Planul Afacerii

Indiferent de afacerea pe care o ai deja sau pe care vrei s-o incepi, planul afacerii sau planificarea afacerii este primul lucru cu care ar trebui sa pleci la drum.Vei spune poate �dar eu am o mica afacere pe care o administrez singur in totalitate, nu am nevoie de niciun plan�. Ei bine, daca vrei sa depasesti acest stadiu de �mica afacere� in care probabil muncesti pe branci pentru un venit mediocru, atunci ai nevoie de un plan al afacerii.

Un dicton englezesc spune ca daca nu ti-ai facut niciun plan, atunci ti-ai planificat esecul. Rolul unui plan al afacerii este acela de a deveni un ghid care sa te conduca prin jungla lumii financiare catre telul pe care ti l-ai stabilit. Cand vezi ca te departezi de obiectivele alese, te intorci la plan, vezi unde este gresala si astfel o poti indrepta. Fara aceasta harta a afacerii tale iti va fi greu sa ai o viziune de ansamblu iar acolo unde nu exista suficienta claritate acest lucru se reflecta negativ asupra venitului generat de afacerea respectiva. Facand o comparatie plastica, as putea spune ca diferenta dintre o afacere conceputa in jurul unui plan si o afacere facuta �dupa ureche� este similara cu diferenta dintre un alpinist ce pleaca pe munte insotit de un echipament optim, alaturi de un ghid experimentat, si un turist iresponsabil care pleaca pe munte in pantofi, la costum si de unul singur.

Acum ca am vazut cat de important este pentru o afacere sa bemeficieze de un plan, sa mergem mai departe si sa vedem cum se intocmeste un plan. Inainte de a incepe trebuie spus ca exista mai multe tipuri de plan : plan de urgenta, plan pe termen scurt, plan pe termen mediu, pe termen lung, etc. O afacere poate beneficia de mai multe tipuri de plan in acelasi timp. In general tipul planului este dat de obiectivul lui. Obiectivul sau telul planului este piesa centrala in jurul careia se intocmeste planul unei afaceri. Iata mai jos principalele componente ale unui plan de afaceri :

1. Telul sau obicetivul (ce anume doresti de la afacerea respectiva) 2.Reteta, sistemul sau modalitatea care te vor ajuta sa atingi obiectivul (ce vei face pentru a-ti atinge obiectivul propus) 3. Resursele necesare 4.Obstacolele (reale sau ipotetice) care te impiedica sau te-ar putea impiedica in realizarea obiectivului tau.5. Modul in care vei rezolva problemele de la punctul 3. Un caz ipotetic:

Te-ai hotarat sa incepi o afacere, te-ai decis care va fi profilul afacerii tale si acum esti dornic sa treci la fapte. Inainte de a face orice altceva ar trebui sa iti intocmesti imediat planul afacerii. Ia un pix si un caiet, nu ar trebui sa dureze mai mult de 15-20 de minute. In primul rand ar trebui sa-ti notezi obiectivele afacerii tale. De exemplu un venit lunar de 500 euro poate fi un obiectiv, am dat un exemplu, cazurile de teluri reale pot fi infinit mai variate. Atentie insa, nu fixa teluri nerealiste, incepe cu teluri pe termen scurt, marunte, care sunt mai usor de atins. Astfel iti va fi mai usor sa-ti indeplinesti planul, vei castiga incredere in tine si experienta, avantaje importante atunci cand vei trece la planuri cu obiective mai mari. Dupa ce ti-ai determinat cu claritate telul, trece-l pe hartie, nu spune �il tin eu minte�, trece-l pe hartie imediat! Acum ca stii ce vrei de la afacerea ta noteaza modalitatea, reteata pe care o vei urma pentru a-ti atinge telul fixat mai sus.

Sa zicem ca vrei sa incepi o afacere de webdesign, ca tel ti-ai fixat atingerea unui venit lunar de minim 500 euro. Pretul pe care te-ai decis sa-l percepi pentru realizarea unui site, variaza in functie de cerintele clientului, intre 10 si 150 euro. Ti-ai putea atinge telul fixat prin mai multe combinatii posibile, sa ai sa zicem 50 de clienti pe luna pentru siteuri de 10 euro. Cam putin probabil, sau sa ai 3 clienti cu 150euro si 5 cu 10 euro. In functie de aceste posibilitati iti poti adapta afacerea in asa fel incat sa atinga obiectivul stabilit de minim 500 euro pe luna. Daca dupa cateva calcule ti-ai dat seama ca reteta aleasa nu este buna, o poti schimba, de exemplu in loc de variatile de pret in functie de cerintele clientului, poti pune un singur pret pentru un pachet complet de servicii. Sa zicem alcatuiesti un pachet de servicii la 200 euro care sa includa webhosting, intretinere a site-ului, promovare optimizare, etc.

Cu acest pret ai nevoie de doar 3 clienti pe luna pentru a-ti atinge obiectivul. Acum ai ales reteta pe care ai de gand sa o urmezi pentru atingerea obiectivului. Mai departe determina resursele de care ai nevoie pentru a pune totul in aplicare. Analizeaza capitalul de care dispui, cat din el te va costa pentru a inregistra firma in Registrul Comertului, cat te va costa pentru alegerea unui domeniu online pentru site, cat te vor costa softurile de care ai nevoie pentru a trece la treaba. Vei avea o echipa sau vei lucra singur? Toate aceste probleme de logistica trebuiesc luate in calcul la intocmirea unui plan de afaceri. De obicei, pentru fiecare din aceste probleme se alcatuieste un mini plan, de exemplu planul de promovare al afacerii, se trec modalitatile alese pentru a promova produsul/serviciul pe care il oferi si bineinteles telul campaniei de promovare. Se trece bugetul de publicitate, se analizeaza pe parcurs rezultatele planului de publicitate si se adapteaza daca este cazul. Revenind la planul initial al afacerii, urmeaza apoi lucrurile care te-ar putea impiedica in atingerea obiectivului propus. Noteaza toate obstacolele imaginare care s-ar putea ivi pe parcurs. Alcatuieste o lista cu aceste posibile probleme, de exemplu : lipsa banilor, lipsa unor cunostinte avansate in domeniu, lipsa unei echipe, probleme legate de administrarea unei firme, s.a.m.d.

Acum sa ai vazut ce anume ar putea sa-ti puna probleme, ia fiecare posibil obstacol in parte si vezi cum ai putea sa-l depasesti daca se va ivi vreodata. In dreptul fiecarui obstacol trece si rezolvarea lui, asa cum crezi tu ca il poti surmonta. Dupa ce ti-ai intocmit planul si ai o perspectiva clara asupra a ceea ce vrei sa faci nu-ti mai ramane decat sa treci la actiune si sa aplici planul. Odata realizat soarta planului nu este aceea de a �putrezi� in caiet. E recomandat ca cel putin o data pe saptamana sa recitesti si sa reanalizei planul afacerii tale. Atunci cand ceva nu merge, te intorci la plan si-l studiezi. Descoperi unde nu s-a respectat planul si indrepti gresala. Daca planul are un tel nerealist atunci modifici telul, daca a aparut o problema noua care nu a fost luata in calcul la intocmirea planului, atunci o treci repede lanag celelalte posibile probleme din plan si langa ea felul in care o vei rezolva. Planul e menit sa creasca si sa se dezvolte odata cu afacere.

Dupa ce obiectivul principal din plan este indeplinit, sau dimpotriva, se dovedeste a fi imposibil de indeplinit, se fixeaza un altul si in jurul lui se alcatuieste un nou plan, si asa mai departe ori de cate ori afacerea ta creste sau dimpotriva, involueaza. Principalul rol al unui plan este acela de a oferi claritate. Atunci cand am stabilit un obiectiv precis pentru afacerea noastra si i-am alcatuit un plan stim incotro se indreapta, stim daca suntem pe drumul cel bun sau nu, studiind planul. Cand apare o problema stim unde s-o cautam, in plan. Indiferent daca ai deja o afacere sau vrei sa incepi una, nu mai pierde nici un moment si intocmeste-ti planul daca nu l-ai intocmit inca.

Sursa: Ponturifierbinti.com

COMENTARII

monica dalban
28/02/2008, 20:45
eu ma gandescla o firma productie,import-export legume ecologice.daca m-ati putea ajuta cu un
plan.va multumesc anticipat
negrila elena
16/02/2008, 23:17
Buna! am nevoie de un plan de afaceri urgent! please!!!
ghita
06/11/2007, 20:22
locuiesc intr-o comuna de munte destul de mare. va rog sa ma ajutati cu niscaiva idei de
afaceri.bani? cam 5000 ....
Neda-Cojocaru Tudor
22/06/2007, 13:29
Stimate domn/doamna Am avut si am nevoie de un plan de afaceri, insa cum pot sa inlatur piedicile
pentru aplicarea inventiilor!
Neda-Cojocaru Tudor
22/06/2007, 12:51
Stimate domn/doamna Am avut si am nevoie de un plan de afaceri, insa cum pot sa inlatur piedicile
pentru a ajunge la succes! Tudor
traian
18/06/2007, 02:02
ce ar trebui sa stiu inainte sa imi deschid o afacere cu calculatoare componente de calculatoare? in
afara de preturi si furnizori. ceva despre garantii sau service
vacar rodica
30/05/2007, 11:26
exemplu plan de afaceri pentru firma euromedia bucuresti