Cum sa controlam gelozia excesiva

Voturi: 382 |   Voteaza

Cum te poate face gelozia sa-ti pierzi controlul? Ce o face atat de puternica si, in acelasi timp, atat de des intalnita? Cum poate sa transforme iubirea in ganduri de razbunare sau chiar in ura?

::Ce este de fapt gelozia?::
Gelozia este acea stare care ne cuprinde atunci cand pierdem persoana iubita in favoarea altcuiva, aceasta fiind deseori insotita de sentimente precum durere, manie sau rusine.

::Ce e de facut daca te inseala?::
O solutie clasica, din pacate, nu exista. Raman doua lucruri pe care le poti face: salvarea relatiei sau salvarea egoului ranit. Barbatii au inclinari mai puternice spre manie si violenta. Cel mai adesea, femeile devin slabe si depresive; au momente in care se poarta ca si cum nu le-ar pasa, plang de cele mai multe ori, cer asigurari si se autoinvinovatesc.

Gelozia nu apare numai cand suntem inselati, ci si atunci cand ne este teama ca nu cumva sa se intample din cauza increderii insuficiente in partenerul de viata. Probabil ca fiecare dintre noi a simtit la un moment dat coltii geloziei. E o tendinta foarte des intalnita si, in anumite limite, naturala. Ceea ce conteaza este reactia pe care o avem in eventualitatea situatiei de a fi inselati. Daca ne lasam consumati de gelozie si daca, din cauza ei, actionam astfel incat sa distrugem relatia cu partenerul, atunci aceasta a pus stapanire pe noi.

::Cum se poate evita gelozia?::
Nu putem sa o eliminam definitiv, dar o putem controla. Este necesar sa fim suficienti de puternici si sa avem incredere in noi. Altfel, insecuritatea in care traim va pune stapanire pe noi. Este bine sa acceptam ca este posibil sa pierdem persoana iubita in favoarea altcuiva, dar asta nu trebuie sa ne acapareze toate gandurile. Asta nu inseamna ca nu iti pasa!

Desi iti iubesti partenera/ul foarte mult, ea/el nu este singura fiinta pe care ai putea-o iubi. Daca incerci sa nu-ti limitezi tot universul in jurul partenerului te vei simti mai sigur/a pe tine si vei avea incredere in celalalt, simtindu-te linistit/a in relatia pe care o ai. Astfel, ai toate sansele sa ai o relatie de lunga durata si sa te simti implinit/a!


CITESTE SI DESPRE: