Durerile de spate la gravida

Sunt 647 poze cu bebelusi si 20 zile pana la resetarea topului
Sarcina
150

Durerile de spate la gravide in timpul sarciniiDatorita sarcinii pot aparea diverse dureri de spate si senzatii de disconfort in diverse zone ale spatelui, musculaturii, ligamentelor, coloanei vertebrale, gatului , cefei, capului,  picioarelor. 
In mare parte aceste stari de disconfort sunt un efect al cresterii in greutate de pana la 350-400 grame pe saptamana si a modificarii centrului de greutate.

Aceasta crestere in greutate se datoreaza nu doar cresterii bebelusului in uter, dar si datorita dezvoltarii si cresterii anexelor implicate in sarcina si apoi nastere, de exemplu placenta, lichidul amniotic, sanii, rezervele de grasime etc.

Acest proces fiziologic  natural nu poate fi evitat si nici nu este recomandat, puteti doar sa incercati sa il tineti sub control printr-o atentie sporita pe care sa o acordati alimentatiei, consumului de lichide si miscarii. Sanatatea si frumusetea gravidei depind de respectarea unor reguli in timpul sarcinii.

Datorita acestei cresteri de greutate in principal spre zona anterioara, apare o deplasare spre fata a centrului de greutate a gravidei, si incercand sa compenseze aceasta deplasare gravida isi va arcui spatele anterior, isi va trage umerii in spate, acest aspect determinand modificari de pozitie ale coloanei vertebrale, a oaselor bazinului, ale coxalelor, acestea la randul lor vor determina modificari necorespunzatoare ale diverselor articulatii si oase rezultand in majoritatea cazurilor aparitia sau accentuarea unor dureri de spate.

Cele mai frecvente probleme sunt durerile de spate din zona lombara, numita popular si « durere de sale », datorita accentuarii curburii coloanei vertebrale in timpul perioadei de graviditate, dureri ce de obicei persista si dupa nastere, daca nu se iau masuri specifice pentru corectarea pozitiie coloanei vertebrale. Masajul special Yumeiho poate ajuta mult la diminuarea si eliminarea acestor dureri de spate atat in timpul perioadei de graviditate cat si dupa nastere.

Pentru a diminua aceste efecte pe langa masaj este indicat:

Derere de spate la gravida•Sa purtati o incaltaminte cat mai confortabila. Nu este recomandat sa mai mergeti pe tocuri inalte, care accentueaza cabrajul spatelui si necesita un efort suplimentar pentru pastrarea echilibrului. Trebuie sa alegeti pantofi usori, cu tocul lat si de inaltime potrivita, este foarte importanta si curbura talpii pantofului, care trebuie sa sustina toata bolta plantara.
• Sa faceti exercitii fizice regulat pentru a dobandi o buna tinuta si a stimula in felul acesta activitatea renala si circulatia sanguina.
• Sa purtati o centura de sarcina, daca aveti abdomenul foarte greu. Centura de sarcina nu este foarte utila cu toate ca va poate usura, este mult mai bine daca va antrenati muschii abdominali, care daca se intaresc constituie o centura naturala mult mai eficienta. Dar daca ati avut deja mai multi copii sau daca asteptati gemeni, sau ati avut o sarcina anterioara care sa finalizat cu o nastere prin cezariana poate veti  primi recomandarea si veti simti nevoia ca abdomenul sa fie sustinut de o centura de sarcina. Centura de sarcina poate oferi de asemenea un suport pentru spate. Daca v-ati decis sa purtati o centura de sarcina este recomandat sa cumparati o centura de calitate pe care sa o si incercati inainte, o centura prost confectionata sau incompatibila cu silueta dumneavoastra poate determina alte probleme, centura trebuie sa va sustina burta dar nu sa stranga, sa simtiti ca va usureaza cu adevarat.
• Sa pastrati o pozitie,  tinuta corecta, modificarea repartizarii greutatii corpului datorate sarcinii schimba pozitia centrului de greutate, care daca se deplaseaza prea mult, echilibrul devine instabil, pentru a-l restabili, apar tensiuni si contracturi musculare care provoaca dureri. Tinuta devine incorecta si pot aparea deformari ale coloanei vertebrale: spate curbat, sale prea cabrate, mers de rata, etc.

O gravida  trebuie sa se adapteze la noua ei infatisare si la noua ei greutate, chiar daca statica trupului ei se modifica progresiv o data cu sarcina, ea trebuie sa-si pastreze un bun echilibru si sa se poata deplasa normal. Cu cat femeia gravida va pastra o tinuta mai corecta in timpul sarcinii  cu atat va suferi de mai putine de dureri de spate decat celelalte atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere.

Daca aveti dureri de spate va recomandam sa efectuati un masaj Yumeiho sau un alt tip de masaj terapeutic.

Sursa: Mamicamea.ro