Sturioni

Voturi: 204 |   Voteaza

Organizatia mondiala care reglemeteaza comertul cu sturioni -CITES stabileste anual cotele de captura pentru fiecare tara inclusiv pentru Romania. Din apele romanesti se pot pescui carne si caviar de pastruga, carne si caviar de morun precum si carne si icre de nisetru.


Un kilogram de icre negre de pastruga sau de morun ajunge la 2000 lei.
Cele mai mari exemplare de sturioni capturate in Romania au fost  de 17 kg la pastruga, 45 kg la nisetru si 350 kg la morun.
Dunarea a fost populata cu peste 40 000 de sturioni. Un interes special sa acordat speciilor de morun, nisetru, pastruga si cega.


Reproducerea artificiala si repopularea apelor este fundamentata pe cercetari serioase realizate la Institutul din Galati si statiunea Nucet. La Nucet a fost aclimatizat o specie de sturioni provenita din America, cu care a fost deja populate unele bazine piscicole (pestele spatula).
In vederea generalizarii cresterii artificiale a sturionilor, Campania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, in colaborare cu cercetatorii, au realizat un experiment la punctul pilot de la Constanta, in care sa realizat o metoda de crestere sigura si eficienta.


Sturionul nord american - pestele spatula a fost aclimatizat in vederea popularii bazinelor piscicole alaturi de crap, stiuca si cosas.
Polyodon spathula (pestele spatula): este un sturion de apa dulce din bazinele hidrografice ale fluviilor Mississippi si Missouri. Ajunge la 1,8-2 m si 65-75 kg.


Are un schelet cartilaginos, se distinge de alti sturioni printr-un rostru alungit si o piele neteda, fara solzi. Singurele zone osificate sunt maxilarele. Gura este mare, prevazute cu dinti doar la exemplarele tinere. Ochii sunt mici iar vederea slaba. Prezinta branhii mari, subtiri si inclinate pentru a filtra hrana. Culoarea variaza dela de la albastru cenusiu la aproape negru in zonele laterale, devenind alba pe pantece si in partea inferioara.

Ritmul de crestere este rapid, ajunge dupa prima vara de crestere la 300 grame, dupa vara a doua de crestere la 1,8 kg si dupa vara a treia de crestere la 5 kg.
Maturitatea sexuala este atinsa de catre masculi la 7-9 ani iar de catre femele la 10-12 ani. Perioada de reproducere este la sfarsitul lui martie - aprilie. Culoarea icrelor este negru-cenusiu. Durata de incubatie 8-10 zile la 10-14 grade C.

Hrana de baza este zooplanctonul pentru puii aflati in faza postembrionara, iar dupa aceasta faza consuma fitoplancton, insecte acvatice, resturi vegetale si larve de chironomide.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE: