Pentru cei mai multi parinti putine ocazii sunt atat de asteptate si de emotionante cum sunt primele cuvinte ale copilului lor. Ce bucurie simtim cand auzim pentru prima data un "mama" sau un "tata" chiar daca deocamdata copilul nostru nu stie inca prea bine ce inseamna aceste cuvinte. Si chiar asa, cam pe la ce varsta sa ne asteptam ca micutul sau micuta noastra sa se "exprime verbal" pentru prima data. Ei bine, dupa unii experti, trebuie sa ne pregatim de acest eveniment intre lunile a opta si a noua dar aceasta perioada poate varia de la copil la copil, fiecare avand propriul ritm de evolutie.
Spre exemplu chiar si in aceeasi familie, un copil poate incepe sa vorbeasca de la 5 luni in timp ce altul este posibil sa spuna primele cuvinte abia dupa varsta de un am.
Odata ce a spus pentru prima data "mama" sau "tata", copilul, de cele mai multe ori, va incepe, incet dar sigur sa isi dezvolte un vocabular, la inceput foarte restrans, pe baza cuvintelor pe care le aude frecvent. Spre exemplu, el sau ea va invata destul de repede sa spuna "papa", "buna" sau "pa" dar este posibil sa retina si numele unei rude sau a unui animal de casa sau chiar numele unei jucarii preferate. De altfel, pana sa ajunga la varsta de 18 luni, copilul va fi capabil sa rosteasca intre cinci si douazeci de cuvinte.
Multi medici avertizeaza asupra faptului ca daca vreti ca, micutul vostru sa se exprime corect, voi insiva ca si parinti trebuie sa vorbiti corect, nu este bine sa vorbiti alintat, folosind cuvinte incomplete sau alterate.
Tot o concluzie la care au ajuns medicii specialisti este ca "informatia primita este mai usor de procesat decat cea care pleaca" sau cu alte cuvinte trebuie sa stiti sa ascultati pentru ca micutului ii ia mai mult sa conceapa un raspuns decat sa inteleaga ceea ce i se spune.
O alta lectie importanta este ca atunci cand vorbiti cu copilul sa aveti grija sa nu existe si alte zgomote in jur pentru ca atunci copilul nu va stii la ce sa fie atent si va incerca sa isi distribuie atentia fiindu-i mult mai greu sa inteleaga ceea ce i se spune.
Atunci cand purtati un "dialog" cu copilul, aveti rabdare sa primiti un raspuns si apoi raspundeti la randul vostru. Nu folositi variatii de ton pentru a nu-l deruta pe micut si chiar daca raspunsul sau nu va fi inteligibil, acesta este primul pas spre invatarea de noi cuvinte.
Tot pentru a incuraja primele cuvinte, medicii specialisti recomanda petrecerea unui timp de joaca impreuna cu copilul. Si de fiecare data cand luati o jucarie in mana, ar trebui sa ii spuneti numele pentru ca, micutul sa faca asocierea dintre jucarie si denumire. De asemenea este bine sa lasati copilul sa va atinga pe fata si pe buze atunci cand vorbiti pentru a putea intelege "cum se vorbeste".
Cand ii vorbiti, privitil in ochi, el va putea intelege mai usor ca doriti sa ii comunicati ceva, chiar daca credeti ca nu va intelege, spuneti mereu ce faceti si de ce, astfel ii dezvoltati mai repede capacitatile cognitive.