Nicolae Grigorescu

Voturi: 237 |   Voteaza

Nicolae Grigorescu (nascut in 15 mai 1838, Pitaru, judetul Dambovita, decedat in 21 iulie 1907, Campina) este primul dintre fondatorii picturii romane moderne, urmat de Ion Andreescu si Ştefan Luchian, devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii romanesti.


În cadrul “Expozitiei Universale" de la Paris (1867), participa cu sapte lucrari, expune la Salonul parizian din 1868 tabloul Tanara tiganca, revine de cateva ori in tara si, incepand din 1870, participa la Expozitiile artistilor in viata si la cele organizate de “Societatea Amicilor Bellelor-Arte".
În 1877 este convocat sa insoteasca armata romana in calitate de “pictor de front", realizand la fata locului in luptele de la Grivita si Rahova desene si schite, ce vor sta la baza unor compozitii.
Într-un moment decisiv pentru constituirea culturii Romaniei moderne — in poezie se afirma geniul lui Eminescu — Nicolae Grigorescu intreprinde o spectaculoasa innoire a limbajului plastic.

Cu o formatie in care se recunoaste filonul traditiilor picturii murale, de care se apropie in anii tineretii, si, deopotriva, experientele impresionistilor, Grigorescu se manifesta in diverse genuri cu o autoritate care se va prelungi si dupa disparitia artistului. Influenta covarsitoare pe care a avut-o asupra contemporanilor lui a marcat si evolutia generatiei ce i-a urmat, creatia sa inaugurind astfel o traditie picturala de ampla rezonanta.

Nicolae Grigorescu se stinge din viata la 21 iulie 1907 la Campina. În atelier, pe sevalet, se afla ultima sa lucrare, neterminata, Întoarcerea de la balci.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE: