Odihna la pat Chiar ajuta

Sunt 647 poze cu bebelusi si 3 zile pana la resetarea topului
Sarcina
116

odihna la patCe este odihna la pat? Aproximativ una din cinci femei din SUA este la un moment dat obligata sa recurga la odihna la pat de-a lungul sarcinii. Cu alte cuvinte, medicul ii prescrie ca tratament statul cat mai mult in pat. Aceasta stare poate dura de la cateva zile pana la cateva luni.

Si desi statul in pat poate suna destul de bine pentru o viitoare mamica ajunsa la epuizare, cele mai multe femei descopera ca a fi obligata sa stai in pat pentru cel putin cateva zile este departe de a fi confortabil, fiind mai degraba plictisitor si lipsit de orice placere. Iar atunci cand zilele devin saptamani totul poate parea o adevarata tortura.

Va trebui sa stau in pat tot timpul?

Depinde. Nu exista o definitie standard a ideii de odihna la pat, asa ca acest aspect va trebui sa il stabilesti de comun acord cu medicul tau. In general, odihna la pat completa inseamna 24 de ore de stat in pat cu parasiri ale dormitorului doar pentru toaleta sau pentru vizitele la medic.

Pentru cea mai mare parte a zilei, medicul iti va recomanda sa stai culcata pe o parte sau pe cealalta. Aceasta pozitie va indeparta presiunea pe care o exercita uterul asupra venei cave, adica asupra venei care readuce sangele din partea inferioara a corpului la inima.

Insa, de cele mai multe ori, un medic nu va prescrie un asemenea tratament care este necesar numai in cazurile foarte grave. Mult mai probabil este sa ti se prescrie o odihna la pat cu pauze pentru a putea sa iti prepari masa sau sa faci un dus.

Insa, exista o varianta chiar mai usoara, in care medicul nu te va obliga sa stai in pat mai mult decat o faci in mod normal dar iti va indica sa renunti la o parte din activitatile zilnice pentru a putea sa te odihnesti mai mult.

De ce se prescrie odihna la pat?

Aceasta reprezinta un tratament pentru complicatiile aparute pe parcursul sarcinii, tratament folosit, de altfel, de foarte multe generatii incoace. Astfel, odihna la pat a fost mereu recomandata pentru femeile gravide cu sarcina multipla sau pentru cele care prezentau riscul de a naste inainte de termen.

De asemenea, medicul iti va recomanda odihna la pat si in conditiile in care suspecteaza ca copilul nu se dezvolta (restrictie de crestere intrauterina) sau daca suferi de placenta previa (atunci cand placenta este asezata neobisnuit de jos in uter, alaturi sau deasupra cervixului).

Nu in ultimul rand, odihna la pat iti va fi recomandata si daca ai o usoara hipertensiune gestationala sau preeclampsie in speranta ca iti va mentine in echilibru tensiunea arteriala.

Cercetarile de specialitate au aratat ca odihna la pat functioneaza?

In acest domeniu nu exista multe studii de specialitate asa ca nimeni nu cunoaste cu exactitate daca exista cu adevarat o utilitate a odinei la pat. In acest moment nu exista dovezi nici pro si nici contrat pentru a confirma sau infirma beneficiile odihnei la pat pentru femeile cu previa placentei, cu hipertensiune usoare sau cu preeclampsie, insuficienta cervicala ori restrictie de crestere intrauterina.

De asemenea, exista un numar suprinzator de mic de studii referitoare la implicatiile odihnei la pat in reducerea riscurilor de nastere prematura, insa, o verificare a datelor existente pana in acest moment nu a identificat nici o dovada concreta in acest sens. In fapt, unele cercetari asupra sarcinilor cu gemeni au reliefat ca trecerea mamicilor pe odihna la pat in regim de spital a dus la cresterea riscului de aparitie a nasterii premature. Astfel, Colegiul Medicilor Obstetricieni si Ginecologi din SUA a conncluzionatr ca odihna la pat nu pare sa imbunatateasca rata nasterilor premature si ca in aceasta situatie, odihna la pat nu ar trebui recomandata in mod deosebit.

In concluzie, nu se poate da un raspuns la o asemenea intrebare pana nu vor fi efectuate mai multe studii de specialitate. Intre timp, printre medici exista pareri diferite despre modul si durata in care trebuie prescrisa odihna la pat. Unii afirma ca, pana cand va exista o dovada care sa dovedeasca contrariul, odihna la pat trebuie macar incercata ca alternativa. Altii argumenteaza cum ca odihna la pat in sine poate avea o varietate de efecte negative si ca femeile nu ar trebui sa fi expuse la un asa tratament care poate avea efecte negative.

Aceasta ultima categorie de medici are tendinta sa considere ca in general folosirea odihnei la pat este mult exagerata si ca pentru femeile ce au sarcina cu probleme este mult mai indicat ca ele pur si simplu sa isi reduca numarul de activitati zilnice si sa acorde mai mult timp relaxarii.

Cum poate fi odihna la pat daunatoare

In fapt, odihna la pat poate fi destul de stresanta pentru organism. Asta pentru ca, in primul rand, statul in pat excesiv contribuie la aparitia cheagurilor de sange. De altfel, pentru sederi prelungite in pat, medicul va prescrie si administrarea de heparina, un medicament care subtiaza sangele. De asemenea poti suferi de insomnie, schimbari in metabolism, pierderi de calciu precum si de dureri articulare.

In plus, deoarece nu-ti folosesti prea mult muschii, inima si plamanii in pat, acestia isi vor pierde din putere lasandu-te slabita si extrem de obosita. Iar atunci cand in sfarsit medicul iti spune ca poti sa renunti la odihna la pat, va fi nevoie de multe saptamani pentru a-ti recapata puterea, ceea ce iti va ingreuna mult munca de ingrijire a copilului tau nou nascut.

In fine, insasi faptul ca esti blocata in propriul pat poate fi foarte stresant. Plictiseala si izolarea pe care le vei resimti din plin iti vor afecta destul de mult starea de spirit. In plus, odihna la pat poate fi atat un cosmar logistic cat si o adevarata pacoste din punct de vedere financiar deoarece va trebui sa intri in concediu prenatal mai devreme decat ar trebui in mod normal si va trebui sa si gasesti pe cineva care sa stea cu eventualii copii pe care ii mai ai. Practic, daca esti consemnata la odihna la pat vei depinde aproape in totalitate de altii.

Ce trebuie sa fac daca medicul meu doreste sa trec la odihna la pat?

Discuta cu medicul tau toate aspectele pozitive si negative ale acestei decizii. Pune accentul in special asupra nivelului de activitate pe care ai voie sa il desfasori. Este posibil sa trebuiasca sa stai in par 24 de ore pe zi/7 zile din 7 sau doar sa iti acorzi o perioada mai mare de odihna.

Dupa ce ai lamurit situatia cu medicul va trebui sa discuti cu toti membrii familiei si cu angajatorul tau pentru a organiza un plan de actiune.

Daca vei fi blocata in pat pentru o perioada mai mare de timp, va trebui sa iei legatura cu un terapeut pentru o pregatire fizica si ocupationala suplimentara. Acesta te poate consilia si invata exercitii simple pe care le poti face in pat pentru a-ti imbunatati circulatia si mentine tonusul muscular. De asemenea terapeutul iti va explica si care sunt pozitiile cele mai confortabile pe care tu le poti folosi pentru a te face mai comoda in pat.

Sursa: Mamicamea.ro