Sectorul educational trebuie sa investeasca in competentele IT ale tinerilor

Categorie: Educatie

Bucuresti 09 Decembrie 2009
Pana in 2015, majoritatea locurilor de munca, indiferent de domeniul de activitate, vor presupune ca cerinta minima cunostinte de operare a computerului. In aceste conditii, necesitatea instruirii tinerilor la standarde internationale in domeniul IT devine punct central de interes pentru sectorul educational.

Un ultim raport al Scolii de Afaceri INSEAD releva o slaba abilitate a europenilor de a concura in economia globala a cunoasterii din cauza lipsei competentelor IT corespunzatoare si a mobilitatii pe piata de munca.Potrivit studiului, 58% dintre angajatori cred ca sectorul educational nu face destul pentru a-i pregatiti pe tineri pentru conditiile si cerintele actuale de la locul de munca.

O concluzie similara a avut si sesiunea de simulari IT desfasurata de ECDL ROMANIA in liceele din capitala ca urmare a deciziei prin care incepand cu acest an scolar absolventii de liceu vor sustine proba de Competente Digitale la Bacalaureat.
Conform rezultatelor, mai mult de jumatate dintre elevii claselor a XII - a care au participat la simularile ECDL ar trebui sa isi imbunatateasca abilitatile de utilizare a computerului, acestia obtinand un punctaj ce ii incadreaza la nivelul de utilizator incepator sau utilizator mediu. Mai mult de 50% dintre liceenii implicati nu se incadreaza in nivelul de cunostinte minim aferent standardului european de utilizare a computerului, iar aproximativ o treime dintre participanti au cel putin un modul la care se incadreaza in cel mai scazut nivel de competenta.

Sesiunea de simulari a fost organizata in luna noiembrie in peste 70 de licee din Bucuresti cu un numar de 11.099 elevi si a urmarit programa standard ECDL, similara programei analitice TIC, desfasurandu-se pe patru dintre cele sapte module ECDL: Utilizarea computerului si organizarea fisierelor, Editare de text, Calcul tabelar si Informatie si Comunicare (Internet).

Invatarea noilor tehnologii este prioritara intr-o societate in continua schimbare, iar dobandirea competentelor in IT de catre tineri este o conditie obligatorie pentru a fi capabili sa faca fata cerintelor tot mai ridicate in competitia de pe piata muncii, care in ultima perioada a devenit din ce in ce mai instabila. Totusi, dovedirea competentelor si increderea in propriile abilitati nu pot fi asigurate decat prin obtinerea unei certificari la standarde internationale.

In aceasta perioada dificila, diminuarea interesului si investitiei in educatie si a trainingului pentru dobandirea de competente IT ar putea intarzia capacitatea Romaniei de a depasi diferenta care o desparte de nivelul celorlalte tari mai dezvoltate din Europa si creea noi dezechilibre in ceea ce priveste competitivitatea companiilor romanesti. In acest sens, ECDL ROMANIA face apel catre toate institutiile pentru a creste si a accelera investitiile in instruire si educatie.

ECDL ROMANIA

ECDL, acceptat in multe tari ca standard recunoscut pentru competentele de operare PC, ofera abilitatile actuale necesare pentru ca oamenii sa se implice activ in societatea informationala. Calificarea tuturor cetatenilor in vederea dobandirii abilitatilor de operare PC reprezinta un imperativ economic, social si politic.


Programul ECDL (European Computer Driving Licence) se bucura de recunoastere internationala in 148 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 500 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro sau www.ecdl.org , www.equalskills.ro.

Stire din categoria: Educatie
Date de contact
Irinuca Vaduva
marketing@ecdl.org.ro
www.ecdl.org.ro