Hranirea la san sau laptele praf

Sunt 647 poze cu bebelusi si 12 zile pana la resetarea topului
Alaptare
116

Hranirea la san sau lapte prafFara indoiala cea mai buna alimentatie pentru nou nascut este hranirea la san. Totusi nu toate femeile sunt capabile  sau nu doresc sa faca acest lucru. Spre exemplu, exista unele femei care au operatii facute la sani si care din acest motiv nu isi pot hrani copii la san. De asemenea exista si femei care din tema ca datorita alaptarii sa nu isi piarda forma sanilor, sau din alte motive mai mult sau mai putin intemeiate refuza sau evita alaptarea.

Mamele au dreptul sa aleaga ceea ce ele cred ca este mai bun pentru copilul lor. Totusi, tocmai de aceea ele trebuie sa se informeze cat mai detaliat in ceea ce priveste fiecare aspect al statutului de mama, astfel incat decizia finala sa se bazeze pe fapte concrete.

Deci, de ce este mai bun alaptatul la san?

Pentru ca acesta este modul natural de hranire a copilului. Se poate spune ca natura a creeat intr-un mod foarte istet un mod de a avea laptele la locul potrivit la temperatura potrivita si exact in compozitia cea mai buna pentru sugar.

Laptele de mama contine exact cantitatile de nutrienti de care are nevoie copilul, astfel incat micutul sa il si poate digera usor, ceea ce pe termen lung inseamna ca micutul nu va avea probleme digestive, cum ar fi constipatia.

De asemenea, laptele de mama contine anticorpi importanti - adica celule care lupta impotriva anumitor boli - si care vor proteja copilul impotriva oricarei infectii in primele sale luni de viata, ceea ce se traduce, de exemplu, prin faptul ca micutul, spre exemplu, va contacta mult mai greu o raceala.

Laptele de mama mai poate juca un rol important si in momentul in care in familie exista un istoric de alergii, deoarece in majoritatea cazurilor este antialergic si, in plus, datorita lui copilul nu va fi expus la alergeni ( substantele care genereaza alergii) ce pot fi prezenti in alte produse lactate. Nu numai atat, dar, datorita evitarii introducerii in organismul sau a alergenilor la o varsta foarte frageda, scad si sansele ca micutul sa dezvolte mai tarziu o alergie.

Hranirea la san nu este doar o metoda de alimentatie a copilului ci si o perioada de relaxare si apropiere intre mama si fiu deoarece, atunci cand o mama isi alapteaza copilul, ea isi creeaza o relatie foarte apropiata cu micutul din bratele ei, privindu-l si simtindu-l aproape de ea. In acelasi timp, copilul asculta bataile inimii mamei sale, respiratie ei precum si vocea atat de familiara, ceea ce il si linisteste.

Hranirea la san este usoara, incredibil de practica si pe deasupra si gratuita. Nu este nevoie sa va chinuiti sa faceti un amestec de lapte, sa sterilizati sticle sau sa va faceti griji asupra temperaturii la care ii dati laptele copilului.

Este posibil ca in perioada alaptarii sa ai nevoie de o suplimentare cu minerale si vitamine, dar in perioada alaptarii sunt recomandate sa folositi produse realizate ecologic din plante, unul din aceste produse este New Life Multivitamine, conceput special pentru femeile ce alapteaza si ce poate fi gasit in reteau de distributie Calivita. Gravidele si femeile ce alapteaza au fost foarte multumite de New Life Multivitamine

Este bine sa hranim copilul cu lapte praf?

Exista multe tipuri de lapte praf disponibile pe piata in ziua de azi. Studiile au aratat, insa, ca nu exista diferente majore intre acestea din punct de vedere nutritional sau alimentar. Iar daca o mama nu poate sau nu vrea sa isi hraneasca copilul la san, nu ar trebui sa fie probleme deoarece laptele praf va putea inlocui alimentatia la san, fiind insa un inlocuitor si nu solutia ideala.

De mentionat insa ca este vital sa cumparati laptele praf potrivit pentru varsta copilului. De asemenea este important ca atunci cand faceti formula laptelui sa puneti cantitatea corecta de lapte praf specifica greutatii copilului. Aceasta este specificata pe eticheta produsului si se poate realiza usor cu ajutorul linguritei cu care vine produsul. Este bine de retinut ca o "lingurita plina" mentionata pe ambalaj reprezinta o lingurita rasa iar daca nu realizati corect formula de lapte, copilul se poate imbolnavi.

Daca in ceea ce priveste laptele, acesta este steril, cu tetinele si biberoanele in sine este cu totul alta poveste. Acestea trebuiesc fierte si sterilizate cel putin odata pe zi. De asemenea la prepararea formulei de lapte praf, trebuie intotdeauna sa folositi apa de izvor,  apa purificata printr-un filtru de apa, iar daca nu aveti  un filtru de apa puteti folosi apa fiarta si racita. Este posibil sa faceti si mai multe doze de formula odata dar nu uitati sa puneti biberoanele sub un jet de apa rece dupa preparare.

Sticlele cu lapte preparat se pot tine la frigider dar niciodata mai mult de o zi iar daca micutul nu isi goleste biberonul aruncati imediat restul de lapte din biberon si spalati-l. De asemenea orice rest de formula de lapte preparat lasat la temperatura camerei mai mult de o ora trebuie aruncat.

Temperatura laptelui preparat trebuie sa fie de 35-37 grade Celsius (temperatura laptelui matern) iar cea mai simpla modalitate pentru a verifica daca formula este mai calda sau mai rece decat trebuie este ca mama sa picure cateva picaturi pe partea interioara a incheieturii mainii, aceasta fiind o zona sensibila la temperatura. Daca nu exista nici o senzatie de arsura dar nici una de rece inseamna ca formula de lapte este la o temperatura optima, apropiata de cea a corpului omenesc. Totusi pentru mai multa siguranta se recomanda si folosirea unui termometru.

Daca folositi un cuptor cu microunde este bine sa stiti ca laptele de la interiorul biberonul este mult mai cald decat cel de la exterior astfel incat trebuie sa fie bine agitat inainte de a-i fi dat copilului.

Trecand de la latura pur fizica a problemei, unui copil alimentat la biberon ii va lipsi contactul cu mama sa pe care un copil alaptat la san il are. De aceea mama va trebui sa stea langa copil cand acesta mananca, sa vorbeasca cu el si sa stabileasca un contact cat mai strans cu micutul.

Daca copilul nu are pofta de mancare sau are anumite anemie cu deficiente de minerale si/sau vitamine si poate folosi un supliment alimentar conceput special pentru sugari, eu din experienta va recomand Infant Formula de la Calivita datorita rezultatele obtinute de diverse mamici prin administrarea lui.

In loc de concluzie

Alimentatia la san este solutia naturala si sigura pentru ca sugarul sa se dezvolte sanatos si echilibrat, insa, in cazul in care nu exista alta solutie, alimentatia cu formule de lapte pentru copii mici reprezinta cam singura alternativa disponibila.

Cum copilul este foarte sensibil la toti factorii din jurul sau, la folosirea alimentatiei artificiale cu formula de lapte praf, parintii trebuie sa acorde o importanta deosebita prepararii si depozitarii acestuia precum si igienizarii corespunzatoare a recipientelor folosite.

Iarasi foarte important este ca micutul sa aiba parte toata atentia mamei si eventual si a tatalui pe parcursul mesei (si nu numai) pentru a compensa lipsa contactului fizic pe care o mama il are cu copilul sau atunci cand il alapteaza la san.

Sursa: Mamicamea.ro