Cum ma voi simti dupa o operatie de cezariana

Sunt 647 poze cu bebelusi si 11 zile pana la resetarea topului
Nastere
221

dupa-cezarianaCa orice mama te vei simti probabil foarte euforica si extrem de incantata de micutul tau. Insa, in acelasi timp, vei fi intr-o situatie deosebita, fiind in convalescenta dupa o importanta operatie chirurgicala abdominala, lucrurile fiind, in plus, complicate si de simptomele inerente dupa nastere: sani umflati, schimbari de stare si atitudine precum si descarcari vaginale.

De obicei, pacientele ce au trecut printr-o cezariana nu stau mai mult de 3-4 zile in spital inainte se fie externate si trimise acasa. In realitate insa, recuperarea este o chestiune de durata care se contorizeaza nu in zile ci in saptamani, asa ca vei avea, cu siguranta, nevoie de ajutor atat pentru tine cat si pentru copilul tau nou nascut.

Lucrurile se pot complica si mai mult daca mai ai alti copii pentru ca acestia ti-au simtit lipsa cat ai fost internata in spital, asta ca sa nu vorbim de faptul ca ai adus cu tine un nou micut. Drept urmare programeaza-ti lucrurile din timp si ai grija sa poti beneficia de tot ajutorul posibil din partea membrilor familiei.

Ce voi primi pentru calmarea durerilor?

Daca ai avut anestezie generala efectuata in coloana, anestezistul tau poate adauga morfina, un excelent calmant al durerilor de dupa nastere, actionand in primele 24 de ore. Morfina fiind mult mai eficienta decat orice alt calmant sintetic. Daca alaptezi copilul nu iti recomandam nici un fel de analgezic, cu atat mai putin morfina, pentru ca aceasta poate trece in lapte si poate determina anumite probleme copilului tau.

Dupa ce anestezia generala a trecut, ti se vor prescrie o medicatie cu calmante sistemice, de obicei tablete continand un narcotic, si posibil acetaminophen. De asemenea Ibuprofenul s-ar putea sa ajute. Nu in ultimul rand ti se va da  si o medicatie anticonstipatie pentru a preveni efectele calmantelor sistemice.

Daca ai avut anestezie generala la operatia de cezariana sau nu mai primesti morfina prin sira spinarii sau epidurala dupa operatie, ti se vor da narcotice sistemice pentru a calma durerile inerente. Procedurile insa difera: fie ti se vor face injectii din 3 in 3 ore fie se va folosi un sistem electronic numit “analgezic controlat de pacient” in care atunci cand simti nevoia, apeis pe un buton si medicamentul iti este injectat prin perfuzie. Un computer controleaza intregul proces pentru a avea grija sa nu primesti o supradoza.

In orice caz nu trebuie sa te rusinezi de asistenta medicala si daca ai nevoie nu ezita sa ii ceri medicatie calmanta suplimentara. Cu siguranta nu ai nevoie sa iti prelungesti durerea, cu atat mai mult cu cat, iti va fi mult mai greu sa scapi de ea.

In alta ordine de idei daca medicatia care ti-a fost prescrisa nu are efect, este cazul sa ii comunici acest fapt asistentei medicale. Daca aceasta nu este insa disponibila, te poti adresa medicului obstetrician sau anestezistului. Nu uita, cu cat te vei simti mai bine, cu atat mai usor si mai repede vei fi pe picioarele tale si vei putea alapta.

Cum va fi recuperarea in primele cateva zile?

S-ar putea sa ai greturi si sa fi ametita. De altfel, greata va persista in primele 48 de ore insa medicul tau va incerca sa iti regleze medicatia in asa fel incat sa minimizeze discomfortul aparut. Multe mamici au afirmat ca in perioada imediat post cezariana au simtit furnicaturi in tot corpul, cele mai multe fiind cele care au avut epidurala sau au fost sedate prin injectie in coloana. Daca si tu simti asemenea furnicaturi, anunta-ti medicul pentru a putea sa iti ofere medicatia adecvata.

Daca ai in plan sa alaptezi poti sa incepi chiar dupa operatie. Insa, pentru ca operatia de cezariana nu iti va permite o pozitie normala de alaptare, poti apela la asistentele medicale de pe sectie pentru a te invata sa alaptezi chiar si in aceste conditii.

Cu siguranta in perioada imediat urmatoare operatiei vei avea parte de dureri si o senzatie accentuata de amorteala in zona inciziei facute de medic in timpul cezarienei, de asemenea, cicatricea va fi usor ridicata fata de restul pielii, sensibila la atingere si mai inchisa la culoare decat restul pielii. De asemenea, orice aplicare de presiune pe zona operatiei va fi extrem de dureroasa insa, incetul cu incetul rana se va cicatriza si pe zi ce trece te vei simti mai bine.

Atat timp cat vei fi internata in spital, medicul care te are sub supraveghere va veni zilnic sa vada ce faci si cum evolueaza insanatosirea ta. De asemenea ai grija sa tii mainile sau o perna in zona operatiei atunci cand tusesti, stranuti, razi sau ai alte activitati care implica folosirea muschilor stomacali.

La inceput, imediat dupa operatie, una din asistentele medicale de pe sectie va veni sa vada ce faci odata la cateva ore. Iti va verifica pulsul, iti va palpa stomacul pentru a se asigura ca ai uterul ferm si va evoluat cat de mare este sangerarea vaginala. Aceasta sangerare este normala pentru orice femeie care tocmai a nascut si se numeste lochia, ea  este compusa din sange si tesut ramas in uter, care trebuie eliminat dupa nastere, asa ca in primele trei sau patru zile lochia va fi de o culoare rosie aprinsa, specifica sangelui.

Tot asistenta medicala va fi si cea care te va instrui cum sa tusesti si cum sa faci exercitii de respirat pentru a-ti expanda plamanii si sa ii cureti de toate posibilele fluide acumulate in urma operatiei, mai eles daca ai suferit o anestezie totala, astfel va fi redus riscul de pneumonie.

Daca totul merge bine, asistenta medicala iti va indepartaperfuzia si cateterul urinar cam la 12 ore dupa operatie si vei putea incepe sa mananci mancaruri usoare atunci cand iti va fi foame.

In primele doua zile s-ar putea sa ai gaze datorita intestinelor ce tind sa fie ceva mai “lenese” in perioada imediat urmatoare operatiei. Pentru a usura aceasta stare, este indicat sa te ridici din pat si sa faci cativa pasi in camera de spital, astfel iti vei pune in miscare si sistemul digestiv.

Daca totusi aceasta stare iti creeaza un discomfort major, asistenta poate sa iti administreze o medicatie adecvata care contine simethicone, o substanta care permite gazelor stomacale sa iasa mai usor. De asemenea trebuie sa stii ca simethicone este sigur si poti sa il iei chiar daca alaptezi.

Vei fi incurajata sa te ridici din pat chiar din ziua operatiei insa nu incerca sa o faci singura din prima. Asteapta ocazia potrivita si apeleaza la asistenta medicala care te tine sub supraveghere pentru a te ajuta sa faci primii pasi. Intre timp, fa miscari usoare din incheieturile picioarelor pentru a-ti pune sangele in miscare.

La inceput, chiar si mersul la baie va parea o sarcina imposibila insa va trebui sa tii cont de faptul ca mersul este o parte importanta a vindecarii tale. Facand miscare  iti vei pune in miscare circulatia si va impiedica formarea unor eventuale cheaguri de sange. Mai mult chiar ,miscarea te va ajuta si  in ceea ce priveste sistemul digestiv, ajutandu-te sa te simti mult mai bine.

Este foarte important si sa mergi la baie pentru a urina regulat. O vezica plina face mult mai dificil pentru uter sa ramana contractat si pe de alta parte  presiunea crescuta pe rana va creste si durerea.

Incepand cu a doua zi de la operatie vei putea sa incepi sa faci mici plimbari, ajutata de partener sau de asistenta medicala. Este indicat sa incerci sa faci aceste plimbari la scurt timp dupa ce ti-ai luat medicamentele de durere pentru a te putea simti mai confortabil.

In fine, dupa trei sau patru zile, daca totul merge bine, medicul tau iti va scoate ata sau copcile .Nu va dura decat cateva minute si s-ar putea sa simti cateva intepaturi dar nici un fel de durere. Dupa asta, daca totul este bine vei fi trimisa acasa.

Cum va fi recuperarea dupa ce voi parasi spitalul?

dupa-operatie-cezarianaAsteapta-te ca odata ce ajungi acasa, sa ai nevoie de ajutor – mult ajutor. Daca nu se ofera nimeni, apeleaza in primul rand la partenerul tau, la parinti, cumnati si prieteni. In cazul in care nu ai posibilitatea sa apelezi la membrii familiei tale dar ai o conditie materiala ceva mai buna, este indicat sa angajezi o persoana care sa te asiste.

Cel mai probabil, inainte de parasi spitalul, medicul care te-a avut in observatie iti va prescrie o reteta pentru cateva calmante dar si pentru starea de constipatie generata de calmante. Incetul cu incetul, pana la o saptamana de la operatie, vei incepe sa treci la calmante din ce in ce mai usoare, care nu mai necesita o reteta. Nu uita insa, ca daca alaptezi nu trebuie sa iei nici un medicament care contine acid acetilsalicilic (aspirina), citeste cu atentie toate prospectele medicamentelor pe care le ei.

Pentru a preveni constipatia trebuie sa bei cat mai multe lichide si tine cont ca, desi dupa aproape o saptamana taietura de la operatie te va durea mult mai putin, aceasta nu se va vindeca complet decat peste cateva saptamani.

In cazul in care prezinti simptomele unei infectii cum ar fi temperatura, roseata sau umflaturi sau scurgeri din in zona operatiei, dureri din ce in ce mai puternice sau bruste (chiar daca rana pare sa arate bine), trebuie sa iti anunti de urgenta medicul ce te are in evidenta.

Scurgerile si sangerarile vaginale vor scadea din ce in ce mai mult, insa ele pot tine pana la sase saptamani, timp in care, in mod normal ar trebui sa treaca de la culoarea rosu aprins la roz si mai apoi la un galbui spre alb. Atentie, in cazul in care sangerarile de tip menstrual continua pentru mai mult de patru zile de la cezariana sau daca dupa o scadere a fluxului de scurgeri acestea revin la un nivel mai accentuat, trebuie sa iti suni de urgenta medicul care te are in evidenta.

Cat de activa ar trebui sa fiu?

Desi este esential sa ai parte de cat mai multa odihna odata ce ai ajuns acasa, trebuie de asemenea sa te ridici din pat si sa faci miscare in mod regulat. Mersul accelereaza vindecarea  si ajuta la prevenirea complicatiilor, cum ar fi cheagurile de sange. Insa nu exagera, faci miscare strict in masura in care simti ca nu te oboseste exagerat de mult.

Ia-o incet si pe masura ce trece timpul creste-ti cantitatea de activitate pe care o desfasori. Cum esti in convalescenta dupa o operatie abdominala majora, este posibil sa mai ai dureri in zona respectiva pentru ceva timp de acum incolo. Nu te forta si evita treburile casnice grele, de natura sa te suprasolicite sau orice incercare de a ridica orice care este mai greu decat copilul tau, macar in primele opt saptamani.

Dupa circa opt saptamani vei putea sa incepi sa faci exercitii usoare – insa este indicat sa astept pana  cand vei primi acordul medicului tau. Oricum vor mai trece cateva luni pana cand vei fi din nou in forma.

In alta ordine de idei, vei putea sa reiei relatiile de natura sexuala in circa sase saptamani, insa si aici este nevoie de acordul medicului tau, in plus, tu trebuie sa te simti cu adevarat pregatita sa faci acest pas.

Cum va arata cicatricea mea?

La inceput cicatricea va fi usor ridicata si mai inchisa la culoare decat restul pielii, insa va incepe, incetul cu incetul, sa se micsoreze, dupa cel putin sase saptamani de la operatie.

O cezariana are pana la 12 cm in lungime. Pe masura ce locul inciziei va incepe sa se vindece, cicatricea ta va incepe sa se apropie la culoare de restul pielii. De asemenea pe perioada vindecarii s-ar putea sa iti provoace mancarimi.

La ce trebuie sa ma astept, emotional vorbind?

Proapetele mamici trec prin foarte multe stari emotionale imediat dupa cezariana asa ca este extrem de greu, daca nu chiar imposibil de prezis cum se va simti o anume persoana in aceste momente. S-ar putea sa fii destul de dezamagita daca iti planificasei sa nasti pe cale normala. Sau, s-ar putea sa nu iti pese de modul in care ai nascut, mai ales daca ai avut complicatii pe parcursul sarcinii si erai mult mai ingrijorata de sanatatea copilului tau.

Unele femei care ajung in sala de operatii dupa un travaliu indelungat, simt o stare de usurare , in timp ce altele sunt suparate ca au ajuns la cezariana dupa ce s-au chinuit atat in travaliu. Iar altele, evident, au sentimente amestecate.

In anumite cazuri, exista mamici care se simt aproape “inselate” de faptul ca au ajuns la cezariana in conditiile in care pe parcursul celor 9 luni au visat la nasterea perfecta sau chiar se simt mai putin femei pentru ca au avut nevoie de o cezariana.

Toate aceste sentimente sunt des intalnite si foarte greu de rezolvat. Asa ca daca simti astfel de lucruri va trebui sa treaca ceva timp pana sa accepti realitatea si sa te obisnuiesti cu ea, renuntand la visele din timpul sarcinii.

S-ar putea sa vrei sa stii ca multe mamici descopera ca ceea ce si-au imaginat ele despre nastere nu este nici pe de parte la fel cu experienta prin care trec in realitate.

Nu uita nici faptul ca vei fi expusa la sentimentele si emotiile pe care le are orice mama dupa nastere, indiferent de modul de aducere a copilului pe lume.

De asemenea te poti simti frustrata daca pare sa iti ia prea mult timp sa iti revii dupa nastere. Nu uita, insa, ca ai trecut printr-o operatie majora si ca nu este asa de usor sa te refaci. Organismul are nevoie de multe energie si timp pentru a reveni la ce a fost. Ai rabdare pentru ca in timp vei incepe sa te simti mult mai bine.

Sursa: Mamicamea.ro