Cercetatorii spanioli, au ajuns la concluzia ca laptele matern poate contine, aproximativ 700 de specii de bacterii, asadar laptele matern este cunoscut ca fiind drept principala sursa de alimentatie pentru nou nascuti, acesta fiind un factor determinant in ceea ce priveste dezvolatrea florei bacteriane asupra unui nou - nascut. In ciuda faptului ca acesti cercetatori au descoperit ca laptele matern poate contine anumite tipuri de bacterii, ei nu au reusit sa determine compozitia si rolul biologic al acestor bacterii.
Cercetatorii care s-au ocupat de acest caz, au utilizat o tehnica aparte, constand in secventierea ADN – ului, pentru a descoperii bacteriile din laptele matern. Se pare ca studiul cercetatorilor spanioli a fost considerat un succes, deoarece se pot determina variabilele, prenatale si postnatale, variabile ce pot influenta compozitia microbiana a laptelui matern.
Grupul de cercetatori spanioli au luat probe din colostru, acesta fiind prima secretie a glandelor mamare dupa nastere, iar din rezultatul acestor probe indica faptul ca in laptele matern exista peste 700 de specii de microorganisme, acest rezultat al studiului, uimind chiar si cei mai experimentati specialisti in domeniu.
Unele dintre cele mai cunoscute bacterii gasite in acest lichid prelevat sunt: Weissella, Leuconostoc, Staphylococcus, Streptococcus si Lactococcus. Bacterii precum: Veillonella, Leptotrichia si Prevotella, au fost descoperite in intervalul alaptarii dintre prima si a 6 a luna. Cercetatorii spanioli, care au facut aceste studii sustin ca nu sunt in masura sa afirme daca aceste bacterii colonizeaza gura copilului, sau pot schimba compozitia laptelui matern.
Cercetatorii spanioli, sustin ca laptele care provine de la mamicile supraponderale, contine o diversitate mult mai mica a speciilor de bacterii. De asemenea, calitatea laptelui matern este afectata si de tipul de nastere prin care trece viitoarea mamica. De exemplu o mamica care a nascut prin operatie de cezariana programata, are un lapte cu un continut mai slab de microorganisme, spre deosebire de o mamica care a ales sa nasca in conditii normale. Exista si situatii cand nasterea se face prin cezariana si nu este programata, in acest caz calitatea laptelui este foarte asemanatoare cu cel a unei mamici care a nascut in mod normal.
Inca nu se cunosc efectele microorganismelor prezente in laptele matern, astfel cercetatorii inca nu stiu daca microorganismele din acest lapte pot ajuta la metabolismul copilului. De asemenea nu se stie daca microorganismele din laptele matern sunt benefice, sau daunatoare pentru copil. Cercetatorii spanioli au un merit deosebit in ceea ce priveste aceasta descoperire, intrucat daca se dovedeste ca aceste bacterii sunt benefice pentru dezvoltarea si intarirea sistemului imunitar, ele se pot adauga si in compozitia laptelui praf.
Daca bacteriile prezente in laptele matern sunt benefice pentru cei mici atunci ele pot reduce semnificativ riscul ca un micut sa sufere de astm, sau alte boli autoimune. De asemenea, daca se dovedesc a fi utile pentru organismul celor mici aceste bacterii pot indeparta diferitele alergii, la care cei mici sunt atat de expusi.