Contractul de leasing

Voturi: 261 |   Voteaza

Potrivit noii legislatii fundamentale adoptate in Romania dupa 1989, economia de piata a fost instituita atat prin dispozitii declarative, cat si  prin masuri concrete, in vederea atingerii acestui obiectiv.
Necesitatea reconstructiei economiei de piata a  fost si este urgenta si, in acest sens, au fost facute eforturi  pentru marirea investitiilor de capital romanesc si strain si stimularea agentilor economici.

De asemenea, s-a avut in vedere si scopul prioritar al Romaniei de asociere la organismele comunitatilor economice europene, ceea ce impune o economie performanta, de natura a diminua socul intrarii intr-o piata comuna unde indicatorii de calitate sunt de nivel ridicat.
Leasing-ul este un pas inainte in finantarea intreprinderilor care doresc sa-si achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare.

Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu  vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin  instituirea unei ipoteci sau a unui gaj, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasing-ului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate, a unei investitii fara ca  beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii, prin aceasta leasing-ul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei.

De aceea leasing-ul – ca tehnica de finantare – vizeaza, in primul rand, intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.


1. Definitie.
Definitia leasing-ului poate fi data atat din  punct de vedere economic, cat si juridic.
Din punct de vedere economic, leasing-ul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie.

Din punct de vedere juridic, leasing-ul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul.


II. Contractul de leasing
1.Notiune. Subiecti, mecanism, avantaje.

Contractul de leasing este un act juridic bilateral, nenumit, cu titlu oneros, avand continut patrimonial, cu executare succesiva, institu-personal si consensual.

Sediul materiei il constituie prevederile Ordonantei Guvernului nr. 5/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.
In mecanismul leasing-ului, ca operatiune comerciala, structurata in mai multe raporturi juridice distincte intervin urmatoarele persoane :

· locatorul bunului sau finantatorul operatiunii care  este o entitate juridica specializata, persoana juridica romana sau straina; in raport de natura operatiunii de leasing ce constituie obiectul lor de activitate, societatile de leasing sunt societati de leasing generale, societati de leasing integrate sau societati de leasing imobiliare pentru comert si industrie, care trebuie sa aiba un capital social minim de 500.000.000 lei.

· utilizatorul, locatarul sau beneficiarul bunului.
· Tertul sau furnizorul, care poate fi constructorul, producatorul sau fabricantul  lucrului ori intermediar.
Leasing-ul este privit ca o tehnica moderna de  creditare a comertului. Prin operatiunile de leasing se inchiriaza temporar bunuri si servicii, in speta bunuri imobile si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil. In mod obisnuit, bunurile date in  locatie sunt masinile, echipamentele si utilajele de uz comercial.

Elementele si etapele definitorii ale leasing-ului sunt urmatoarele :
· solicitarea adresata finantatorului de catre client, viitorul utilizator, privind incheierea unui contract de  leasing a unui anumit bun;

· incredintarea de catre finantator utilizatorului, a unui mandat privind selectionarea furnizorului, a bunului si de negociere a contractului de cumparare a bunului de catre finantator;
· negocierea de catre utilizator si furnizor a unui  contract de cumparare a bunului, in baza mandatului primit de la locator, conform necesitatilor sale;

· utilizarea bunurilor de catre utilizator numai in scopuri profesionale, potrivit obiectului de activitate.
Leasing-ul a aparut datorita rigiditatii procedeelor de finantare a comertului si necesitatii dotarii intreprinderilor cu masini si utilaje moderne.

Folosirea operatiunilor de leasing ca forma de circulatie a marfurilor, prezinta avantaje pentru toate partile :
· Furnizorul are posibilitatea de a-si asigura o  piata de desfacere pentru produsele sale si de a-si consolida pozitia fata de concurenta.

· Utilizatorul isi procura masinile si utilajele necesare fara cheltuieli imediate de investitii si cu  evitarea riscurilor aferente.
· Finantatorul efectueaza un plasament profitabil al resurselor sale financiare si poate obtine, prin ratele de leasing, importante beneficii.

 

Sursa: poze/69.jpg


CITESTE SI DESPRE: