NASA vine la Sibiu

Categorie: Educatie

Sibiu 12 Septembrie 2011
NASA, Agentia Spatiala Europeana, Organizatia Mondiala de Meteori si alte institutii internationale vor participa la Sibiu la Conferinta Internationala de Meteori - IMC 2011.

Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), va organiza la Sibiu in perioada 15-18 septembrie 2011 editia a 30-a a Conferintei Internationale de Meteori – IMC 2011, eveniment anual al Organizatiei Internationale de Meteori (IMO).

La acest un congres international important pentru comunitatea stiintifica si in care se fac si comunicari cu impact pentru publicul larg, participa astronomi amatori si profesionisti din toata lumea, agentii spatiale si centre de cercetare, observatoare astronomice si universitati. Se vor organiza si actiuni destinate publicului.

International Meteor Conference (IMC) este evenimentul mondial al anului in domeniul astronomiei de meteori. Acesta se organizeaza in fiecare an in alta tara, conform hotararii Consiliului de Conducere al IMO care analizeaza candidaturile depuse.
Prima conferinta a fost organizata in anul 1979 in Germania (conferinta nu s-a tinut in anii 1981, 1984 si 1987), iar ultima in anul 2010 in Irlanda de Nord. Un istoric al conferintelor IMO se gaseste pe site-ul IMO la adresa http://imo.net/imo/imc/history.
Romania a castigat candidatura pentru editia aniversara IMC 2011 printr-o competitie internationala, organizator fiind desemnata Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), care a depus si sustinut candidatura Romaniei.
La IMC 2011 participa reprezentanti de la NASA, Agentia Spatiala Europeana, IMO, Uniunea Astronomica Internationala, Organizatia Mondiala Astronomi Fara Frontiere, Observatorul European de Sud, German Aerospace Center, Observatorul Astronomic National al Japoniei, Institutul de Mecanica Cereasca si Calcul de Efemeride Paris, Academia de Stiinta si Tehnologie din Nepal s.a.
Printre participantii de marca se numara: William Cooke – NASA Meteoroid Environments Office, Rhiannon Blaauw – NASA Marshall Space Flight Center, Linda Parker – NASA Enterprise Directory, Detlef Koschny – cercetator la Agentia Spatiala Europeana, Paul Roggemans – fondator IMO si IMC, David Asher si Jeremie Vaubaillon – cei mai mari predictori din lume a activitatii curentilor de meteori.
Lucrarile conferintei se desfasoara pe sesiuni cu tematica axata pe analiza rezultatelor observationale asupra curentilor de meteori, dinamica fluxului curentilor de meteoroizi in spatiu, predictii privind aparitia „ploilor” de „stele cazatoare”, influenta curentilor de meteoroizi asupra zborurilor spatiale, asteroizi si comete ca surse generatoare de meteori, cratere de impact pe Terra, software si reducere de date.
Vor fi sustinute si o sesiune de postere si una de prezentari video.
Programul conferintei:
- Primaria Sibiu – Receptia de bun venit, joi, 15 septembrie, ora 18:30.
- Sala de conferinte a Bibliotecii ASTRA – Deschidere si lucrarile conferintei, 15-18 septembrie
- Sala de conferinte a Bibliotecii ASTRA – Conferinta de presa, vineri, 16 septembrie, orele 11:00-11:30
- Sala Paris-Eiffel, hotel Continental Forum Sibiu – Inchiderea conferintei
Excursii si workshop-uri in afara spatiului dedicat comunicarilor stiintifice:
- Radio Meteor Workshop – Casa Corpului Didactic Sibiu, 14-15 septembrie
- Meteor Orbit Workshop – Casa Corpului Didactic Sibiu, 14-15 septembrie
- Astropoetry Show (spectacol de astropoezie si arte astronomice) – Sala de festivitati a Bibliotecii ASTRA, Cladirea Muzeul Asociatiunii, 17 septembrie, ora 21:00
- Excursie Transfagarasan - Balea Lac, 17 septembrie
- Expozitie de astrofotografie deschisa publicului – Sala de expozitie a Bibliotecii ASTRA (parter), 15 septembrie – 1 octombrie
- Observatii astronomice prin telescop pentru public, Piata Mare Sibiu, 14-17 septembrie, orele 20-22
La actiunile destinate publicului accesul este gratuit.

Partenerii evenimentului sunt:
Primaria Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Biblioteca ASTRA Sibiu, Casa Corpului Didactic Sibiu, Continental Forum Sibiu, Fundatia Judeteana pentru Tineret Dambovita, Sory Copy Center Sibiu, Metropolis Sibiu, Ursus.
Parteneri Media:
STIINTA & TEHNICA, TVR INFO, Europa FM, Eveniment TV, Columna TV
Partener de specialitate: ROSA – Agenția Spatiala Romana
Participarea romaneasca la eveniment este finantata de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.
Adresa web: www.imo.net/imc2011
Stire din categoria: Educatie
Date de contact
Contact: Valentin Grigore, Președinte SARM, Director Comitet de Organizare IMC 2011, te. 0722.829.034, e-mail: sarm.ro@gmail.com
sarm.ro@gmail.com
www.imo.net/imc2011