Suplimente cu minerale si vitamine pentru copii

Sunt 647 poze cu bebelusi si 15 zile pana la resetarea topului
Sanatate
138

multivitamine si minerale pentru copiiAcoperirea deficitului de vitamine si minerale la copii este una dintre probleme dezbatute frecvent de medicii pediatri. De la bebelus si pana la adolescent, in functie de perioada de dezvoltare, copiii au anumite nevoi vitaminice care sunt necesare pentru cresterea lor echilibrata. In mod normal, alimentatia zilnica ar trebui sa furnizeze acesti nutrienti necesari dezvoltarii armonioase, insa, de multe ori datorita diversilor factori, este necesara si suplimentarea, pentru a evita orice carenta.
Din pacate alimentatia moderna nu aigura un echilibru de vitamine si minerale in organism, unele fiind in deficit altele in exces. Alimentele prelucrate prin diverse metode chimice si termice isi pierd din caracteristici sau capata unele noi datorita modificarii genetice ale plantelor si animalelor din care provin. Poluarea si factorii de stres la care este supus omul modern determina „pierderea" unor minerale sau "scade capacitatea de asimilarea" a organismului a altora.

In general preparatele cu multivitamine (masticabile sau sub forma de siropuri) sunt cele mai indicate, acestea acoperind cam toata gama de vitamine. Dar de exemplu, daca copilul nu bea lapte sau nu mananca produse lactate, e bine sa va orientati spre multivitamine cu suplimente de calciu in ele. Atentie suplimentele cu multivitamine nu inlocuiesc vitmainele si mineralele ce trebuie asimilate din alimentatie, acestea doar suplinesc deficituri.

In cazul bebelusilor hraniti artificial, cu diverse formule de lapte existente in comert, teoretic suplimentarea cu multivitamine nu este necesara in cele mai multe cazuri, tocmai datorita faptului ca aceste formule au un continut ridicat de vitamine si minerale, dar totusi laptele formula indifferent de tehnologia folosita nu poate replica complet caracteristicile laptelui matern. Astfel, pediatrul este singurul in masura sa evalueze necesarul de vitamine si sa prescrie doza zilnica recomandata fiecarui bebelus. Bebelusilor le sunt necesare, in special: fierul, fluorul, vitaminele A, C, D si vitamina K. Un produs excelent pentru bebelusi este preparatul naturist Infant Formula.

Pediatrii din SUA recomanda sa se administreze vitaminele la cei mici astfel:

- suplimentele de vitamina D se vor da copiilor hraniti exclusiv la san, dupa varsta de doua - patru saptamani. Daca mamele se hranesc echilibrat si au dieta variata, aceste suplimente nu sunt necesare.

- in general nu este necesar bebelusilor hraniti cu lapte praf sa li se administreze adaosuri de vitamine si minerale. Exceptia se refera la copiii carora li se recomanda prin prescriptie medicala tipuri de lapte praf imbogatite cu fier sau vitamine (inclusiv vitamina D).

- picaturile cu continut de fluor pot fi o solutie nimerita pentru copiii hraniti cu lapte formula. Efectul suplimentului de fluor, administrat de la varste tinere, s-a dovedit a reduce incidenta aparitiei cariilor la copii.

- copii mai mari nu au nevoie de suplimente de vitamine daca au o dieta variata si echilibrata, din toate categoriile de nutrienti necesari.

multivitamine pentru copiiIn cazul copilului cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani este nevoie de cantitati diferite de minerale si vitamine pentru dezvoltarea armonioasa a oaselor, a dintilor si a tesutului muscular. Insa la aceste varste copiii nu sunt foarte mancaciosi, spre disperarea mamicilor si a bunicilor, si, de aceea, suplimentarea este recomandata uneori de pediatru. De mare importanta in aceasta faza de crestere sunt: calciul, fierul si vitaminele A, C si D. Daca un copil mananca putin dar totusi este dezvoltat armonios si sanatos, este foarte posibil ca acesta sa asimileza sis a utilizeze mai efficient vitmainele, mineralele si aminoacizii din alimente, si de asta sa aiba nevoie de o cantitatea mai mica de hrana comparative cu alti copii.

Prescolarii si scolarii mici, intre 5 si 12 ani, in general au nevoi energetice ceva mai mari . Totusi in multe cazuri apetitul este ceva mai scazut scazut, alimentatia mai dezordonata (multe snaksuri, preparate tip fast-food) motiv pentru care alimentatia lor trebuie sa se bazeze pe mese cu portii mici si dense din punct de vedere nutritive, pe alimente cat mai sanatoase. Pediatrii recomanda in aceasta perioada de crestere: calciu, fier si acid folic.

In timpul adolescentei, pentru o dezvoltare armonioasa, s-a constatat ca mineralele si vitaminele sunt extrem de importante. Fetele au nevoie de suplimente in jurul varstei de 10 - 11 ani, iar baietii pe la 12 - 13 ani.
La adolescenti sunt importante urmatoarele:
- acidul folic si vitamina B12;
- pe masura ce nivelul de calorii creste, este nevoie de suplimente de vitaminele B1, B2 si B3;
- vitamina B6 si vitamina D
- dezvoltarea scheletului osos;
- vitaminele A, C si E sunt importante pentru dezvoltarea noilor celule formate;
- calciul, magneziul si zincul sunt necesare pentru cresterea densitatii osoase. 

Important, nu uita

Este important sa oferi copilului tau vitamine si minerale de calitate, obtinute in mod natural din plante si nu multivitamein obtinute prin sinteza chimica, chiar daca produsle naturale uneori costa ceva mai mult ele sunt mai eficiente, se asimileaza mai usor si mai rapid si cel mai important nu au reactii adverse, si dupa ce tragi linie constati ca este mai profitabil cu produsele naturiste, de exemplu produsele pentru copii de la Calivita respecta aceste standarde de calitate.

Cel putin 15 minute pe saptamana de expunere la soare, sunt necesare un copil pentru a putea asimila in mod natural vitamina D.

Atentie: Cititi cu mare atentie prospectul si asigurati-va ca multivitaminele alese nu contin fier - exceptand cazul in care copilul este anemic sau medicul v-a recomandat sa-I dati fier. Asta deoarece o supradoza de fier poate fi fatala pentru copilul. Este un mare risc pentru ca multi copii fac confuzie intre vitaminele pentru copii ( cu gust bun si moi) si bomboane, astfel ca se pot servi din acestea de cateva ori pe zi. Asa ca, puneti medicamentele intr-un loc in care ei nu pot avea acces!

Sursa: Mamicamea.ro