Sa intelegem comportamentul alimentar al copiilor nostri

Sunt 647 poze cu bebelusi si 12 zile pana la resetarea topului
Alimentatie
105

Copilaria este ultima sansa a noastra sa influentam obiceiurile alimentare ale copilului si de aceea, e bine sa-i invatam pe cei mici cat mai devreme deprinderile alimentare corecte. Este foarte important sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata, acest aspect fiind valabil si in cazul nostru.

Stomacul copiilor este mic, deci sunt obligatorii trei mese principale si doua gustari. In general, copiii prefera alimentele simple, necomplicat preparate si fara gust puternic. Gustarile, in schimb, e bine sa fie compuse din cereale cu iaurt, sau branza, fructe, crackers.

In cazul unui aliment nou, copilul nu il va accepta din prima, nu tot timpul. De aceea, daca dorim sa-i introducem in alimentatie ceva nou, vom taia in bucatele acel produs, si il vom amesteca printre celelalte produse deja cunoscute cu ele. Trebuie sa-I acordam timp micutului sa se familiarizeze cu gustul alimentului, si sa asteptam sa-l accepte.

Trebuie de luat in calcul ca acceptarea unui aliment nu este intotdeauna determinat de gustul obiectiv al acestuia, ci si de alte criterii subiective, cum ar fi:

comportamentul alimentar- Temperature crescuta – copiii prefera alimentele caldute, dar nu fierbinti;

- Mirosul puternic – este neatragator pentru copii;

- Aspectul estetic – mancarea trebuie sa fie aranjata in farfurie astfel incat copilul sa doreasca a gusta din ea cu placere. Alimentele e bine sa contina culori vesele, si uneori, daca vrem sa creem un aranjament mai special, putem folosi alimente decupate in forme geometrice sau zoomorfe – cum sunt biscuitii, de exemplu.

Copiilor le place sa stea impreuna cu familia, si sa fie tratati precum adultii. Prin urmare, sa le dezvoltam acest obicei pentru ca sunt imitatori perfecti si vor invata repede. Sa nu uitam ca exemplul personal este cel mai important, asa ca sa nu ne miram cand copilul nostru va refuza anumite mancaruri, pe care nici noi nu le agreem.

Preferintele pentru un anumit tip de mancare sunt determinate in mica masura de mostenirea genetica. Cel mai important mecanism este invatarea si imitarea obiceiurilor pe care le vad la cei din jur, adica la noi, parintii, in mod special.

Atmosfera din timpul mesei este de asemenea un factor important in atitudinea copilului fata de mancare. Comportamentul pozitiv, entuziasmul, conversatia placuta intre membrii familiei si comentariile pozitive in ceea ce priveste mancarea, contribuie la cresterea apetitului celor mici.

Sa nu uitam ca tine de noi sa fim responsabili in educarea copiilor nostri de a-si alege o alimentatie echilibrata. Noi le putem oferi acestora o gama larga de alimente sanatoase, iar aici, sunt ei care decid ce le place sa manance mai mult.

Articol de Iustina C.

Sursa: Mamicamea.ro