Ce teste se fac la un nou nascut

Sunt 647 poze cu bebelusi si 1 zile pana la resetarea topului
Bebelusi
88

De la nasterea copilului si in lunile care urmeaza, medicul, asistenta medicala sau moasa se asigura ca totul decurge bine facandu-i diferite teste.

Analize ce se fac in primele 3 zile

Testul Apgar

Testul Apgar este efectuat in primele minute ale vietii. Acesta permite verificarea a 5 elemente: frecventa cardiaca a copilului, respiratia, tonusul muscular, reactiile lui la stimuli si culoarea pielii sale. Datele colectate sunt folosite pentru a calcula un scor Apgar: aceasta este o masura a starii de sanatate a copilului.

Examenul medical

- Medicul elimina tot ce are in gura, in gat si in nas folosind o para sau o sonda aspiranta.

- I se ia temperatura si i se face un examen general pentru a vedea daca exista vreo malformatie. Apoi, copilul este cantarit, si i se masoara dimensiunile capului si toracelui.

De asemenea, se verifica reflexele de baza ale nou-nascutului, inclusiv reflexul sau de supt : acesta este reflexul care ii va permite sa se alimenteze, acum cand cordonul ombilical este taiat.

Testul Guthrie

testul guthrieInainte de 4 zile de viata si chiar inainte de a pleca acasa, ii sunt luate cateva picaturi de sange din calcai. Proba de sange este depusa pe o banda de hartie sugativa si trimisa la un laborator. Scopul este de a detecta bolile rare, dar care pot fi tratate inainte de debutul simptomelor prin diagnosticare precoce.

Este vorba in special despre Fenilcetonurie, hipotiroidism congenital si tyrosinemia hepato-renala.

Daca nu primiti vesti in termen de 15 zile de la prelevare, inseamna ca bebelusul dumneavoastra nu sufera de nici una dintre aceste boli. In caz contrar, medicul dumneavoastra si dumneavoastra veti fi preveniti.

Testul de bilirubina      

In spitale, are loc depistarea icterului de la nastere pentru a se interveni rapid daca este necesar si pentru a evita anumite consecinte, rare, dar permanente. Mamelor care se intorc acasa cu copilul nou-nascut in mai putin de 24 de ore dupa nastere, li se recomanda o programare la un specialist. Acesta va fi in masura sa administreze bebelusului testul de bilirubina de la 3 la 5 zile dupa nastere. O alta solutie este sa utilizati serviciul de vizita acasa a unui profesionist care ii poate face acest test.

In prima luna dupa nastere se analizeaza urina

La 21 de zile dupa nastere este bine sa prelevati urina de la bebelus si sa o trimiteti la laborator pentru analize. Acestea permit detectarea, la scurt timp dupa nastere, a bolilor ereditare, care ajung sa afecteze metabolismul si care pot fi tratate mai devreme. Sunt vizate mai multe boli: diverse tulburari de uree, hiperglicemie, acidurie metabolica

 Articol de Antoneta Barbu

Sursa: Mamicamea.ro