Mendeleev

Voturi: 234 |   Voteaza

Dimitri I. Mendeleev s-a nascut la Tobolsk, Siberia.Dupa moartea tatalui sau, cand a implinit 14 ani, Mendelev a urmat gimnaziul in Tobolsk. În 1849, familia Mendeleev, se muta la Sankt Petersburg, unde tanarul de numai 16 ani intra in la Institutul Pedagogic din Sankt Petersburg. Dupa terminarea acestuia, in 1855, este diagnosticat cu (tuberculoza), ceea ce determina mutarea sa in (Peninsula Crimeea), intr-o zona recunoscuta pentru valentele terapeutice ale aerului sau sarat, esential in tratamentul tuberculozei.

Acolo, preda stiinte la gimnaziul local pentru un an. Dupa completa sa insanatosire, se reintoarce total refacut la Sankt Petersburg in (1856).

Între 1859 si 1861 a facut cercetari asupra densitatii gazelor la Paris, si, mai apoi, a lucrat cu chimistul si fizicianul german Gustav Robert Kirchhoff in Heidelberg, facand cercetari. În 1863, dupa intoarcerea in Rusia, a devenit Profesor de chimie la Istitutul Tehnologic si la Universitatea de Stat din Sant Petersburg.

SURSA 02

In 1866, chimistul Newlands edita legea octetelor, iar Mendeleev lucrase la o idee asemenatoare, astfel ca la 6 martie 1869, face o prezentare in fata comisiei societatii de chimie rusesti a lucrarii intitulate Dependenta intre proprietatile maselor atomice ale elementelor, cunoscuta astazi sub numele de clasificarea periodica a elementelor sau tabloul lui Mendeleev.

Aceasta era pe de o parte o reprezentare mai completa a relatiilor dintre elementele chimice si pe de alta parte, cu ajutorul acestui tabel,  reusea sa prezica existenta altor elemente, inca nedescoperite pe vremea sa, precum si a proprietatilor generale ale acestora.  Aproape toate previziunile sale au fost confirmate in proportii foarte mari (apropiate de 100% ) de descoperirile ulterioare din chimie. Mendeleev este de asemenea si responsabil pentru justificarea stiintifica a proportiei optime (40%) de alcool din votca ruseasca.

In 1882 a primit Medalia Davy a Societatii Regale, in 1889 Faraday Lectureship al Societatii Regale de Chimie, iar in 1905 Medalia Copley a Societatii Regale. S-a stins din viata la 2 februarie 1907 la Sankt Petersburg.
Elementul 101 din sistemul periodic a fost numit mendeleeviu, in onoarea sa.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE:

COMENTARII

Vizitator
06/06/2013, 14:51
oxigenu H2O
Vizitator
28/11/2011, 19:28