Delimitarea competentelor si depolitizarea sistemului de gestionare a Fondurilor Europene

Categorie: Afaceri

Bucuresti 04 Decembrie 2007
Dupa cum constata recent insusi Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Dl László Borbély, de pilda, in cursul acestui an, nici o primarie din judetul Brasov nu a formulat si depus vreun proiect spre finantare in cadrul Fondurilor Structurale. Mai mult decat atat, accelasi demnitar constata dezinteresul primarilor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice care sa poata fi supuse spre aprobare de indata ce vor fi lansate apelurile pentru proiecte, la inceputul anului urmator.

Situatia din judetul Brasov nu este nici pe departe singulara. Liderii administratiilor locale dau vina pe procedurile prea complicate si pe lipsa de personal calificat, iar reprezentantii autoritatilor centrale considera ca au finalizat cu succes pregatirile si ca sunt in grafic din punct de vedere al calendarului programat. Ca rezultat de pana acum, asistam la o situatie de expectativa si blocaj cvasi-generalizat care nu e de natura sa entuziasmeze Comisia Europeana, care insista permanent pentru “transparenta in folosirea Fondurilor Europene” si pentru “separarea atributiilor si responsabilitatilor celor implicati in procesul de absorbtie” (cf. Anastassios BOUGAS, Coordonatorul Departamentului pentru Romania din DG Regio). Aceste obstacole si dileme sunt puternic evidentiate in recentul raport al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

In acest context, Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile “EU-RO Clearing Funds” invita la dezbaterea publica pentru prevenirea riscurilor care planeaza asupra procesului de accesare a Fondurilor Europene in cadrul primului “FORUM CIVIC si de AFACERI pentru stimularea absorbtiei FONDURILOR EUROPENE”, ce va avea loc la Sala New York – World Trade Center Bucuresti, in data de luni, 10 decembrie 2007. Evenimentul se desfasoara cu sprijinul Partenerului Strategic LAFARGE Romania, precum si al sponsorilor oficiali: societatea DELEANU VASILE AVOCATI si agentia PHAETON GALA. Parteneri Media: Televiziunea Romana, Romania Libera, Radio Bucuresti, Banii Nostri, Comunicatii Mobile, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, SmartBank.ro, SmartFinancial.ro, PRWave.ro, Revista “22”.

Pentru mai multe informatii si inscrieri la Forumul Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei Fondurilor Europene, va rugam sa consultati pagina de internet www.HouseofEurope.ro sau sa ne scrieti la adresa de email: eurolink@b.astral.ro sau fax: (021) 231.52.88.
Stire din categoria: Afaceri
Date de contact
Pentru conformitate,
EUROLINK – Casa Europei
eurolink@b.astral.ro
www.HouseofEurope.ro