Saptamana mondiala a alaptarii

Sunt 647 poze cu bebelusi si 29 zile pana la resetarea topului
Alaptare
99

In perioada 1-7 august are loc Saptamana Mondiala a Alaptarii, organizata la initiativa WABA – World Alliance of Breastfeeding Action, o retea internationala de organisme ce lucreaza impreuna cu OMS si UNICEF pentru promovarea alaptatului la san. Evenimentul este organizat in peste 170 de tari la initiativa OMS. Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF recomanda alaptarea copilului pina la virsta de doi ani, iar in primele sase luni de viata ale copilului el trebuie sa fie alimentat exclusiv la san.

Laptele matern asigura nutritia cea mai bine adaptata necesitatilor nou-nascutilor si copiilor mici si reduce riscurile malnutritiei, anemiei, retardului statural si greutatii scazute in rindul copiilor de pina la 2 ani. Laptele matern ajuta la prevenirea infectiilor si bolilor respiratorii, intareste sistemul imunitar si reduce riscul unor afectiuni cronice serioase in viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv.

Un lucru asa de natural prin care ne identificam cu restul mamiferelor, alaptatul, a devenit nepopular si considerat dificil in societatea actuala, desi din studii si cercetari au reiesit numeroase beneficii pentru sanatatea copilului si pentru sedimentarea relatiei afective mama-prunc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva (fara apa, sucuri, ceaiuri sau lapte artificial) pana la sase luni de viata si apoi continuarea alaptarii in paralel cu alte alimente pana la varsta de doi ani.

In Romania doar 16% din mame isi hranesc copii exclusiv la san in primele 5 luni, conform unor date.

saptamana mondiala a alaptariiDe vina e lipsa acuta de consiliere si informare a mamelor in clinici si maternitati, impreuna cu o serie de mituri false la care e expusa viitoarea mama: cum ca unele femei nu au suficient lapte, copilul ramane infometat, nu creste la fel ca cei hraniti cu lapte de vaca imbogatit, etc. La acestea se adauga lipsa de referinte culturale, dupa decenii in care ne-am dezvatat sa alaptam vazand alte femei cum isi hranesc copiii cu biberonul. La mijloc s-au strecurat si interese comerciale ale unor producatori de lapte artificial care prin campanii insistente de marketing au reusit sa puna intr-o lumina pozitiva hranirea bebelusului cu lapte de la o alta specie – vaca – din care se elimina sau se adauga componente pentru a imita laptele matern.

mentatia la san este varianta ideala pentru nou-nascuti. Este foarte important ca mamele sa constientizeze faptul ca laptele matern este perfect adaptat nevoilor nutritionale ale sugarului si protejeaza bebelusul de infectii microbiene sau virale", a declarat Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Programul saptamanii mondiale a alaptarii in Romania organizat de:

IMOPEDIA Biovente Romania Romar Fanfara PR Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare Grupul de Sprijin pentru Alaptare din Bucuresti

3 august 2010 - Grup de sprijin in alaptare – ora 18.30, parcul Izvor;

7 august 2010 - Maratonul alaptarii organizat in AFI PALACE COTROCENI (etajul 1) – orele 18-20 - e asteptata participarea a peste 100 de mame si 50 de tati care vor primi tricouri polo inscriptionate.

Sursa: Mamicamea.ro