Somnul copilului de la 3 la 6 luni

Sunt 647 poze cu bebelusi si 11 zile pana la resetarea topului
Copii
120

somn nou nascutLa trei luni cei mai multi copii dorm undeva intre 12 si 15 ore pe zi, cumulat, atat ziua cat si noaptea. De asemenea, dupa varsta de 3 luni bebelusii incep sa isi dezvolte un program de somn si sa renunte incetul cu incetul la "mesele" de noapte. 
Insa asta nu inseamna ca trebuie sa ii impuneti micutului vostru un program rigid de somn, cu atat mai mult cu cat este posibil ca bebelusul sa isi fi dezvoltat deja un program de somn adaptat ritmului de viata al familiei voastre.

Nu trebuie sa uitati nici faptul ca fiecare copil are propriul sau ritm de crestere si dezvoltare, asa ca trebuie sa urmariti daca exersarea unui program de somn are vreun efect sau daca micutul nu raspunde inca la programul fixat de voi, caz in care este indicat sa mai amanati impunerea unui asemenea program pentru cel putin cateva saptamani.

In aceasta perioada a vietii copii dorm "peste noapte", desi asta inseamna pentru cei mai multi dintre ei intre 5 si 6 ore de somn, mai sunt si unii care fac nanita pentru o perioada mai mare de timp. Pentru un parinte care spera sa doarma vreo 8-9 ore pe noapte, poate nu pare prea suficient, dar in realitate faptul ca micutul incepe sa dezvolte un program de somn, este o adevarata piatra de hotar in evolutia sa si de asemenea va permite si voua ca parinti sa dormiti putin mai mult, ajutandu-va sa va odihniti pentru a face fata unei noi zile alaturi de micutul vostru.

Daca pentru majoritatea copiilor de 3-6 luni somnul de noapte a devenit deja o obisnuinta, nu sunt putini nici copii care inca se mai trezesc macar odata pe noapte pentru a se hrani.

Daca aveti un copil care are deja de ceva vreme obiceiul de a dormi peste noapte, bucurati-va dar trebuie sa stiti ca nu trebuie sa fiti surprinsi cand veti descoperi ca va incepe din nou sa se trezeasca la orele tarzi din noapte. Poate ca va parea frustrant dar trebuie sa stiti ca deja, la aceasta varsta copii devin constienti de persoanele din jurul lor si probabil ca si micutul vostru se va trezi pentru a va chema langa el.

Pentru a reusi totusi sa ii stabiliti copilului un regim de somn normal pentru varsta sa trebuie in primul rand sa ii stabiliti un program de somn regulat. Spre exemplu,atunci cand micutul vostru abia se nascuse, stiati ca este trecut de ora sa de somn atunci cand il vedeati ca se freaca la ochi sau ca da semne vizibile de oboseala. Acum, dupa ce a mai crescut este esential sa ii creeati un ritm de somn pe timpul noptii dar si perioade regulate de somn pe timpul zilei.

Este foarte important sa tineti cont si de urmatoarea regula: daca micutul vostru pare ca vrea sa stea treaz dupa ora lui de culcare si manifesta un comportament energic, este foarte posibil ca acesta sa fie un semn de oboseala. De asemenea, daca la aceasta varsta copilului ii este greu sa adoarma sau sa stea adormit ar fi bine sa ii modificati programul de somn si sa il puneti la culcare mai devreme.

In alta ordine de idei, daca pana acum nu ati facut asta, ar fi bine sa incepeti sa ii creati copilului vostru o rutina inainte de culcare. Aceasta rutina poate sa conste din baita de seara, schimbatul hainelor pentru culcare,cititul unei povesti la culcare, cantatul unui cantecel si bineinteles nu se poate termina fara pupicul de noapte buna.

Desi este la o varsta destul de frageda, in calitate de parinti, trebuie sa va incurajati copilul sa doarma singur. Noi ca si adulti avem si noi obiceiul sa ne trezim peste noapte odata sau chiar de mai multe ori, insa, avem creeat reflexul de a ne culca la loc si in majoritatea cazurilor nici nu ne mai aducem aminte ca ne-am fi trezit.

La copii insa este o alta poveste deoarece doar o parte dintre ei au acest reflex innascut in timp ce ceilalti trebuie sa si-l dezvolte, iar aici parintii joaca un rol foarte important. Daca din intamplare copilul vostra face parte din a doua categorie prima masura pe care trebuie sa o luati este sa aveti grija ca atunci cand copilul se trezeste in toiul noptii sa incercati sa il culcati la loc cat timp este inca pe jumatate adormit. Insa daca aceasta metoda nu merge va trebui sa treceti la niste masuri mai ferme si sa aplicati diferite metode de convingere, care de obicei se impart in doua categorii: cele care se rezolva cu plans si cele care se rezolva fara lacrimi.

Sursa: Mamicamea.ro