Magnetul

Voturi: 227 |   Voteaza

Campul magnetic este zona din jurul unui magnet in care actioneaza forta magnetica. Obiectele magnetice plasate intr-un asemenea camp vor fi atrase sau respinse de catre magnet.

Daca punem pilitura de fier (aschii mici de fier) langa un magnet, ea se va orienta dupa forma campului magnetic, alcatuind o imagine a acestuia. În fapt, fiecare bucatica de fier devine mic magnet. Mini-magnetii arata cat de tare sunt atrasi de catre fiecare portiune a magnetului mare.


CUM SE FACE UN ELECTROMAGNET?
Cand un fir conductor este parcurs de curent electic, ia nastere un camp magnetic. Daca firul este infasurat pe un miez de fier, bobina realizata din fiul conducator este numita ’’solenoid’’.


CUM FUNCŢIONEAZĂ BUSOLA?
Pamantul are un nucleu de fier topit si constituie el insusi un magnet urias. Campul magnetic se comporta asemenea unui magnet-bara situat in lungul axei terestre. Busola contine un ac magnetic care se poate roti liber.

Indiferent de pozitia busolei, acul se va roti asa incat sa indice directia catre Polul Nord. Rotind busola astfel incat ca punctul notat ’’N’’ (nord), sa se afle in diectia acului, putem gasi si alte directii.


CE SUNT POLII UNUI MAGNET?
Ca si pamantul, fiecare magnet are un pol nord si un pol sud. Un magnet ce se poate roti liber se va orienta cu polul sau nord catre Polul Nord terestru. Polul Sud al magnetului va fi atras catre Polul Sud al Pamantului. Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, Polul Nord al planetei are, de fapt, un pol sud, de aceea polul nord al unui magnet se orienteaza in directia respectiva. Ca regula generala: polii au aceleasi nume se resping reciproc, iar polii cu nume diferite se atrag.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE:

COMENTARII

Vizitator
18/04/2013, 23:38
Vizitator
08/11/2012, 20:20
Vizitator
24/03/2012, 16:59
CIUDATTTTTTTTTTTTTTT
Vizitator
13/04/2011, 14:09
super show
Vizitator
28/01/2011, 21:01
ce nu inteleg nu se poate topi magnetul