Fatul petrece in jur de 38 de saptamini in uterul mamei, dar durata medie a unei sarcini este considerata a fi de 40 de saptamini, deoarece numaratoarea se incepe din prima zi a ultimei menstruatii a femeii, si nu din ziua conceptiei, care de obicei are loc doua saptamini mai tirziu.
Perioada de sarcina este impartita in trei trimestre:
- Primul trimestru – primele 12 saptamini
- Al doilea trimestru – saptaminile 12-24
- Al treilea trimestru – saptaminile 24-40
Conceptia
Conceptia are loc atunci cind ovulul femeii este fertilizat de spermatozoizii barbatului. Sexul copilului, precum si mostenirea genetica se stabilesc in acel moment.
Saptamina 1
La 30 de ore dupa conceptie, celula-ou se divide in doua. In cea de-a treia zi, celula-ou (zigotul) se divide in 16 celule. Dupa inca doua zile, zigotul migreaza din trompa uterina in uter. In cea de-a saptea zi, zigotul se fixeaza in pliurile mucoasei uterine. Zigotul este cunoscut acum sub denumirea de blastocist.
Saptamina 2
Fatul in formare este mai mic decit un bob de orez. Celulele care se divid cu rapiditate se afla in procesul de formare a diferitelor sisteme ale corpului, inclusiv sistemul digestiv.
Saptamina 3
Tubul neural care se dezvolta acum va deveni in final sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii).
Saptamina 4
Copilul este cunoscut acum sub denumirea de embrion. Are in jur de 3 milimetri lungime. In acest stadiu, el secreta hormoni speciali care impiedica menstra mamei.
Saptamina 5
Inima incepe sa-i bata. Embrionul isi dezvolta placenta si sacul cu lichid amniotic. Placenta se fixeaza in peretii uterului pentru a-si extrage oxigenul si substantele nutritive din organismul mamei.
Saptamina 6
Embrionul are acum in jur de 1,3 centimetri lungime. Coloana vertebrala in crestere arata ca o coada. Capul este mult mai mare fata de restul corpului.
Saptamina 7
Acum se formeaza ochii, gura si limba. Muschii firavi ii permit embrionului sa inceapa sa se miste. Ficatul embrionului produce celulele din singe.
Saptamina 8
Embrionul a devenit acum fetus si are in jur de 2,5 centimetri lungime. Toate organele corpului sint formate. Miinile si picioarele care pina acum erau in stare incipienta incep sa-si dezvolte degetele. Creierul este activ.
Saptamina 9
Dintii incep sa se structureze in interiorul gingiilor. Inima continua sa se dezvolte.
Saptamina 10
Degetele de la miini si de la picioare sint conturate, dar inca unite intre ele prin membrane.
Saptamina 11
Fetusul poate sa inoate destul de bine in lichidul amniotic. Are acum ceva mai mult de 7 centimetri lungime.
Saptamina 12
Pleoapele unite se dezvolta peste ochii care sint acum complet formati. Copilul poate chiar sa si plinga in tacere, deoarece are corzile vocale formate. Ar putea chiar sa inceapa sa-si suga degetul. Tot acum ii cresc si unghiile la degetele de la miini si de la picioare.
Saptamina 14
Muschii se dezvolta in continuare, iar miscarile copilului, in timp ce inoata si da din picioare, sint din ce in ce mai coordonate.
Saptamina 16
Fetusul masoara acum in jur de 14 centimetri. I s-au format gene si sprincene, iar limba are acum si papile gustative. In jurul celei de-a optsprezecea saptamini de sarcina se face de obicei un control cu ultrasunete pentru a se detecta posibile anomalii, pozitia placentei sau o eventuala sarcina multipla. Interesant este faptul ca tot acum se poate observa ca fetusul sughita.
Saptamina 20
Fetusul are acum in jur de 21 de centimetri lungime. Urechile functioneaza perfect si el poate inregistra sunete estompate din exterior. Buricele degetelor au acum amprente. Sexul copilului se poate distinge la o examinare cu ultrasunete.
Saptamina 24
Fetusul are acum in jur de 33 de centimetri lungime. Pleoapele unite se separa acum in pleoape superioare si inferioare, permitind copilului sa deschida si sa inchida ochii. Pielea este acoperita de un par extrem de fin si protejata de un strat de secretie avind consistenta cerii. Copilul inspira si expira lichidul amniotic prin plaminii deja formati.
Saptamina 28
Fetusul are acum in jur de 37 de centimetri lungime. Corpul a crescut ajungind din urma capul, care era destul de mare la inceput, iar acum copilul pare mult mai proportionat.
Saptamina 32
Copilul petrece majoritatea timpului dormind. Miscarile lui sint acum puternice si coordonate. Probabil ca deja s-a asezat in pozitia cu capul in jos, pregatit sa se nasca.
Saptamina 36
Copilul masoara acum in jur de 46 de centimetri lungime. Probabil ca si-a cuibarit deja capul in pelvisul mamei, gata de a veni pe lume. Daca se naste acum, are toate sansele sa supravietuiasca. Plaminii se dezvolta rapid in saptaminile urmatoare.
Saptamina 38
Copilul are acum in jur de 51 de centimetri lungime si este gata de nastere. Se crede ca in aceasta perioada copilul incepe sa secrete hormonii care declanseaza inceputul travaliului.
SARCINA SI SEXUL COPILULUI
- Perioada unei sarcini este de 40 de saptamini, incepind din prima zi a ultimei menstruatii a femeii.
- Sexul copilului, precum si mostenirea genetica se stabilesc in momentul conceperii lui.
Gabriela Dinu
vestido de novia, trajes de novia , vestidos de
novia language: &nbs
p;