Infiintarea unei societati comerciale


Actele necesare pentru a infiinta o societate comerciala sunt urmatoarele:

1.In primul rand aveti nevoie de actele de identitate ale viitorului asociat (daca este vorba de un asociat unic) sau ale tuturor asociatilor care infiinteaza firma.
Aveti nevoie atat de actele de identitate in original, cat si de 3 copii dupa acestea. Copia actului de identitate trebuie sa contina obligatoriu Codul Numeric Personal (CNP).
In situatia in care asociatii sau fondatorii unei societati comerciale sunt persoane juridice se depune copia actului de inregistrare a acestora (certificat de inmatriculare sau certificat de inregistrare, act constitutiv etc).

In cazul persoanelor juridice nerezidente, aceste acte vor fi depuse in copii traduse si legalizate. Pentru infiintarea societatii, aveti nevoie si de cazierele fiscale ale viitorilor asociati.
Cazierele fiscale se elibereaza de Directia Generala a Finantelor publice (obtinerea cazierului fiscal dureaza 5 zile lucratoare).

2. Dupa ce vati hotarat asupra formei societatii, trebuie sa va alegeti obiectul de activitate al fimei, conform clasificarii societatilor comerciale functie de codul CAEN.
Trebuie sa va alegeti atat obiectul principal, cat si obiectele secundare de activitate.

3. Apoi urmeaza alegerea denumirii societatii: trebuie sa alegeti cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor dumneavoastra.

4. Trebuie sa va hotarati ce forma de societate doriti sa infiintati. Aveti de ales intre o societate comerciala cu raspundere limitata ( S.R.L.) sau o societate pe actiuni ( S.A.).

5. Va trebui sa decideti suma pe care o veti investi in capitalului social al firmei si sa va alegeti banca la care veti dori sa deschideti contul fimei dumneavoastra.
Capitalul social minim este de 2.000.000 lei pentru un SRL.

6. Stabilirea administratorului societatii comerciale este urmatoarea etapa.

7. Va trebui sa alegeti tipul de societate, pentru a fixa baza de impozitare : intreprindereile mici - microintreprindere (3% impozit) sau intreprindere mare - macrointreprindere (16% impozit);

8. Alegeti ca firma sa fie platitoare de TVA sau nu.

9. Dovada sediului. Pentru a va infiinta o firma trebuie sa dovediti ca aveti la dispozitie un sediu unde va veti desfasura activitatea.
Sediul poate fi proprietatea dumneavoastra (contract de vanzare-cumparare sau certificat de mostenitor), un spatiu inchiriat (contract de inchiriere sau subinchiriere inregistrat la organele fiscale locale, in maximum 15 zile de la data semnarii, conform Legii 181/1997)), un spatiu asupra caruia aveti un contract de comodat (contract de comodat, de uz, uzufruct) sau luat in leasing imobiliar (contract de leasing imobiliar).
Dovada sediului se face cu copii dupa actele enumerate mai sus, functie de categoria in care va incadrati.
Daca sediul dumneavoastra are mai multi proprietari, aveti nevoie de acordul in scris al coproprietarilor.
Daca sediul social al societatii dumneavoastra se gaseste intr-un imobil cu destinatia locuinta (bloc), acesta intra sub incidenta Legii locuintelor nr. 114/1996. De aceea, trebuie efectuata schimbarea destinatiei: din locuinta in sediu social.
Potrivit legii, trebuie sa prezentati avizul favorabil al asociatiei proprietarilor.
In cazul in care nu exista o asociatie de proprietari, aveti nevoie de avizul favorabil al titularilor contractelor de inchiriere sau al proprietarilor din locuintele cu care se invecineaza sediul dumneavoastra, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical.

10. Dupa ce ati rezolvat problema sediului social, trebuie sa completati o declaratie pe proprie raspundere. Declaratia pe proprie raspundere este documentul din care rezulta ca fiecare declarant indeplineste conditiile legale pentru detinerea si exercitarea calitatii pe care o are in societatea comerciala.
Declaratia pe proprie raspundere se da de catre una dintre persoanele de mai jos: fondatori, administratori, reprezentantul permanent - persoana fizica (desemnat prin contractul de administrare a unei societati comerciale) sau de catre cenzori. Declaratia pe proprie raspundere poate avea una dintre formele urmatoare:forma autentificata de notarul public, declaratie tip, semnata in fata judecatorului delegat sau in fata directorului oficiului registrului comertului, declaratie pe proprie raspundere atestata de avocat (in conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995) sau poate fi inclusa in actul constitutiv sau modificator autentic al societatii.
Declaratii ale asociatilor privind faptul ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi asociati si administratori.
Alegerea denumirii societatii: se dau cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor.

11. Alegerea denumirii societatii: se dau cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor.

12. Redactare act constitutiv
Exista mai multe variante de act constitutiv. Actul constitutiv poate avea una dintre urmatoarele forme:

a.) contract de societate pentru societatea in nume colectiv, in comandita simpla;
b.) contract de societate si statut incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv (anexat);
c.) statut, pentru societatea cu raspundere limitata cu asociat unic.Pentru redactarea obiectului de activitate utimizeaza �Clasificarea activitatilor din economia nationala CAEN�, aprobata prin H.G. nr. 656/1997. Obiectul de activitate se exprima prin grupe de 3 cifre pentru domeniu si prin clase de patru cifre pentru activitati. Indicarea domeniului si activitatii principale se va face printr-o grupa de trei cifre si o clasa de patru cifre apartinand grupei respective. Cuantumul taxei de inregistrare a firmei dumnevoastra este corelat cu numarul de coduri care compun obiectul de activitate.
Taxa de baza acopera 5 coduri, iar pentru fiecare grup de 5 coduri se plateste o taxa suplimentara de 10% din taxa de baza.
d.) contract de societate si statut pentru societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni si cu raspundere limitata;

Redactarea actului constitutiv se poate realiza de catre Biroulul unic (Oficiul de asistenta pentru societatile comerciale) de pe langa Camera de Comert in raza careia va veti desfasura activitatea, de catre un avocat sau de un notar sau de catre intreprinzatorul insusi.

13. Dovada depunerii capitalului social
Aportul in numerar la capitalul social se poate varsa: la CEC sau la la orice banca, fie direct de catre intreprinzator, fie la cererea solicitantului de catre Biroul unic
Dovada privind efectuarea varsamintelor in numerar se poate efectua, dupa caz, cu:
foaie de varsamant, ordin de plata sau chitanta CEC.
Dovada depunerii aportului in numerar trebuie sa mentioneze numele asociatului si sintagma �aport la capitalul social al societatii comerciale, indicandu-se denumirea acesteia�.

14. Specimenul de semnatura

Potrivit legii, comerciantul persoana fizica, reprezentantii unei societati comerciale, administratorii, lichidatorii, conducatorii sucursalei sunt obligati sa depuna semnaturile lor la oficiul registrului comertului. Pentru depunerea specimenului de semnatura se completeaza un formular tip.
Pentru dovedirea specimenului de semnatura, persoana respectiva va semna in prezenta judecatorului delegat sau a conducatorului oficiului ori a inlocuitorului acestuia, care va certifica semnatura.
In absenta semnatarului se poate prezenta un specimen legalizat de notarul public.

15. Declaratii pe proprie raspundere pentru avize

Pentru fiecare din cele cinci avize obligatorii trebuie completate dosare pentru obtinerea acestora in functie de activitate, iar in cazul unei firme de consultanta, pentru simplificarea procedurilor se pot completa Declaratii pe proprie raspundere.
Pentru fiecare aviz se completeaza o astfel de Declaratie pe proprie raspundere dupa cum urmeaza:

1. Declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia mediului;
2. Declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia muncii;
3. Declaratia pe proprie raspundere privind prevenirea si stingerea incendiilor;
4. Declaratia pe proprie raspundere referitoare la conditiile igenico-sanitare;
5. Declaratia pe proprie raspundere din punct de vedere sanitaro-veterinar.

16. Dupa finalizarea intregii documentatii, inclusiv o cerere de inregistrare societate, se depune dosarul la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului.
In termen de aproximativ 4 de zile vor iesi actele de infiintare ale societatii, adica: incheierea judecatoreasca de autorizare a functionarii societatii, certificatul de inregistrare, certificatul sau certificatele constatatoare care tin loc de autorizatii (in cazul in care nu se desfasoara o activitate care sa aiba un impact semnificativ asupra mediului).
Incepand din acest moment firma dumneavoastra isi poate incepe activitatea.
Sursa: Ponturifierbinti.com

COMENTARII

divisevici vasile dinu
16/03/2008, 18:26
in acest moment lucrez in italia si am o firma de constructii individuala,doresc sa ma transfer in
romania ,pentru a deschide acelasi tip de firma,ce trebuie sa fac?
lili
16/03/2008, 14:06
buna ziua as vrea sa-mi deschid o firma de reciclare a deseurilor refolosibile(folie,pet ,fier
vechi) dar nu stiu ce acte trebuie sa fac pentru a infinta firma si cam de cati bani as avea nevoie
pentru toate actele , si ce conditii trebuie sa inplinesc . va multumesc
carmen
14/03/2008, 14:13
buna as dori si eu niste informatii in legatura cu firmele astea eu vreau sa fac singura croitorie
si ce fac vreau sa-mi deschid un stand unde sa le vind ce acte imi trebuie sa ce tre sa fac va
multumesc
carmen
14/03/2008, 14:11
buna as dori si eu niste informatii in legatura cu firmele astea eu vreau sa fac singura croitorie
si ce fac vreau sa-mi deschid un stand unde sa le vind ce acte imi trebuie sa ce tre sa fac va
multumesc
alex
13/03/2008, 21:14
as dori sa stiu ce acte mi-ar trebui pt infiintarea unei florarii?si ce puteti sa-mi spuneti despre
spatiul de desfasurare al activitatii?vreau sa fie totul ok!va multumesc!
marius
13/03/2008, 16:06
as dori sa infiintez o societate familiala pentru servicii turistice(camping). As dori sa stiu care
sunt riscurile acestei afaceri, si care ar fi primii pasi pe care as putea sa ii fac? multumesc
anticipat
lumi
12/03/2008, 10:15
as vrea sa stiu ce acte si cam cati bani imi trebuie pt infiintarea unei sc cu imbracaminte si
incaltaminte
CRACIUNESCU VALENTIN
10/03/2008, 22:12
CE MAI STITI DESPRE PFA - PERSOANA FIZICA AUTORIZATA?
Vivi
03/03/2008, 08:14
Locuiesc in provincie, la 25 km de Bucuresti. As dori sa deschid o florarie si tare mi-ar prinde
bine un sfat...ce conditii ar trebui sa indeplineasca spatiul in care urmeaza sa desfasor
ac.activitate?
ramona
29/02/2008, 20:19
eu am de facut un proiect ce pp infiintarea uni firme nu neaparat inregistrarea ei si intrarea pe
piata.Oare tot aceleasi acte sunt necesare ,sau la o parte din ele pot renunta?
bogdan
29/02/2008, 13:34
As dori sa stiu ce acte imi trebuiesc pentru infiintarea unui S.R.L.si unde trebuie sa merg pentru
a intra in posesia lor,sa am dosarul complet. Care sunt costurile la ora actuala la infiintarea unei
societati?
SONYA
26/02/2008, 21:50
m-ar interesa infiintarea unei sp alatorii auto si costul pentru aceasta
DIANA
26/02/2008, 14:24
ma puteti ajuta si pe mine cu cateva sfaturi in cce ce priveste infiintarea unei brutarii, in mediul
rural, cu aliniere la normele ue. va multumesc anticipat
bogdan
25/02/2008, 21:08
de ce acte si ce bani si utilaje as avea nevoie pt a deschide o firma agricola ?
alina
25/02/2008, 19:53
As dorii sa stiu ce acte imi trebuie si cat ma costa sa infintez o societate S.C. de imbracaminte si
incaltanimte pentru a ma duce in targuri.
andrei
22/02/2008, 18:43
va rog sa imi spuneti daca se poate ,cat m-ar costa practic infiintarea unei intreprinderi mici(de
cati bani as avea nevoie pt toate actele).Va multumesc!!!
ana
22/02/2008, 11:51
cat costa actele pentru a infiinta o firma de constructii
Marin Veronica
22/02/2008, 11:18
Buna ziua, M-ar interesa sa stiu de ce acte am nevoie in vederea infiintarii unei florari , care ar
fi costurile si cat timp ar dura(cu aprox.)infiintarea firmei de la depunerea actelor.Am deja sera
de flori de multi ani - certificat producator. Ma intereseaza si import-export de flori. Va
multumesc anticipat,
Ciotica Vasile
20/02/2008, 09:00
Buna ziua,m-ar interesa sa stiu de ce acte am nevoie in vederea infiintarii unei firme de construcii
cu raspundere limitata, care ar fi costurilem,durata infiinatarii de la depunerea dosarului complet,
si capitalul necesar pentru existent in banca dat fiind ca firma va incepe de jos avand in
componenta doar 3 angajati
Ciotica Vasile
20/02/2008, 08:59
Buna ziua,m-ar interesa sa stiu de ce acte am nevoie in vederea infiintarii unei firme de construcii
cu raspundere limitata, care ar fi costurilem,durata infiinatarii de la depunerea dosarului complet,
si capitalul necesar pentru existent in banca dat fiind ca firma va incepe de jos avand in
componenta doar 3 angajati
Ciotica Vasile
20/02/2008, 08:58
Buna ziua,m-ar interesa sa stiu de ce acte am nevoie in vederea infiintarii unei firme de construcii
cu raspundere limitata, care ar fi costurilem,durata infiinatarii de la depunerea dosarului complet,
si capitalul necesar pentru existent in banca dat fiind ca firma va incepe de jos avand in
componenta doar 3 angajati
Nicoleta
19/02/2008, 15:40
Buna ziua, M-ar interesa sa stiu de ce acte am nevoie in vederea infiintarii unei firme de
organizare nunti, care ar fi costurile si cat timp ar dura(cu aprox.)infiintarea firmei de la
depunerea actelor. Va multumesc anticipat,
marco
17/02/2008, 23:55
buna am un capital de 130de mi de euro as dori sa deschid in romania o firma de constructii bazata
mai mult pe utilaje de constructii de ex o fabrci de boltari ,nu stiu exact ce sfaturi miati putea
da
Catalin
16/02/2008, 15:27
Buna ziua! M-ar interesa sa stiu cat m-ar costa complet o inregistrare firma de constructii.
Multumesc
Chiscop
15/02/2008, 02:10
Buna ziua! M-ar interesa sa stiu cat m-ar costa complet o inregistrare firma de constructii.
Multumesc
adrian
14/02/2008, 19:12
as dori sa infiintez o societate familiala pentru produse agricole. As dori sa stiu care sunt
riscurile acestei afaceri, si care ar fi primii pasi pe care as putea sa ii fac? multumesc
anticipat
stoian ion
13/02/2008, 12:55
buna ziua tocmai mi-am facut si eu o firma de constructi dar nu i-am dat drumul, as dori sa-mi dati
si mie niste sfaturi cum sa obtin contracte de munca cu alte firme mari sau cu proprietari care vor
sa construiasca anumite imobile
marius
11/02/2008, 23:42
as dori sa deschid o afacere si ma intereseaza citi bani imi trebue pentru a deschide o firma de
constructie
antoche marius
11/02/2008, 17:37
as dori sa infintez o firma pe persoana fizica ....care ar fi primi pasi pe care ar trebui sa-i
fac??
antoche marius
11/02/2008, 17:36
as dori sa infintez o firma pe persoana fizica ....care ar fi primi pasi pe care ar trebui sa-i
fac??