Despre copilul prematur

Sunt 647 poze cu bebelusi si 15 zile pana la resetarea topului
Bebelusi
107

O nastere este considerata prematura daca se produce inainte de saptamana 37 de sarcina.

Durata unei sarcini normale este de 40 de saptamani. Majoritatea nou-nascutilor prematuri sunt nascuti intre 32 si 37 de saptamani de gestatie. Cei mai multi dintre ei vor creste bine si vor avea efecte mici (sau nu).

Mai multi factori pot influenta riscul de nastere prematura: infectii materne, probleme cu tensiunea arteriala legate de sarcina, anumite probleme referitoare la copil si numarul estimat de copii.

Exista doua tipuri de nastere prematura: cele care sunt accidentale si cele medicale care sunt cauzate de starea de sanatate a mamei sau a fatului.

Copilul prematur este expus la mai multe probleme, deoarece:

• nu are inca rezerve (grasimi, zahar ...)

• Functiile sunt imature: sistemul respirator, creierul, cardiac, hematologic ...

Dupa nastere, copilul poate fi spitalizat pentru cateva zile sau saptamani la unitatea de nou-nascuti a spitalului.

La spital, odata stabilizata starea copilului dumneavoastra, puteti avea grija de el, il puteti atinge sau hrani. Mamele care doresc sa alapteze pot face acest lucru atunci cand copilul lor este suficient de matur pentru a-si coordona respiratia, suptul si inghititul. Intre timp, ele se pot mulge cu mana sau cu o pompa de san electrica. Personalul spitalului poate asista la aceasta sarcina deoarece nu este intotdeauna usor.

copilul prematurUn studiu a aratat ca administrarea de suplimente de omega-3 (DHA), imbunatateste compozitia laptelui matern si creste cantitatea din  sangele copilului. Este suficient ca mama sa manance putin peste gras. Omega-3 sunt implicate in dezvoltarea creierului  copilului.

In primele saptamani dupa nastere, este posibil sa va simtiti lipsita de putere. Bunici, familia si prietenii va pot oferi un ajutor pretios.

Ei pot, de exemplu, sa participe la pregatirea camerei copilului, face unele treburi, sa va duca la spital, sa va vorbeasca  despre situatia pe care o traiti ...

Dupa spitalizare, copiii de multe ori au nevoie de o monitorizare medicala speciala si paramedicala pentru a detecta eventualele probleme de dezvoltare si pentru a incepe tratamentul necesar.

Unii copii nu vor avea nevoie de nici un tratament. Doar o mica parte dintre ei va avea nevoie de o perioada mai lunga de urmarire variind de la cateva luni la cativa ani.

In cazul in care un copil este nascut inainte de 32 sau 34 de saptamani:

• acesta este pus intr-un incubator pentru a-i mentine temperatura corpului constanta;

• Este aliimentat cu un mic tub (prin gavaj) care trece prin nas sau gura in stomac. Aceasta minimizeaza efortul necesar la supt si inghitit;

• ii este administrata o solutie care sa completeze aportul de lichide si substante nutritive. Astfel ca primeste calorii si elemente esentiale pentru dezvoltarea sa.

In plus, este probabil ca el sa aiba nevoie de:

• tratament cu antibiotice pentru a trata o infectie sau risc de infectare;

• fototerapie pentru a trata icterul, foarte frecvente la copiii prematuri sau cu greutatea mica la nastere;

• un ajutor respirator, deoarece plamanii lui sunt inca imaturi.

Articol de Antoneta Barbu

Sursa: Mamicamea.ro