10 sfaturi pentru evitarea imbolnavirii scolarului

Sunt 647 poze cu bebelusi si 3 zile pana la resetarea topului
Copii
118

Ai terminat pregatirile pentru inceperea scolii? Copilul are hainele, cartile, rechizite si accesorii de care va avea nevoie la scoala? Dar ai luat si masuri pentru a ii proteja sanatatea?  Trebuie sa tineti cont ca odata cu reintegrarea in colectivitate, copii sunt mai vulnerabili la unele afectiuni, in special la cele respiratorii. Pentru a evita astfel de probleme am adunat 10 sfaturi care pot reduce riscul de imbolnavire a copilului.

1. Daca puiul tau are unele probleme de sanatate, poate este mai bine ca pana se face sanatos sa il tii acasa, deoarece trimitandu-l la scoala cand se simte rau, in unele cazuri, nu faci altceva decat sa inrautatesti situatia. Iar daca are o afectiune contagioasa risti sa provoci o epidemie!

2. Alimentatia sanatoasa. Mare atentie la alimentatia copilului, o alimentatie sanatoasa il poate tine departe de medic, iar alimentele nesanatoase precum cele fast-food pot provoca multe probleme de sanatate, legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca din meniu. Daca nu nu accepta mancarea sanatoasa, incearca sa ii prepari ceva mai aspectuos si gustos, dar folosind tot ingrediente sanatoase, nu face compromisuri, chiar daca copilul este pretentios.Daca primeste mancare la scoala, intereseaza-te periodic de meniu si cum este preparat.

3. Somnul si odihna sunt unele dintre elemente cele mai importante care influenteaza sanatatea. Copiii au pentru acasa de facut multe teme si activitati didactice, dar ai grija ca scolarul tau sa se odihneasca suficient, copii au nevoie de 8-10 ore de somn. Concentrarea din timpul orelor si a temelor pentru acasa,  nivelul de energie din fiecare zi si randamentul intelectual depind de cat de odihnit este, asa ca fa-i un program care sa-i permita sa doarma cel putin opt ore pe noapte, ideal ar fi sa doarma si cateva un pic si dupa ce se intoarce de la scoala. Nu uita ca in program sa incluzi si activitati relaxante si joaca pentru a putea face fata mai bine la stresul scolar.

4. Sportul este sanatate. Chiar daca scolarul tau este din ce in ce mai atasat de TV, computer, tablete sau consola, incurajeaza-l sa faca miscare, poti sa il inscrii la un club sportiv, astfel incat sa faca sport regulat. Numeroase studii spun ca un stil de viata sedentar faciliteaza aparitia problemelor de sanatate precum obezitate, diabetul, problemele de inima si cresterea colesterolului. In plus sportul contribuie la oxigenarea creierului si astfel are si mai multa putere de concentrare.

5. Intareste-i imunitatea. Cele mai frecvente boli ce pot fi contractate la şcoală sunt cele respiratorii, ce se pot transmite in colectivitate prin vorbit, ras, tuse sau stranut. Cea mai buna arma impotriva imbolnavirilor este o imunitate buna, alimentatia corecta, sportul regulat si un stil de viata sanatos stimuleaza imunitatea. Cu o luna inainte de scoala poti incepe o cura cu diferite suplimente alimentare pentru stimularea imunitatii.

sanatate scolar6. Igiena. Spalatul pe maini este o solutie simpla si eficienta in prevenirea virozelor respiratorii, precum si a infectiilor cu poarta de intrare digestiva. Parintii trebuie sa il invete sa se spele corect, cu sapun, pe fata si pe dosul mainii, pe degete si intre degete, dupa care sa se stearga cu un servetel, daca nu este posibil spalatul poate apela la servetele umede sau la un gel antibacterian. Trebuie sa se spele pe maini inainte de a lua o gustare, dupa ce foloseste toaleta, dupa ce vine acasa de la scoala.

7. Discuta cu invatatoarea, educatoarea sau diriginta copilului despre problemele sale medicale. Stiind problemele acestuia va sti la ce activitati poate sa il implice, cum sa abordeze diferite situatii. De exemplu, daca copilul are un deficit de atentie, invatatoarei ii va fi mai greu sa inteleaga anumite comportamente si sa stabileasca o strategie corespunzatoare..

8. Greutatea si calitatea ghiozdanului. Multi parinti aleg ghiozdanul pe baza unor criterii estetice, dar sunt alte elemente mai importante ce trebuiesc luate in calcul, deoarece el poate afecta sanatatea copilului. Ghiozdanul trebuie sa fie usor, cu barete late si captusite, iar spatele sa fie ergonimic usor rigid si captusit. Ghiozdanul se alege si in functie de dimensiunea copilului, acesta nu trebuie sa acopere mai mult de trei sferturi acestuia. Reglati baretele bine, nici prea strans, pentru a nu stanjeni miscarile, dar nici prea larg. 

Verificati greutatea ghiozdanului incarcat, aceasta nu trebuie sa mai mare de 10%-15% din greutatea copilului. Asitati copilul cand isi face ghiozdanul pentru a lua doar ceea ce trebuie la scoala, daca totusi greutatea cartilor si rechizitelor este prea mare discutati cu invatatoarea despre posibilitatea instalarii unor dulapuri la scoala unde sa se tina acele carti si rechizite ce nu trebuie luate acasa. Daca totusi nu se poate reduce greutatea ghiozdanului o solutie poate fi sa alegeti un ghiozdan pe roti. Daca observi ca micutul merge aplecat in fata, probabil ghiozdanul este prea greu.

9. Discuta cu scolarul. O discutie zilnica cu copilul, despre evenimentele de la scoala, in care te vei pune la curent cu nemultumirile si satisfactiile sale. Monitorizeaza-i comportamentul la scoala, in familie sau in cercul de prieteni, discuta periodic cu invatatoarea. Aceste informatii e vor ajuta sa ii intelegi mai bine problemele, sa corectezi acolo unde este cazul, sau sa il faci sa inteleaga anumite aspecte. In acest fel vei anticipa problemele inainte ca acestea sa apara.

10. Vaccinarea. Este un subiect destul de controversat, unii medici spun ca o imunizare a copilului prin vaccinare previne imbolnavirea, altii spun ca efectele secundare si ineficienta in cazul unor tulpini de virusi nu justifica anumite vaccinuri. O discutie pe acest subiect pe forum.

foto: clicksanatate

Sursa: Mamicamea.ro