„Prietenii mei de la ADOR”, un proiect prin care elevii de liceu vin in sprijinul tinerilor cu Sindrom Down

Categorie: Educatie

Bucuresti 18 Martie 2010
Oradea, 17 Martie 2010 . În sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea a avut loc conferinţa de final a proiectului de responsabilitate socială „Prietenii mei de la ADOR”. ECDL ROMANIA a susținut proiectul in calitate de partener, descurajând discriminarea în ceea ce ii privește pe cei cu dizabilități intelectuale.

Proiectul Prietenii mei de la ADOR și-a propus să încurajeze elevii din trei licee orădene să îi cunoască mai bine și să își facă prieteni din rândul tinerilor cu sindromul Down din cadrul Asociației Down din Oradea.
Astfel, 75 de elevi din 3 licee orădene – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” – au învăţat să realizeze pagini web şi au obţinut certificarea ECDL WebStarter, recunoscută internaţională în acest domeniu. Ca aplicaţie practică a noţiunilor teoretice studiate, elevii, împărţiţi pe echipe, au realizat câte un site web despre un tânăr cu Sindrom Down la final lucrându-se în total 18 site-uri.
Pe parcursul celor 5 luni de proiect liceenii au interacţionat cu tinerii cu Sindrom Down, le-au aflat preocupările, pasiunile dar şi problemele cu care se confruntă în societate, reușind să devină buni prieteni.
„Prietenii mei de la ADOR” s-a derulat sub patronajul Primăriei Oradea , cu sprijinul ECDL ROMANIA şi al Asociaţiei „instruIT”. Conferința de final a fost moderată chiar de doamna Florica Cherecheş , consilier local, preşedintele Comisiei Sociale.

Cristian Vereş, responsabil de Proiect din partea Asociaţiei instruIT a spus: “Modul în care elevii orădeni au înţeles să se implice în proiect, site-urile deosebit de frumoase şi cu informatii bogate despre tinerii cu Sindrom Down, ne fac să credem că obiectivele noastre au fost atinse. Cel mai greu ne-a fost să jurizăm cele 18 site-uri web realizate de elevii orădeni. Toate sunt foarte reuşite şi de aceea ne-a fost mai uşor să găsim mai multe criterii de apreciere a site-urilor decât să facem o ierarhizare a acestora. Astfel am premiat „Site-ul cu cel mai bun design”, „Site-ul cu cea mai diversificată informaţie”, „Site-ul cu cele mai frumoase imagini”, ”Cel mai amuzant site”, „Cel mai emotionant site”, etc – în total 18 categorii de premii, câte una pentru fiecare site realizat în cadrul proiectului.”
Un merit deosebit în implementarea acestui proiect îl au profesorii din cele trei licee orădene care au instruit gratuit elevii şi i-au îndrumat pe copii în realizarea paginilor web dedicate tinerilor cu Sindrom Down.

ECDL ROMANIA a oferit elevilor participanţi în proiect un discount de 20% din costul certificării ECDL WebStarter şi a premiat toţi participanţii şi toate site-urile realizate în cadrul proiectului „Prietenii mei de la ADOR”.

Prin acest proiect s-a urmărit atingerea următoarelor obiective:
1. Creşterea nivelului de competenţe IT în rândul elevilor orădeni
2. Implicarea elevilor orădeni în proiecte de responsabilitate socială
3. Sprijinirea incluziunii sociale a tinerilor cu Sindrom Down
4. Conştientizarea faptului că Tehnologia Informaţiei şi Internetul pot constitui instrumente puternice în rezolvarea unor probleme sociale


ECDL ROMANIA

Programul ECDL (European Computer Driving Licence) se bucura de recunoastere internationala in 148 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 500 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro sau www.ecdl.com, www.equalskills.ro.

Stire din categoria: Educatie
Date de contact
Irinuca Vaduva
irinuca.vaduva@ecdl.org.ro
www.ecdl.org.ro