Cum prevenim deformarea capului la bebelus

Sunt 647 poze cu bebelusi si 24 zile pana la resetarea topului
Sanatate
149

Capul unui copil este foarte maleabil. Datorita acestei proprietati, capul se muleaza in canalul vaginal, facilitand nasterea. O anumita deformare a capului fara gravitate, este observata la unul din doi nou nascuti. De obicei, totul revine la normal in prima saptamana. Dar unele deformatii se pot agrava si altele pot sa apara in primele cateva luni. Acesta este motivul pentru care este necesar sa se consulte un medic pentru a elimina orice suspiciune.

Care sunt cauzele?

Greutatea unui cap de nou-nascut este destul de mare in comparatie cu restul corpului. Muschii gatului sunt slabi si pot provoaca balansarea capului  dintr-o parte in alta in timpul somnului. In cazul in care nou nascutul doarme in aceeasi pozitie, osul din spatele urechii se poate aplatiza treptat.

Cu cat copilul are un cap mare, cu atat muschii sunt mai putin capabili sa-l sustina, crescand riscul de aplatizare. Baietii nascuti prematuri (au mai putin tonus muscular decat fetele la aceasta varsta), si cei cu o boala care afecteaza dezvoltarea sunt mai sensibili.

Aceasta situatie este mai frecventa, deoarece le este recomandat sa nu doarma pe spate pentru a preveni pozitia de moarte subita a sugarului. In cele mai multe cazuri, apare aplatizarea doar pe o parte, dar vom vedea, uneori, o aplatizare posterioara a capului, ca si in cazul in care gatul este extins pana la partea de sus a capului.

Riscurile sunt mai mari in cazul in care copilul este nevoit sa ramana mult timp in aceeasi pozitie. Copilul nu trebuie lasat prea mult timp sa doarma in port-bebe, deoarece imobilitatea provoaca o pozitie unica de somn care poate modela forma de craniu.

Aplatizarea craniului apare de obicei in jurul varstei de 2 luni, dar unii copii au capul plat de la nastere, cand mulajul craniului se face in uter (de exemplu, atunci cand copilul a coborat prea repede in pelvis in timpul sarcinii sau atunci cand apar constrangeri de spatiu asociate cu nasterea de gemeni). Orice deformare  vizibila la nastere se evalueaza de asemenea rapid pentru a elimina alte cauze decat mulajul.

Cum sa prevenim

deformarea capuluiEste important sa se varieze suportul capului copilului la nastere. Cand il puneti in pat, asigurati-va ca nu are capul intotdeauna pe aceeasi parte.

Cand are capacitatea de a intoarce capul, se poate alterna orientarea in pat, asezandu-l fie la capul fie la piciorul patului. O sursa de sunet sau o animatie video ii atrage atentia si il incurajeaza sa se intoarca in mod natural pe partea dorita.

In timpul cat este treaz, se recomanda sa se pastreze copilul in diferite pozitii, in care capul este liber si nu este supus la nicio presiune constanta. Daca il puneti pe burta este foarte benefic pentru dezvoltarea lui. Asa invata sa isi controleze mai bine capul, si va fi mult mai receptiv daca il veti culca pe o masa la inaltimea dumneavoastra, astfel incat sa poata interactiona cu voi.

Remedierea acestei probleme

Este important sa consultati medicul dumneavoastra daca observati ca bebelusul are un cap plat. Tratate suficient de devreme, marea majoritate a deformarilor capului in cele din urma se estompeaza. Alte cauze (torticolis, inchiderea prematura a suturii) pot provoca deformarea craniului si necesita alte tipuri de tratamente.

Schimbati pozitia copilului in mod regulat si este suficient pentru a restabili forma craniului sau, de obicei in cateva luni. Exercitiile de fizioterapie pot ajuta la favorizarea amplitudinii miscarilor capului este nevoie sa cereti si sfatul unui profesionist.

In cazuri rare, se vor folosi casti stranse pentru a ajuta capul sa-si recapete forma. Acestea sunt utile mai ales in cazul in care deformarea nu s-a imbunatatit pana la varsta de 4 luni. Ele sunt mai putin eficiente dupa varsta de 6 luni.

Capul plat este de obicei o problema estetica. Dar, chiar daca aceasta nu dispare complet, ea va fi foarte putin vizibila la varsta adulta. Ea nu afecteaza dezvoltarea creierului si nici dezvoltarea copilului.

Formarea craniului

fontanelaUn proces care dureaza pana la varsta de 2 ani

Craniului osos este format din sase oase, care nu sunt inca lipite. Ele sunt legate intre ele prin suturi si goluri care sunt numite fontanele.

Cel mai usor de distins este fontanela anterioara , situata chiar deasupra capului si este de consistenta moale. Ea se inchide de obicei, in jurul varstei de 6 luni pana la 18 luni.

Este normal ca fontanela sa se miste odata cu respiratia si sa se ridice in cazul in care copilul plange, mai ales atunci cand este culcat. Cu toate acestea, daca observati o bombare continua a frontanelei, atunci cand copilul este in pozitia asezat, sau daca aceasta nu este inca inchisa dupa varsta de 24 de luni, este important sa se consulte un medic .

Oasele craniului cresc treptat pe masura ce creierul creste. Fiecare os are locul sau si se sudeaza  intr-un timp util cu vecinul sau imediat, umplandu-se fiecare spatiu.

Pana la varsta de 2 ani, craniul va fi  compus aproape dintr-un singur bloc. 

Articol de Antoneta Barbu

Sursa: Mamicamea.ro