceasta fiind si recomandarea noastra.

biberon-bebelusCei mai multi experti sugereaza ca dubla alaptare (si de la san si prin biberon) poate fi inceputa inca din prima luna de viata, dar ar fi indicat sa inceapa un pic mai tarziu. Astfel, dupa ce micutul a fost alaptat macar 3-4 saptamani la san, poate fi facuta o incercare si cu biberonul. Totusi, in asemenea situatii, mama nu este cea mai indicata persoana sa faca acest pas. Asta si pentru ca bebelusii au un simt al mirosului extrem de dezvoltat ceea ce le va permite sa simta ca mama este in zona si sa refuze biberonul.

Nu trebuie sa te simti frustrata daca prima incercare de a trece la biberon se va solda cu un esec. Cei mai multi experti sugereaza ca exista un interval de timp de cel putin doua saptamani necesare bebelusului pentru a se adapta trecerii de la san la biberon. Tocmai de aceea este indicat sa incepi alaptarea alternativa cu cel putin doua saptamani inainte de momentul in care vei avea nevoie sa introduci in mod zilnic biberonul.

Evident, o asemenea tranzitie nu o sa fie usoara nici pentru tine si nici pentru bebelus, insa cu putin bunavointa lucrurile vor incepe sa mearga de la sine. Oricum, daca copilul nu va raspunde bine la schimbarea modului de alaptare, poti incerca sa ii montezi alt model de tetina la biberon care sa semene mai mult cu forma si textura sanului. Nu-ti face griji, mai devreme sau mai tarziu cel mic se va adapta iar pentru tine alaptarea va deveni mai usoara.

Sursa: Mamicamea.ro