Clonare

Voturi: 267 |   Voteaza

Clonarea poate fi definita ca o metoda pentru producerea de clone, adica organisme, celule sau molecule identice genetic, provenite dintr-un singur ancestor.
Dezvotarea tehnicilor de cultura in vitro a celulelor si a tesuturilor animale si vegetale a creat posibilitatea de inmultire rapida a unor genotipuri valoroase.
O clona se formeaza prin inmultire somatica, fapt care nu presupune recombinarea genetica.
Mielul rezultat era identic cu oaia donor a nucleului, o copie perfecta obtinuta prin clonare. Succesul clonarii unei oi adulte a reprezentat unul dintre cele mai dramatice exemple ale faptului ca unele descoperiri stiintifice pot avea consecinte publice.

Clonarea nu aduce imbunatatiri genomului uman, este o cale de duplicare a acestuia. Clonarea umana poate avea beneficii in cazul familiilor afectate genetic si care doresc sa aiba un copil sau in cazul transplantului de organe compatibile, dar este discutabila clonarea propriei persoane.
Posibilitatea clonarii umane a declansat numeroase controverse in plan bioetic.

Proiectele de lege anticlonare au fost introduse in legislatia a peste 30 de tari, dar cum tehnicile de clonare se dezvolta rapid si cum legile propuse au lacune, clonarea nu a putut fi interzisa in totalitate.
Legile multor tari permit clonarea in scop terapeutic, dar interzis clonarea in scop reproductiv. Embrionii clonati pot constitui surse substantiale pentru celule stem embrionare ce promit a avea rol in tratarea diferitelor boli, de la diabet pana la boala Parkinson.

Tehnica fecundarii in vitro si a transplantului de embrioni poate fi utila atat pentru tratamentul sterilitatii, cat si pentru cercetare, urmarind o mai buna intelegere a aparitiei si a transmiterii defectelor genetice, in vederea evitarii sau , moral si etic apar in cazul copilului nascut cu mai multi parinti biologici, ca urmare a utilizarii donatorilor de sperma, de ovule sau de embrioni, sau a folosirii mamelor de substitutie. Problema cea mai controversata o ridica soarta embrionilor excedentari, produsi prin manipulare in vitro si neutilizati


INGINERIE GENETICĂ BACTERIANĂ
Ingineria genetica cuprinde tehnici efectuate in vitro cu gene, cromozomi sau celule intregi in scopul construirii unor structuri reprogramate genetic. Cuprinde o inginerie genetica celulara reprezentata de fuziunea de protoplasti si o inginerie genetica moleculara reprezentata de tehnologia ADN recombinat.

Tehnologia ADN recombinat reprezinta un asamblu de metode prin care se realizeaza in vitro, molecule de ADN recombinate, permitand, clonarea unor gene de origini diferite, atat in celula procariota cat si in celula eucariota.

Realizarea acestei tehnologii presupune construirea unor vectori de clonare, izolarea unor gene de interes (denumite initial ADN pasager, in prezent, ADN heterolog) si utilizarea unui echipament enzimatic corespunzator: endonucleaze de restrictie, ADN ligaze, polimeraze, exonucleaze fosfataze alcaline, revertranscriptaze, terminaltransferaze.


Oita Dolly
Este cunoscut cazul oitei Dolly, obtinuta prin transferul unui nucleu dintr-o celula somatica provenind de la o oaie din rasa Finn Dorset intr-un ovul enucleat de la o oaie din rasa Scottish Blackface si prin implantarea in uterul acesteia din urma.

Dolly a murit prematur, la varsta de 2,5 ani, din cauza unei afectiuni hepatice.

Sursa: Anunturi


CITESTE SI DESPRE:

COMENTARII

Vizitator
11/06/2013, 08:23
ce dragut
Vizitator
18/03/2013, 21:00
(y)