Este sigur sa iau aspirina pe perioada sarcinii

Sunt 647 poze cu bebelusi si 13 zile pana la resetarea topului
Sarcina
135

aspirina in sarcinaEste sigur sa iau aspirina pe perioada sarcinii? In cele mai multe cazuri raspunsul este sigur NU. Desi este putin probabil ca o singura doza, administrata fie la inceputul fie la mijlocul sarcinii sa aiba un efect negativ, medicamentul in sine poate cauza probleme atat pentru tine cat si pentru copilul tau mai ales daca iei o doza potrivita unui adult. Asa ca, in afara de anumite cazuri specifice este mai mult decat recomandat sa nu apelezi la aspirina.

Acum sa vedem si motivul pentru care aspirina nu trebuie luata pe timpul sarcinii: studiile medicale au relevat legatura directa dintre aspirina si complicatiile de pe perioada sarcinii. Spre exemplu s-a evidentiat ca femeile care au luat aspirina inainte sau chiar in perioada conceptiei au fost expuse unui risc mult mai mare de pierdere a sarcinii. De asemenea, administrarea de doze specifice persoanelor adulte pe perioada sarcinii poate duce la afectarea dezvoltarii copilului sau la o desprindere de placenta in urma careia sarcina este ireversibil compromisa.

In fine, administrarea de aspirina in fazele finale ale sarcinii poate intarzia travaliul dar poate sa si creasca riscurile de aparitie a problemelor de sanatate la fat, afectand in special inima si plamanii.

In anumite situatii insa, daca deja urmezi un tratament cu aspirina este posibil ca la indicatiile medicului sa trebuiasca sa continui acel tratament pe toata perioada sarcini. Desi lucrurile par sa se bata cap in cap, cei mai multi experti s-au pus de acord ca o doza mica de aspirina (de obicei cea care se regaseste intr-o pastila de aspirina pentru copii) nu este daunatoare sarcinii. Un exemplu concret asupra motivelor ce pot duce la administrarea de aspirina la femeile gravide priveste acele femei care sufera de asa numitul sindrom antifosfolipidic si care au ca tratament recomandat o combinatie de aspirina si heparina. De mentionat ca acest sindrom este specific femeilor care au in sange anumiti anticorpi si care au fost diagnosticate in trecut cu cheaguri de sange sau alte probleme legate de sarcina.

De asemenea poti folosi si o aspirina naturala cum ar fi cea obtinuta din scoarta de salcie alba ce se gaseste in produsul naturist White Willow de la Calivita.

Tot in sprijinul tratamentului cu aspirina, alte studii au relevat faptul ca femeile cu risc mare de preeclampsie ( incluzand aici femeile cu hipertensiune cronica, diabet sever, probleme la rinichi sau care au suferit de preeclampsie acuta in cadrul unei sarcini anterioare) pot beneficia de efectele unor doze scazute de aspirina. Din pacate, din acest punct, opiniile expertilor lunt impartite deoarece nu s-a reusit sa se stabileasca intr-un mod clar care este pacienta ideala pentru acest tratament si cum poate fi ea aleasa, cand trebuie sa inceapa tratamentul si nici care este doza optima de aspirina ce trebuie administrata.

In aceste conditii, fara o prescriptie clara de la medicul care te are in evidenta, trebuie sa eviti sa iei aspirina precum si orice alt medicament anti inflamator non steroidal (ibuprofen, afvil, motrin), aleve sau ketoprofen (orudis) ce pot avea efecte similare.
Din acest punct de vedere nu ar fi rau sa verifici eticheta oricarui medicament il cumperi din farmacii pentru a vedea daca nu contine vreunul din elementele mai sus mentionate.
In final, trebuie sa stii ca daca ai nevoie sa iei un tratament pentru durere pe perioada sarcinii, acetaminofenul sau tylenolul (denumirea de piata a medicamentului) este considerat sigur, respectand totusi dozajul de pe eticheta.

Exista si variante de aspirina naturala cum ar fi cea obtinuta din scoarta de salcie alba ce se gaseste in produsul naturist White Willow de la Calivita.

Sursa: Mamicamea.ro