Cum sa te tii de o dieta in timp ce alaptezi

Sunt 647 poze cu bebelusi si 15 zile pana la resetarea topului
Alaptare
109

dieta in timpul alaptariiMulte femei se intreaba daca ar trebui sa urmeze o anumita dieta in timp ce alapteaza. Vestea buna este ca in general nu trebuie facute modificari majore in alimentatie pe perioada alaptarii, insa, exista anumite aspecte de care trebuie tinut cont.

O dieta echilibrata este foarte buna pentru sanatatea ta

Una din minunile laptelui matern este aceea ca el poate furniza nutrientii de care are nevoie copilul tau, chiar daca tu nu mananci asa cum trebuie. Insa, faptul ca micutul tau nu va avea de suferit in urma oricarei insuficiente alimentare, asta nu inseamna ca nici tu nu vei avea de suferit. Din contra chiar, daca nu iti procuri suficiente vitamine si minerale din alimentatia de zi cu zi nu vei avea energia necesara pentru a face fata necesitatilor pe care cresterea unui copil ti le impune.

De fapt, ai putea sa te gandesti la perioada in care iti alaptezi copilul ca la o foarte buna motivatie pentru a continua sa urmezi o dieta sanatoasa pe care ai avut grija sa o respecti pe toata perioada sarcinii. Astfel, concentreaza-te pe a manca cereale integrale dar si fructe si legume proaspete. In plus nu neglija alimentele care iti pot oferi proteine, calciu si fier.

Pe de alta parte, a manca bine nu inseamna sa mananci mult. Expertii obisnuiau sa recomande mamelor care alaptau sa obtina din alimentatie pana la 500 de calorii in plus pe zi, insa studiile recente au indicat ca mamele care alapteaza nu au neaparata nevoie de aceasta crestere a numarului de calorii. Practic necesarul tau energetic va depinde foarte mult de greutatea ta curenta si de nivelul tau de activitate - iar aceste date variaza de la o persoana la alta.

In aceasta perioada cand iti alaptezi copilul in cazul unui deficit de minerale sau vitamine, poti apela si la suplimente alimentare naturale, un astfel de preparat conceput special pentru perioada de alaptare este New Life Multivitamine de la CaliVita.

Daca copilul nu are pofta de mancare sau nu ia in greutate este un alt produs naturist care da rezultate exceptionale, Infant Formula distribuit tot de CaliVita

Dieta de slabire pe perioada alaptarii - nimic rau dar ia-o incet

Incearca sa pierzi din greutate treptat combinand o dieta alimentara sanatoasa, saraca in grasimi cu exercitii fizice de intensitate moderata. O pierdere rapida in greutate iti poate pune in pericol copilul deoarece toxinele stocate in mod normal in grasime sunt eliberate in organism, ajungand in sange si inevitabil in laptele matern.

Daca insa ai impresia ca trebuie sa iti intarci copilul inainte de a incepe o cura de slabire sa stii ca te inseli. Alaptatul ajuta la consumarea grasimii depozitate pe perioada sarcinii in scopul pregatirii lactatiei.

Nu in ultimul rand, ai grija sa nu incerci sa slabesti in primele sase saptamani de cand s-a nascut copilul deoarece orice limitare in alimentatia ta iti poate reduce drastic lactatia.

Renunta la consumul anumitor categorii de peste

Deoarece, cel mai probabil in urma poluarii, anumite specii de peste oceanic contine cantitati mai mari sau mai mici de mercur, in 2004, Administratia Americana de Alimente si Medicamente (AAAM) a publicat un set de indicatii adresat femeilor care doresc sa conceapa un copil, gravidelor dar si tinerelor mame ce alapteaza, conform caruia, acestea nu ar trebui sa consume peste oceanic cu carne alba (ton alb) mai mult de odata pe saptamana.

In aceeasi ordine de idei AAAM a indicat ca nici celelalte categorii de peste oceanic semipreparat sau preparat si ambalat in conserve nu trebuie consumat mai des de 1-2 dati pe saptamana. In plus, aceeasi autoritate a explicat ca femeile aflate in cele noua luni de sarcina sau cele care alapteaza trebuie sa evite cu desavarsire carnea de rechin, peste sabie si macrou.

Abstinenta la alcool

Chiar daca este vorba doar de o bere ocazionala, totusi va trebui sa te abtii chiar si de la consumul ei pe perioada cat esti insarcinata. Asta deoarece orice tip de alcool ai consuma, acesta va intra in sange si evident ca va ajunge si in laptele matern ceea ce inseamna ca poate sa ii faca rau copilului. Pe de alta parte insa, consumul de alcool poate avea ca efect secundat inhibarea abilitatii organismului tau de a mai produce lapte.

Daca totusi nu ai incotro sau daca bei un pahar ocazional evita sa alaptezi cel putin doua ore din momentul consumului pentru ca alcoolul sa aiba posibilitatea sa se disipe in organism.

Atentie, alcoolul nu este stocat in laptele matern asa ca evacuarea acestuia prin pompare artificiala este imposibila. De asemenea, pentru a evita deshidratarea ai grija sa consumi lichide suplimentar pentru fiecare pahar de alcool consumat.

Bea suficient de multa apa pentru a ramana hidratata

Atunci cand alaptezi te deshidratezi asa ca este mai mult decat indicat sa consumi cativa litri de apa pe zi. Important este sa bei apa de cate ori simti ca iti este sete si de asemenea evita orice bautura cu cofeina deoarece pe termen lung aceasta o sa contribuie la deshidratarea ta.

Ai grija la aromele alimentelor pe care le mananci sau bei

Unele alimente cu arome mai puternice pot cauza copilul tau gaze sau o stare de iritare. De altfel vei putea vedea atunci cand copilului tau nu ii prieste ceva ce tu ai consumat. Micutul va fi agitat dupa alaptare, va plange sau va dormi foarte putin. Daca pe de alta parte copilul este alergic la o anumita componenta din alimentatia ta, vei vedea aparandu-i pe piele unele iritatii sau va avea respiratia accelerata ori congestiva. De asemenea reactiile alergice ale micutului pot fi identificate si dupa scaunele pe care le produce (verzi sau cu mucus).

Desi multe mamici afirma ca mancarurile condimentate sunt cauza iritatiei copiilor, cea mai buna solutie ramane luatul pe incercatelea pentru a vedea unde este problema deoarece iritabilitatea indusa de alimente difera foarte mult de la un copil la altul.

Ca o mentiune suplimentara, in general s-a observat ca micutii capata colici dupa alaptare daca mama a consumat broccoli, varza normala sau de bruxelles si lapte de vaza.

 

Verifica-ti nivelul de fier din organism

Chiar daca ai luat un supliment alimentar pe baza de fier in perioada sarcinii acum este posibil sa nu mai ai nevoie de asa ceva. Totusi multi experti recomanda continuarea administrarii de suplimente alimentare cu fier. De asemenea aceasta recomandare este valabila si daca in urma analizelor de sange reiese ca ai un deficit de fier

In general este bine sa iti mentii o dieta variata bazata pe principiile sanatoase pe care le-ai urmat pe perioada sarcinii.

Sursa: Mamicamea.ro