Regurgitarea si refluxul gastro esofagian

Sunt 647 poze cu bebelusi si 11 zile pana la resetarea topului
Alaptare
102

Regurgitarile bebelusului sunt comune si inofensive. Ele sunt amestecate cu lapte si saliva. Ele apar de obicei dupa mese si sunt nedureroase. Ele nu afecteaza cresterea copilului.

Refluxul gastro-esofagian, nu se manifesta neaparat prin regurgitari mai abundente. El apare doar dupa sau chiar la cateva ore dupa masa, si este dureros. Acesta poate afecta hranirea si cresterea bebelusului, care este, de obicei, iritabil, plange mult si nu suge suficient. Boala de reflux gastroesofagian este cea mai frecventa tulburare de alimentatie, este mai frecventa si decat colicii.

De ce regurgiteaza?

La bebelusi, inelul (cardia), care previne intoarcerea  alimentelor din stomac inapoi in gura este inca imatur. In jurul varstei de la 9 luni la 1 an, se va opri aceasta regurgitare. Atentie! refluxurile se diferentiaza de varsaturile cauzate de un exces de mancare: acestea se fac fara efort.

Unii bebelusi regurgiteaza mai mult decat altii, ceea ce de multe ori ii ingrijoreaza pe parinti. Ei se tem ca micutul lor sa nu ia suficient in greutate. Dar daca copilul este intr-o dispozitie buna, daca va continua sa castige in greutate si daca are inca obraji foarte rumeni si mai ales buzele, nu exista niciun motiv pentru care sa iti faci griji.

Cu toate acestea, in primele 2 luni de viata mai ales, un bebelusi care a vomitat abundent si in jeturi ar trebui sa fie vazut de un medic pentru a exclude posibilitatea unei anomalii anatomice, cum ar fi stenoza pilorica (care, inseamna o ingustare a supapei la iesirea din stomac). Pot sa apara alte anomalii rare precum vomitarea unui lichid biliar (galben) care este semnul unei probleme mai grave ce necesita rapid o consultatie.

Consulta un medic in cazul in care bebelusul tau: bebelus regurgiteazapierde in greutate; este palid (inclusiv mucoasele) si nu are energie; sufera frecvent de regurgitari  usoare si abundente dupa mese si in timpul somnului; are semne de esofagita (plans in timpul meselor, crize dureroase, sange in saliva). In acest caz, lichidul gastric se intoarce  in esofag si provoaca inflamarea acestuia.

Ar trebui sa stii ca refluxul gastro-esofagian este mai frecvent la copiii prematuri, copiii operati de anomalii ale esofagului, si cei care sufera de probleme pulmonare, hipotonie, probleme de dezvoltare psihomotorie.

Cum sa previi?

In cazul in care bebelusul tau are reflux regulat, ar putea fi de util:

sa il intinzi pe o parte si sa ii cridici usor capul, astfel incat acesta sa fie mai ridicat decat stomacul; in timpul zilei, pune-l intr-un scaun inclinat pe spate sau pe un scaun inalt, daca poate sa se aseze; imparte-i mesele facand trei sau patru pauze pentru a-i permite sa ragaie si sa evacueze aerul; ingroasa continutul din biberon cu putine cereale (dupa patru luni), in cazul in care jeturile sunt mari si persistente. Exista, de asemenea, lapte formula anti-reflux. In cele din urma, in cazul in care copilul este destul de mare pentru a manca, incercati mai multe alimente solide. Cu toate acestea, uita-te la scaun: daca este constipat, acesta ar putea suferi de deshidratare; consulta un gastroenterolog pediatru, daca, in ciuda tehnicile utilizate, copilul are inca dureri si o alimentatie proasta.

Articole de Antoneta Barbu

Sursa: Mamicamea.ro