Invata sa se joace in apa inainte de a se juca la groapa de nisip cu lopatica. Invata sa pluteasca inainte de a face primii pasi. Isi urmeaza instinctele de fat si astfel cresc mai sanatosi. Ei sunt bebelusii inotatori.
dezvolta aparatul cardiovascular si respirator
dezvolta sistemul muscular si pe cel osos
rezolva deficientele pozitionale
stimuleaza pofta de mancare
aduce un somn linistitor
previne astmul
creste imunitatea
creste inteligenta emotionala
creste capacitatea de concentrare
Putini sunt cei care stiu ca un bebelus care este initiat in "tainele inotului" va avea beneficii din punctul de vedere al dezvoltarii. Dar si un copil care va fi dus la inot de la patru-cinci ani se va dezvolta frumos. Pe de alta parte, un copil invata sa inoate abia cand poate sa inteleaga si sa execute ceea ce i se spune. Iar asta se intampla de obicei, dupa varsta de patru ani. In acest caz, ne punem intrebare: "Daca bebelusul nu invata sa inoate in adevaratul sens al cuvantului, de ce este bine sa il ducem totusi la inot?".
De fapt prin inot, se stimuleaza pofta de mancare, creste imunitatea, sociabilitatea, acestea fiind numai cateva dintre beneficiile inotului pentru bebelusi. Ei se calesc intrand in contact cu apa, le creste rezistenta la infectii, invata sa mearga mai repede comparativ cu bebelusii care nu beneficiaza de joaca in bazinul de inot, etc.
Pe langa multiplele beneficii pe care le aduce inotul, parintii trebuie sa fie foarte atenti si la alte aspecte, cum ar fi temperatura apei (in jur de 30-32 grade) si a mediului ambiant, si bineinteles igiena bazinului, deoarece la aceasta varsta, riscul unei infectii este foarte mare. De obicei, copiilor li se cere un certificat medical pentru a putea intra in bazin, dar nu si insotitorilor. Acestia din urma pot fi purtatori de virusi si bacterii.
Indiferent ca va hotarati sa duceti bebele la inot, unde este supravegheat de un instructor, sau ca dumneavoastra vreti sa fiti propriul instructor de inot al copilului, s-a demonstrat ca inotul are cu atat mai multe beneficii, cu cat este practicat mai din timp, cu conditia ca buricul bebelusului sa fie vindecat, iar acesta sa aiba facut primul vaccin.