Primele clipe impreuna cu bebelusul

Sunt 647 poze cu bebelusi si 3 zile pana la resetarea topului
Bebelusi
129

Ai fost extrem de fericita cand ai aflat ca o sa ai un bebelus, ai fost nerabdatoare pe toata perioada sarcinii sa iti vezi copilasul care se formeaza si creste in interiorul tau si vei fi tare emotionata cand il vei vedea pentru prima data. Poate ca au fost momente in care iti imaginai cum o sa fie, ce o sa faci, daca vei avea puterea sa il tii in brate, sa il saruti. Legatura afectiva dintre voi doi se formeaza inca din perioada sarcinii, dar se intareste in momentul nasterii. Continuarea ideala a acestei legaturi este contactul fizic si emotional strans al mamei cu copilul imediat dupa nastere.

Daca tu nu poti sa iti intampini bebelusul in primele lui clipe pe aceasta lume, tatal ar trebui sa fie langa voi, sa ii ofere prima imbratisare nou-nascutului si sa ii urez el "Bine ai venit pe lume". Atunci cel mic va simti legatura afectiva cu celalalt parinte si se va construi inca din primele clipe legatura afectiva de care au nevoie amandoi pentru o relatie profunda de viata.

Sigur ca in acele clipe te gandesti daca te vei descurca sau daca vei stii sa faci totul asa cum trebuie, dar trebuie sa fii increzatoare in fortele proprii. Ca principala sursa de siguranta va fi chiar copilul tau. Dupa ce vei vedea ca poti sa il alaptezi, ca poti sa il faci sa dea aerul afara, ca iti da semnalul ca ii este foame sau ca trebuie schimbat, increderea in tine va creste si in cateva zile vei deveni stapana pe situatie. In general, in maternitati vei gasi si personal medical specializat care te va invata ce trebuie sa faci si sentimentul de teama si nesiguranta va disparea ca un fum.

Daca te simti bine din punct de vedere medical, ar fi ideal ca prima masa a nou-nascutului sa fie de la pieptul tau. Daca nu ai inca lapte la san sau nu poti sa iti tii bebelusul in brate, alapteaza-l cu prima ocazie in care poti, deoarece aceste alaptari sunt foarte importante pentru cel mic.

Imediat dupa ce vine pe lume, micutului i se va face testul APGAR. Acesta este primul sau examen medical si se face in primul si in al cincilea minut de viata. Acest punctaj a fost realizat de Virginia Apgar si permite medicului sa evalueze starea generala a copilului din momentul nasterii sale. Se masoara ritmul batailor inimii, respiratia, tonusul muscular, reflexele si culoarea pielii nou-nascutului.

In urma studiilor s-a demonstrat ca daca nou-nascutul ramane continuu langa mama, acest lucru prezinta multe avantaje pentru amandoi, deoarce promoveaza armonia relatiei lor, comunicarea si legatura stransa mama-copil. Ramanand in preajma mamei sale, copilul este mai satisfacut, deoarece este hranit mai bine si se linisteste la sunetul cunoscut al batailor inimii ei. Plansul sau gaseste, de asemenea, raspuns imediat si isi realizeaza obiectivul, adica atrage atentia mamei. Insa plansul bebelusului nu are ca rezultat doar atragerea atentiei mamei ci la auzul acestuia in corpul mamei creste cantitatea de hormoni care produc lapte si in acest fel acesta contribuie la dezvolatarea armoniei biologice si emotionale in relatia dintre mama si nou-nascut.

Fii alaturi de copilu tau cat mai mult timp inca de la nastere. Simte-i dorintele, tine-l in brate, vorbeste foarte mult cu el, observa-i expresia fetei atunci cand este fericit si nu te gandi si nu iti face griji ca astfel il rasfeti in sens negativ cu tandretea ta. Dimpotriva, contacul fizic si psihic al ambilor parinti cu nou-nascutul pune bazele corecte inceputului relatiei voastre. Fa-l sa simta o mare siguranta si mult dragoste in bratele tale si nu iti lasa copilul singur in patut de teama ca se invata in brate.

 

Articol de Antoneta Barbu

Sursa: Mamicamea.ro