Mastita

Sunt 647 poze cu bebelusi si 12 zile pana la resetarea topului
Alaptare
158

mastitaMulte femei, in special proaspetele mamici, devin nelinistite atunci cand observa o umflatura in zona tesutului mamar, se panicheaza si se gandesc la ceea ce poate fi mai rau. Cel mai des intalnita este mastita, o infectie a tesutului mamar care se manifesta prin durere, umflarea si inrosirea sanului si apare mai ales la femeile care alapteaza. Motivul aparitiei mastitei sunt germenii care trec din gura, gatul si nasul copilului in

canalele lactofore prin fisuri ce apar la nivelul sfarcurilor.

In cele mai multe cazuri mastita apare la un singur san, in primele sase saptamani dupa nastere, inainte ca obiceiurile alimentare sa intre pe un fagas normal, semnele putand fi starile de oboseala accentuata si epuizare fizica. Debutul mastitei se manifesta  prin febra si oboseala, urmate la o zi sau doua de modificari locale: sanul este marit, rosu, intarit, dureros (durerea poate fi permanenta sau doar in timpul alaptarii) si cald, cu zone neregulate ce se simt la palpare, iar mamelonul este tumefiat si prezinta deseori o secretie. La palpare, in zona axilara se pot simti ganglionii mariti si durerosi.

Una din cauzele care duc la aparitia mastitei este prezenta unei infectii bacteriene, asta daca sanul sau mamelonul este iritat ori crapat. Astfel, bacteriile patrund printr-o crapatura a pielii sau a mamelonului ori prin deschiderea unui canal galactofor.

Recomandare! O buna igiena, spalarea regulata a sanilor, pot preveni dezvoltarea bacteriilor in piele si vor reduce riscurile de infectie.

Cand poate apare mastita

Iata cateva exemple de care e bine sa tii seama:
- rezistenta scazuta la boli;
- golirea incompleta sau intarziata a sanilor, fapt ce favorizeaza angorjarea;
- blocarea canalelor galactofore;
- mameloane crapate si iritate datorate unei pozitionari incorecte a copilului la san;
- anemia - favorizeaza aparitia oboselii si scade rezistenta organismului la infectii de tipul mastitei;
- folosirea unor dispozitive de alaptare care duc la blocarea fluxului laptelui si la inmultirea germenilor pe suprafata mamelonului, astfel crescand riscul infectiei ( pernute ce acopera sanul folosite pentru a absorbi excesul de lapte, sutiene speciale nepotrivite, legaturi (chingi) pentru sani folosite sa opreasca lactatia);

Sunt si cazuri cand mastita survine mult mai tarziu in timpul alaptarii sau chiar la femei care nu alapteaza, iar atunci cauzele pot fi:
- o infectie in alta regiune a corpului, cu bacterii sau virusuri (de exemplu, virusul care provoaca oreionul) si care se poate extinde la san;
- tuberculoza sau sifilisul ( pot provoca mastita cronica, atunci cand germenii ajung la san);
- fumatul este extrem de periculos ( creste riscurile unei forme de mastita, care provoaca durere si roseata in jurul mamelonului );
- mameloanele se pot infecta si deveni dureroase, in urma frecarii de haine - de exemplu in timpul exercitiilor fizice, in lipsa unui echipament corespunzator;
- piercingurile nesterilizate pot cauza o infectie a sanului;
- pielea iritata si crapata a mamelonului permite patrunderea bacteriilor, ce pot infecta conductul galactofor, ducand la mastita; Atentie! Mastita poate surveni chiar daca mameloanele nu sunt crapate;
- afectiuni imunitare (lupus);

Tipuri de mastita

1. Mastita acuta (cea mai des intalnita, fara complicatii) se observa in general in timpul alaptarii si mai ales la inceputul lactatiei.
2. Mastita cronica este cauzata de infectii bacteriene recurente sau de o dereglare hormonala.
3. Mastita carcinomatoasa este o forma de cancer de san a carui evolutie este uneori grava.
4. Mastita granulomatoasa este o forma rara, dar benigna de inflamatie a sanului. Evolutia sa este buna - mastita granulomatoasa regreseaza in mod spontan.

Tratament in caz de mastita

Cel mai bun tratament in caz de mastita este de departe alaptatul, pentru ca are rolul de a goli sanii. Desi veti avea tendinta de a va opri, chiar si pentru o scurta perioada de timp, este important sa nu faceti acest lucru. Din contra, trebuie sa perseverati, pentru ca odata angorjati, sanii vor duce la o scadere in productia de lapte, deoarece corpul ii percepe ca un semnal ca se produce mai mult lapte decat este nevoie.

De mare folos este masajul zonei afectate de pe suprafata sanului pe masura ce alaptati copilul, aplicand ceva cald (o compresa calda de exemplu). Se mai pot folosi foi de varza (intinse putin si tinute la frigider, apoi aplicate pe sani si lasate in sutien cateva minute), tesaturi reci si pachetele pe baza de gel, tinute tot la frigider si apoi aplicate pe sani.

In cele mai multe cazuri un tratament pe baza de medicamente nu e de prea mare ajutor, insa paracetamolul si ibuprofenul va pot ajuta. De obicei, acestea sunt medicamente sigure, desi se cunoaste faptul ca o parte din ibuprofen poate trece, in cantitati mici, in laptele mamei – in principiu acest lucru nu dauneaza, dar e mai sigur si recomandat sa va consultati medicul inainte de a incepe administrarea oricarui medicament in timp ce alaptati, mai ales daca aveti un bebelus nascut prematur, daca a avut o greutate mai mica la nastere sau orice alta problema medicala. Paracetamolul poate trece si el in cantitati mici in laptele mamei, dar este mai putin nociv decat ibuprofenul.

In caz de mastita poti apela la specialistii de la Clinica Romclinic din Bucuresti.

Sursa: Mamicamea.ro