continuarea articolului: Cum gestionam problema lactatiei scazute?
Primul pas care se va face, va fi asigurarea unei alimentatii corespunzatoare a bebelusului, adica daca este nevoie se va suplimenta cu lapte praf pana la restabilirea lactatiei mamei. Nu uitati ca cel mai important lucru este sanatatea copilasului si el trebuie sa primeasca hrana suficienta si adecvata. Este de preferat, daca este posibil sa se evite folosirea biberonului pana la 4-6 saptamani, iar in acest timp, sa se ofere suplimentul cu lingurita, cu seringa (fara ac) sau cu paharul. Nu se toarna cu paharul laptele in gurita, ci se lipeste buza paharului de buza inferioara a copilului, iar acesta va “lipai” cu limbuta lapticul si va papa fara nici o problema.
Dupa ce ne-am asigurat ca bebelusul este alimentat corespunzator, se pot parcurge pe rand cele 3 grupe de cauze pentru a identifica aspectul care a condus la scaderea lactatiei.
Cele mai intalnite probleme sunt: pozitionarea gresita a bebelusului, introducerea de lapte praf din diverse motive, frecventa redusa de alaptare.
Alaptarea este un proces natural creat sa functioneze cu o rata de succes mai mare de 90%. Noi, in schimb, nu stim sa gestionam corect problemele care apar si din acest motiv mult prea multi copii primesc lapte praf (sub 12,6% in Romania, asa cum spun statisticile).
Pozitionarea gresita a bebelusului poate cauza ragade care au un puternic impact asupra mamei, multe mamici renuntand efectiv la alaptare din cauza acestor dureri. In plus, o pozitionare gresita poate duce la un supt defectuos, prin care bebelusul primeste putin laptic, chiar daca sanii mamei sunt plini, astfel scazand in timp productia de lapte.
Mereu trebuie avut in minte faptul ca alaptarea este un proces de tipul cererii si ofertei. Cu cat se golesc sanii mai des in primele saptamani de dupa nastere, cu atat mai mult lapte se va produce.
In plus, trebuie mentionate cele doua procese care stau la baza alaptarii: secretia laptelui cu ajutorul hormonului numit prolactina si care are cele mai inalte valori imediat dupa nastere, si procesul de ejectie a laptelui bazat pe secretia de oxitocina (un al doilea hormon implicat in procesul de alaptare si care are un rol la fel de important ca primul).
De multe ori mamicile spun ca au sanii plini si ca nu iese nici o picatura din ei. Asta din cauza ca exista o tensiune in organism, cel putin un factor de stres care inhiba secretia de oxitocina. Cel mai bun declansator al secretiei de oxitocina este suptul copilului.
Insa sunt diverse situatii care ajuta la secretia de oxitocina si implicit la ejectia laptelui, cand mama constata ca i s-a udat tricoul: cand bebelusul plange de foame, cand se apropie timpul de alaptat, cand se relaxeaza in timpul unei sedinte de masaj, etc.
In ultimii ani au aparut CD-uri cu muzica si audiobook-uri cu metode de relaxare a mamei pentru a favoriza ejectia laptelui, inhibata din diverse motive cauzatoare de tensiune la nivelul sistemului nervos.
Pentru cresterea volumului de tesut glandular multe mamici folosesc cu succes planta numita ciumarea.
Cu siguranta pot exista probleme medicale ale mamei care necesita ajutor din partea unor persoane specializate: complicatii dupa operatia de cezariana, mastita, depresia post-partum, probleme ale glandei tiroide care afecteaza secretia de prolactina, etc.
Celelalte insa pot fi gestionate usor de fiecare mamica daca aceasta isi doreste sa alapteze.
Astfel: ragadele pot fi evitate prin atasare corecta a copilului la san; oboseala poate fi combatuta daca mama doarme atunci cand doarme si copilasul si daca se introduc in alimentatie produse bogate in magneziu.
Productia de lapte poate fi marita prin cresterea numarului de alaptari, cu minim o alaptare noaptea in intervalul orar 1-5 cand nivelul de proactina este cel mai ridicat de peste zi, prin masarea sanilor atat in timpul alaptarii, dar si in orice alt moment al zilei, prin muls manual sau cu ajutorul unei pompe de san. De retinut, ca o pompa dubla de san poate creste mai bine nivelul de prolactina. Suplimentar se poate administra un galactogog.
Ejectia laptelui poate fi stimulata prin comprese calde, prin masajul sanilor, prin masajul mamelonului, prin relaxare, si chiar prin gandire pozitiva.
Daca bebelusul primeste suplimentare cu lapte praf, ca sa se poata renunta la aceste suplimente, mama trebuie sa stimuleze lactatia fie prin alaptari frecvente, fie prin muls, astfel incat creierul sa primeasca semnale ca este nevoie de lapte suplimentar.
Articol de Cecilia Stan.