Multi profesionistilor din domeniul sanatatii sunt de acord ca masajul la nou-nascuti este un mod minunat de a spori interactiunile parinte-copil si contribuie la dezvoltarea copiilor.
Specialistii de la Santamia.ro recomanda ca parintii sa invete tehnici de masaj de la un instructor specializat in masajul nou nascutilor, de preferat prin luarea de cursuri cu alti parinti si copiii lor. Astfel le va fi mai usor sa adapteze masajul la nevoile individuale ale copilului lor, la nivelul sau de dezvoltare si la caracterul sau.
Este foarte relaxant. Cei mai multi copii iubesc acest tip de mangaieri moi si stimulente. O astfel de atingere iubitoare poate reduce starea de spirit proasta si iritabilitatea.
Ajuta la digestie.
Poate elimina gazele si colicii.
Un masaj adecvat este bun pentru copiii prematuri. Cercetarile arata ca exista o legatura intre masaj si cresterea in greutate la sugari prematuri.
Masajul favorizeaz legatura emotionala. Tu si copilul tau va veti bucura de acest moment special, care are loc intre voi doi.
Se favorizeaza comunicarea. Ai putea fi mai sensibila la indiciile non-verbale ale copilului tau.
Acesta regleaza ritmul somnului copilului. Copilul tau va invata sa se relaxeze, si somnul va avea tendinta de a fi mai profund si mai lung.
Este stimulant. Mangaierile stimuleaza muschii si circulatia sangelui.
Poti incepe masajul copilului de la nastere. Fa-o pentru 10 pana la 15 minute in timp ce urmaresti semnalele care ti le transmite. Fii atenta daca este foarte sensibil: va trebui sa asteptati pana cand el va mai creste. Unii copii sunt atat de sensibili la atingere incat nu supoarta masajele.
Cel mai bun moment pentru masajul copilului, este in timpul starii sale de "treaz", adica atunci cand este relaxat, are ochii deschisi si cauta contactul cu ochii.
Unora nu le place masajul de prima data. Copilul tau poate fi obosit sau flamand sau, dimpotriva, poate fi cu stomacul plin. Sau poate sa reactioneze pur si simplu la noua experienta. Incerca sa il mangai usor, sa vorbesti cu el pe un ton foarte calm sa ii canti sa il ajuti sa se relaxeze. In cazul in care, cu toate acestea, ramane deranjat, incearca din nou mai tarziu.
Daca bebelusulu tau nu-i place masajul, aceasta nu este o problema. Unii micuti trebuie sa astepte sa fie mai mari inainte de a prinde gustul.
Unii copii nu apreciaza masajul, indiferent de talentele persoanei care il face.
Daca folosesti ulei de masaj, asigura-te ca nu este periculos. De asemenea, verifica daca este comestibil, deoarece copiii isi baga adesea manutele si picioarele in gura.
Bebelusii de multe ori urineaza spontan la primul lor masaj, prin urmare fii pregatita in cazul in care se intampla!
Nu purta bijuterii care pot zgaria pielea copilului.
Copilul trebuie sa fie gol sau sa poarte un scutec in timpul masajului, asa ca ai grija ca in camera sa fie destul de cald.
Vorbeste cu copilul usor si canta-i cantecelul lui preferat lui in timp ce il masezi.
Stabileste o rutina. Rezerva 15 minute pe zi pentru masaj si incearca sa il faci intr-un moment al zilei atunci cand este foarte linistit.
Distreaza-te!