Cel mai sigur loc pentru scaunul auto al bebelusului

Sunt 647 poze cu bebelusi si 31 zile pana la resetarea topului
Copii
112

Am observat ca pe forumuri sunt ceva controverse referitoare la locul unde ar trebuie sa fie pozitionatat scaunul auto pentru bebelus in masina. Rezultatele unui studiu recent spun ca locul cel mai sigur din masina pentru scaunul bebelusului este in centrul banchetei din spate (daca locul este dotat cu centuri de siguranta sa sistem ISOFIX), nu in lateral, sau pe scaunul din fata dreapta, cum destul de multi parinti sustin pe forum.

Insa pozitionarea scaunului pe centrul banchetei din spate, este dificila pentru o parte din masini, deoarece acestea nu au centura de siguranta centrala ce poate fi folosita pentru scaunul copilului, iar existenta unui sistem ISOFIX pozitionat central este si mai putin probabila. Un alt aspect prectic este ca scaunul copilului ocupa destul de mult spatiu pe bancheta din spatiu, iar in masinile de dimensiuni mici sau medii, nu prea mai ramane loc si pentru mama, astfel incat pentru usurinta accesului si pentru a putea supraveghea mereu copilul, cel mai obisnuit loc folosit pentru scaunul auto al copilului este in dreapta banchetei din spate.

Ce spune studiul

Ultimele date se bazau pe un studiu facut cu mai bine de un deceniu in urma, iar cercatatorii in domeniul sigurantei rutiere au hotarat sa mai initieze un stiudiu prin care sa afle daca recomandarile anterioare mai erau valabile, analizand datele despre copii aflati in masini care au fost implicate in accidente auto intre anii 1998 si 2006, pe baza solicitarilor de plata a daunelor la firmele de asigurari cat si a unui sondaj telefonic.

Cel mai sigur loc pentru scaunul auto al bebelusuluiStudiul a inclus copii cu varsta de pana la 3 ani care stateau in autoturisme intr-un sistem de siguranta pentru copii (model din anul 1990 sau mai noi) si care au fost implicati in diferite accidente in 16 state din SUA.

Rezultatele studiului au indicat ca pozitia pe bancheta din spate cea mai populara a scaunului de masina era in locul din dreapta (41%), urmata de cea din stanga (in spatele soferului) (31%) si apoi de cea din mijloc (28%).  O alta concluzie a fost ca pozitionarea scaunului auto pentru copii pe mijlocul banchetei scadea pe masura ce copilul crestea. De exemplu, 39% dintre scaunele de masina pentru copiii sub un an erau asezate in mijloc, fata de 18% in cazul copiilor de 3 ani, indiferent daca mai erau si alti pasageri pe bancheta din spate.

Datele studiului arata ca in cazul copiilor mai mici de 3 ani asezati pe centrul banchetei din spate, riscul de ranire in cazul unui accident, este redus cu 43 % fata de pozitionarea scaunului in oricare din marginile banchetei din spate.

Desi plasarea in orice loc pe bancheta din spate ofera o protectie excelenta, prin pozitionarea scaunului de masina in mijlocul banchetei reducem riscul de ranire considerabil.

Sursa: Mamicamea.ro