Alegerea biberonului nu trebuie facuta la voia intamplarii. In ultimii ani numeroase companii farmaceutice au scos pe piata oferte variate de biberoane, facute in diverse forme, din diverse materiale, facand destul de dificila alegerea potrivita. Iata un mic ghid de informatii extrem de utile care va vor fi de folos atunci cand ve-ti dori sa cumparati un biberon sau o tetina noua.
- avantajul biberoanelor inclinate la 30 grade este acela ca limiteaza patrunderea de aer – pozitia bratului este mult mai confortabila si astfel tetina este mereu plina, ceea ce impiedica inghitirea de aer; de asemenea vor fi mult mai putine gaze si balonari;
- dezavantajul biberoanelor care sunt prevazute cu senzor termic ce se coloreaza la temperatura potrivita este acela ca nu merg bagate la masina de spalat vase;
- avantajul biberoanelor care au o supapa in interiorul capacului este acela ca impiedica scurgerea laptelui atunci cand agitam biberonul;
- unele biberoane au un fund rotunjit sau detasabil care se poate scoate inlesnind astfel curatarea; altele au o supapa care permite patrunderea aerului pe la baza acesteia si nu prin biberon;
- biberoanele mai mari, cu gatul " larg ", sunt mult mai usor de spalat si de umplut;
- biberoanele in pungi pre-sterilizate de unica folosinta permit pastrarea laptelui maternal la frigider sau congelator; acesta este o solutie ideala in cazul unor deplasari indelungate sau a absentei mamei;
Inainte de a cumpara un biberon verificati :
- daca biberonul se potriveste cu tetina;
- daca biberonul corespunde modalitatii pe care o aveti de sterilizare ( ca marime si dimensiuni );
- daca biberonul se potriveste cu modul de incalzire;
Asa cum stiti, tetinele sunt fie din silicon, fie din latex. Desi amandoua sunt sigure, exista totusi cateva particularitati:
1. Tetinele din latex devin mult mai repede moi si lipicioase din cauza curatarii si sterilizarii.
2. Tetinele din silicon sunt mult mai rezistente la sterilizare.
Exista tetine (suzete) fiziologice, a caror forma permite un supt asemanator alaptarii la san.
Indiferent de varianta insa, cel care decide in final pe care dintre cele doua tetine o va accepta este copilul tau.
Singura diferenta intre tetinele de dimensiuni diferite este viteza debitului de lapte. Pentru un nou-nascut este recomandata tetina de cea mai mica dimensiune, prin care laptele curge foarte lent; daca ii luati o tetina mai mare iar laptele curge mai repede bebelusul vostru va inghiti aer ceea ce ii va da gaze. Pe masura ce va creste, atunci si debitul de lapte va putea fi accelerat. Important este sa tineti cont tot timpul de ritmul si nevoile sale.
Atentie! Verificati de fiecare data tetina pentru ca orificiul prin care curge laptele se poate infunda. Faceti urmatorul test: intoarceti biberonul invers – laptele trebuie sa curga din biberon in ritmul de aproximativ o picatura pe secunda. Daca ritmul este prea mic bebelusul poate deveni nelinistit in incercarile sale de a trage laptele, iar daca ritmul este prea rapid atunci laptele va curge mai mult decat trebuie. Gaurile prea mici pot fi marite cu ajutorul unui ac sterilizat.
Indiferent daca ii dai bebelusului lapte maternal sau lapte preparat, este foarte importanta respectarea unei igiene stricte. In acest fel vei evita, printre altele, ca bebelusul tau sa faca gastroenterita sau vreo ciuperca in gurita. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti:
- spala-te pe maini inainte de a pregati biberonul, inainte de a i-l da bebeluslui sau inainte de colectarea laptelui mamar si conservare a acestuia intr-un biberon;
- inainte de prima utilizare sterilizeaza toate partile componente ale biberonului fierbandu-le aproximativ 5 minute;
- dupa fiecare folosire spalati bine componentele: clatiti intai biberonul, apoi tetina si capacul cu apa rece, avand grija sa treaca apa prin orificiul tetinei; apoi spalati totul cu apa fierbinte si periati folosind o perie speciala, dupa care clatiti din nou toate componentele cu apa fierbinte; in final lasati-le sa se scurga pe un servet absorbant si nu direct pe chiuveta sau masa;
Pediatrii nu sunt deloc de acord cu aceasta idee. Asa cum se stie, rolul sterilizarii este acela de a elimina riscurile infectiei, si asta deoarece contaminarea laptelui poate da, printre altele, o diaree grava. Cu toate astea unii medici spun ca este inutila sterilizarea de fiecare data atata timp cat biberoanele si tetinele sunt bine clatite si curatate. Pe de alta parte insa sunt si voci care recomanda sterilizarea frecventa, cel putin pana la varsta la care bebelusul poate sa duca aproape orice la gurita ( 4-6 luni ), cand deja aceasta tehnica devine inutila.
Daca totusi doriti sa sterilizati biberoanele de fiecare data, iata doua idei care va pot ajuta sa castigati si timp, dar sa si aveti pregatit un alt biberon ori de cate ori aveti nevoie:
- cumparati-va 6-8 biberoane si sterilizati-le pe toate o data pe zi;
- pregatiti-va biberoanele pentru ziua urmatoare si pastrati-le la congelator ( nu pe usa frigiderului ), unde temperatura este constanta; astfel atunci cand ve-ti avea nevoie nu va trebui sa faceti altceva decat sa le incalziti;
Majoritatea bebelusilor prefer laptele cald, ca cel de la san. Mai tarziu, pe la varsta de 1 anisor, se vor multumi si cu laptele mai putin caldut. Tehnica de incalzire este foarte simpla, chiar si pentru mamicile neexperimentate: asezati biberonul intr-un recipient cu apa calda si tineti-l asa cateva minute, pana cand laptele din biberon se incalzeste; agitati-l apoi usor si verificati daca este suficient de cald si daca curge bine prin tetina.
Important de retinut!
Nu puneti biberonul la cuptorul cu microunde! Incalzirea nu se face uniform, si desi peretii biberonului sunt calzi, laptele din el este inca rece, in plus microundele distrug enzimele din lapte necesare copilului.
Nu lasati laptele mai mult de o ora la temperatura camerei pentru ca bacteriile se dezvolta rapid si pot provoca diaree.
Daca copilul dumnevoastra nu termina laptele din biberon, aruncati restul ramas dupa o ora deoarece bacteriile deja au inceput sa se dezvolte.
Nu bagati la congelator restul de lapte ramas si nici nu il re-incalziti pentru o alta masa. Orice rest de lapte trebuie aruncat.
Nu tineti biberonul la congelator mai mult de 48 h, nici macar daca temperatura este foarte ridicata.
Fierbeti de fiecare data apa pe care o folositi la prepararea diverselor formule de lapte.