Complicatii posibile in sarcina multipla

Sunt 647 poze cu bebelusi si 11 zile pana la resetarea topului
Sarcina
112

complicatii sarcina multiplaSunt sarcinile multiple mai riscante decat cele normale? Desi in cele mai multe cazuri, sarcinile multiple duc la nasterea unor copii sanatosi si normali, specialistii considera orice sarcina multipla ca fiind una de risc. Cu alte cuvinte, cu cat sunt mai multi copii cu atat este mai mare riscul de aparitie a unor complicatii cum ar fi nasterea prematura.

Care sunt sansele sa nasc prematur?

Potrivit unor statistici publicate in Statele Unite, circa 60% din sarcinile cu gemeni si circa 90% din sarcinile cu tripleti vin pe lume prematur (inainte de 37 de saptamani). Practic, durata, medie a unei sarcini cu gemeni este de 35 de saptamani in timp ce cea a unei sarcini de tripleti este de 33 de saptamani. Insa cea mai scurta durata au sarcinile cu patru sau mai multi copii, care dureaza circa 29 de saptamani.

Care sunt riscurile nasterii premature?

Copii nascuti inainte de termen este posibil sa nu fie pregatiti in totalitate pentru mediul exterior. Plamanii, creierul si alte organe pot sa nu fie complet dezvoltate iar sistemul lor imunitar nu este inca pregatit sa lupte cu nici o infectie, nu in ultimul rand, un copil nascut prematur nu are totdeauna capacitatea de a suge si inghiti pentru a se hrani.

Cu cat copilul se naste mai devreme cu atat mai mult cresc riscurile. Copii nascuti prematur intre 34 si 37 saptamani se descurca bine fara tratamente medicale suplimentare, insa cei nascuti inainte de 28 de saptamani supravietuiesc doar cu interventie medicala si terapie intensiva.

Daca intri in travaliu inainte de 34 de saptamani, medicii care se ocupa de cazul tau ar putea sa iti amane travaliul cateva zile. Acest interval castigat va fi folosit pentru a administra copilului corticosteroizi, medicamente care ajuta organele interne ale copilului sa se dezvolte mai repede, crescand astfel cu mult sansele sale de supravietuire.

Ce alte complicatii pot aparea in cazul sarcinilor multiple?

Gemenii si tripletii nu au in general perioada de timp necesara pentru a ajunge la o greutate normala la nastere. Insa copii cu o greutate prea mica la nastere sunt expusi pericolului de a dezvolta probleme de sanatate (cum ar fi dificultatea in respiratie, dificultatea in a-si autoregla temperatura corporala sau incapacitatea de a lua in greutate in acelasi ritm cu un copil nascut la o greutate normala) chiar daca nu au fost nascuti prematur. De asemenea sistemul lor imunitar nu este inca bine pus la punct neavand capacitatea de a se lupta cu infectiile. In aceasta situatie, in procedura medicala de specialitate a fost creeata regula conform careia orice copil nascut cu greutate mica trebuie sa petreaca o perioada de timp in sectia de terapie intensiva neonatala inainte de a merge acasa.

Preeclampsia

Aceasta este o afectiune caracterizata printr-o tensiune arteriala marita si o cantitate semnificativa de proteine in urina. Preeclamsia apare la circa 10-15% din numarul total de femei insarcinate cu gemeni,adica de doua ori mai des decat in cazul femeilor cu sarcina unica.

Alte caracteristici ale preeclampsiei, specifice femeilor cu sarcina multipla este dezvoltarea precoce a afectiunii in primele luni de sarcina precum si severitatea deosebita a acesteia. In asemenea situatii mamei ii pot fi afectate mai multe organe situatia fiind de asa gravitate incat ii poate afecta chiar si viata.

Diabetul gestational

Acesta pare sa apara mai des la femeile cu sarcina multipla. In asemenea cazuri femeia trebuie sa isi tina sub control nivelul zaharului folosind  o dieta adecvata precum si exercitii usoare. Pentru cazurile mai grave, medicul poate recomanda injectiile cu insulina.

Atentie insa, pentru ca un diabet prost tinut sub control poate avea consecinte deosebit de nefaste atat pentru mama cat si pentru copil.

Dezlipirea de placenta

Apare atunci cand placenta se desprinde de peretele uterin inainte de nastere. Din studiile de specialitate a reiesit ca aceasta afectiune are o rata de aparitie mult mai mare la femeile care au o sarcina multipla.

Consecintele dezlipirii de placenta sunt foarte grave si pot varia de la nasterea prematura pana la nasterea unui copil mort.

In sarcinile multiple, este cunoscut faptul ca dezlipirea de placenta apare de multe ori dupa nasterea pe cale normala a primului copil, cel de-al doilea trebuind deseori sa fie adus pe lume prin cezariana.

Sindromul transfuziei de sange intre gemeni

Acesta este un sindrom ce apare foarte rar insa este extrem de grav. Practic acesta poate surveni numai la gemenii identici si consta in transferul de sange de la un copil la celalalt prin intermediul placentei comune. In asemenea cazuri tratamentul se bazeaza pe extragerea de lichid amniotic din zona copilului de primeste sangele.

Rata de supravietuire in asemenea cazuri este de 60% adica de 2-3 ori mai mare decat fara tratament.

Daca am sarcina multipla va trebui sa stau mai tot timpul in pat?

Da, este posibil ca medicul sa ia o asemenea decizie, mai ales daca pe parcursul sarcinii tale vor aparea unele complicatii sau daca vei intra in travaliu prematur. Nu exista nici o dovada ca statul in pat poate preveni nasterea prematura la femeile cu sarcina multipla dar exista unele dovezi stiintifice ca odihna in pat poate contribui la cresterea greutatii copilului la nastere.

Este bine sa discuti in mod deschis cu medicul tau si sa stabiliti impreuna ceea ce ai si ceea ce nu ai voie sa faci pe parcursul sarcinii.

Care sunt sansele de a pierde unul sau mai multi copii in cazul sarcinii multiple?

Cand o femeie este insarcinata cu gemeni sau are o sarcina multipla in general, un copil se poate pierde la inceputul sarcinii in timp ce celalalt va ramane. Aceasta situatie - denumita "disparitia copilului" - apare in circa 20% din sarcinile cu gemeni si in circa 40% din sarcinile cu tripleti.

Inainte de a se incepe examinarea copilului cu ultrasunetele aceste pierderi treceau de cele mai multe ori neobservate. De altfel singura simptoma este sangerarea vaginala.

Nasterea unuia dintre copii mort (dupa 20 de saptamani) apare in circa 1-2% din gemeni sau tripleti in comparatie cu media de 0,5% in cazul sarcinilor cu un singur copil.

In general copilul nascut mort vine pe lume impreuna cu fratiorul viu si foarte rare sunt cazurile cand copilul mort este nascut cu cateva saptamani inaintea termenului normal de nastere.

Daca este vorba de o sarcina cu gemeni identici, pierderea unuia dintre ei il poate pune serios in pericol si pe celalalt daca cei doi impart aceeasi placenta. In cazul in care, insa, cei doi au placente diferite, viata copilului ramas in viata nu este pusa in pericol.

In orice caz, medicul va adopta o pozitie circumspecta fara a da un pronostic sigur.

Ce pot face pentru a-mi reduce riscul de aparitie a problemelor?

Desi cele mai multe coplicatii  in cazul sarcinilor cu gemeni nu au de-a face cu stilul de viata al mamei, diagnosticarea din timp cu sarcina multipla ii va oferi medicului care te are in supraveghere timp suficient pentru a identifica din timp orice problema.

Pe de alta parte trebuie sa inveti si sa te autoeduci in legatura cu problemele specifice unei sarcini multiple insa nu trebuie sa devii obsedata de anumite probleme. De asemenea ai grija sa fii mereu hidratata corespunzator si sa mananci sanatos. Si, nu in ultimul rand, nu lipsi de la nici o programare la control prenatal, urmand cu atentie instructiunile date de medic.

Sursa: Mamicamea.ro