Cat sunt de vinovati parintii tai?

Categorie: Sentimente

a whelicopter 1130 Cat sunt de vinovati parintii tai?

Lucrurile pe care le ai in viata, succesul sau lipsa lui, fericirea sau lipsa ei, banii sau lipsa lor, iubirea, afectiunea, sexul toate acestea sunt in foarte mare parte rezultate ale ”programarii” la care am fost supusi ca si copii.

Aceasta programare poarta numele de ” programare sociala” si e o combinatie de ganduri, emotii si actiuni pe care le avem datorita faptului ca am fost invatati ca ” asa se face” sau ” asa e bine”.

Cine ne influenteaza in principal?

Parintii, anturajul, figurile autoritare, profesori, lideri religiosi, media si cultura ca sa enumeram sursele principale.

Insa cea mai importanta influenta asupra noastra o au parintii pentru ca ei sunt primul nostru contact cu lumea si fac parte din anturajul nostru inca de la inceput. Amprenta lor se simte cel mai puternic si chiar la oamenii care la un moment dat se revolta impotriva parintilor se simte foarte puternic influenta lor pentru ca daca faci un lucru ca sa nu faci cum au spus parintii, tot esti influentat foarte puternic de ei.

Si daca in loc sa te duci la munca asa cum iti spun parintii te revolti intr-un mod incorect importiva lor si te apuci de baut, inseamna ca influenta lor asupra ta a fost una negativa.

Stiu multe cazuri de parinti care isi iubesc copii insa ii influenteaza negativ foarte mult, iar aceasta influenta negativa vine din urmatoare surse:

- Supraprotejare

- Lipsa de atentie si afectiune

- Educatie gresita transmisa mai departe


Sa luam cele 3 mari categorii pe rand si sa spunem cateva cuvinte despre fiecare:

1. Supraprotejarea

In aceasta categorie intra parintii, in special mamele, care sub pretextul iubirii enorme isi tin copii sub o foarte stricta supraveghere pana cand copii devin tineri si apoi adulti care nu stiu sa se descurce in viata pentru ca ”mama are grija de tot”. Exista barbati virgini la 20 de ani pentru ca mamele i-au tinut in casa pana la varste inaintate si acesti tineri nu stiu sa socializeze sau cum e sa faci parte dintr-un grup social.

Bunica-mea nu ma lasa sa ies afara din casa pentru ca afara sunt ”microbi”. Norocul meu a fost ca de la 7 ani am mers sa locuiesc inapoi la parinti intr-un cartier marginas si acolo am avut parte de mai mult decat microbi. Batai cu alti copii, cicatrici de la cazaturi si mers la furat de fructe din gradinile vecinilor.

Si eu si unul dintre cei mai buni prieteni ai mei am fost victime ale supraprotejarii excesive din partea feminina a familiei noastre. Eu am avut noroc ca am scapat la 7 ani, prietenul meu la 20 de ani gasea bilet pe masa de la maica-sa cu lista in care avea unde se afla farfurile cu diverse alimente, lista cu ce avea de facut in ziua aceea, etc.

Acest comportament din partea mamelor supraprotectoare distruge personalitatea tinerilor care sunt victime ale acestei ”iubiri” si le creeaza mari probleme de adaptare cand sunt nevoiti sa isi construiasca o existenta independenta.


2. Lipsa de atentie si iubire.

Daca am scapat de bunica mea supraprotectoare si pentru o clipa m-as putea considera un norocos, cand ma gandesc un pic mai bine am o alta problema.

Maica-mea e un soi de femeie spartana. Vezi filmul 300 daca vrei sa iti faci o idee despre ce inseamna asta.

De la extrema supraprotejarii am trecut la extrema indiferentei si a ” esti baiat mare, descurca-te”.

De la 7 ani incolo, am crescut mai mult pe strazi. Eram liber, singur, taica-miu era plecat da acasa si maica-mea era prea ocupata ca sa aiba timp de mine. Nu am suferit lipsuri in privinta mancarii sau a confortului, dar am suferit enorm din cauza lipsei de atentie si afectiune din partea mamei.

Am ajuns sa confund atentia cu iubirea si cand am ajuns la 20 de ani aveam mari probleme in a relationa cu femeile. De asemenea aveam probleme cu jocurile de noroc, cu banii, si cu aproape toate aspectele vietii sociale. Ajunsesem un salbatic si un antisocial. De aici pana la a ajunge un infractor mai era doar un pas, dar din fericire nu am facut acest pas ci am luat-o pe alt drum. Din nefericire pentru alti tineri in aceasta situatie, drumul lor i-a dus pe cai gresite. A trebuit sa termin facultatea de psihologie ca sa inteleg toate ramificatiile acestor probleme din copilarie si sa imi rezolv majoritatea complexelor.

3. Educatia gresita transmisa mai departe

Acest al treilea punct este cel mai des raspandit in societatea noastra.

Sa nu uitam ca 50 de ani am trait in comunism. Asta insemna haituirea tuturor intelectualilor, ridicarea muncitorului semianalfabet la rang de erou national si inabusarea a tot ce inseamna ”exprimarea personalitatii”.

Psihologia a fost o stiinta interzisa vreo 15 ani inainte de revolutie pentru ca si conducatorii de atunci si-au dat seama ca orice om care isi foloseste mintea si potentialul este un pericol pentru regimul care vroia sa transforme natiunea intr-o turma de oi si reducerea nivelului ei intelectual.

Nu vreau sa intru prea adanc in discutii filozofico-politice dar ideea de baza e ca majoritatea parintilor nostrii au apucat sa traiasca cativa ani in acel regim si cu siguranta bunicii nostrii au trait toata viata lor sub comunism.

Ce inseamna asta?

Ca tu astazi nu ai parte de o educatie financiara sanatoasa, ca ai probleme in a-ti exprima personalitatea, ca ai o mentalitate deficitara si care te trage in jos. Poate ai auzit expresia ”mentalitate Romaneasca”

In alta ordine de idei, parintii nostrii ne pot invata doar ce au invatat si au stiut sa faca si ei la randul lor.

Uite-te la parintii tai.

Esti multumit de rezultatele lor financiare?

Iti place ce fel de relatii au intre ei si cu cei din jur?

Au vise si stiu sa si le indeplineasca sau nu?

Daca raspunzi cu NU la oricare din aceste intrebari inseamna ca in acel domeniu trebuie sa cauti educatie in alta parte, de la cineva care stie si mai ales are rezultate.

Stiu multi parinti care le spun copiilor ”Fa scoala, cauta-ti o slujba buna si fa-ti o familie.”

Asta pentru ca e tot ce stiu ei sa faca si se gandesc sa ai o siguranta si stabilitate relativa.

Dar parintii nostri nu stiu ca siguranta si stabilitatea nu mai vin astazi intr-o slujba din care poti sa pleci oricand pentru ca piata este extraordinar de dinamica. Parintii nu stiu ca astazi rezultatele se platesc si ca singurul fel in care poti sa fii prosper financiar este sa iti dezvolti abilitatile si sa ajungi sa faci un lucru foarte bine, nicidecum statul la lucru timp de cateva ore pe zi.

Sunt multe lucruri pe care parintii nostri nu ne pot invata si am dat exemplul financiar pentru ca stiu ca foarte multi tineri se lovesc azi de lipsa de viziune si intelegere a parintilor care dau sfaturi fara a avea ei insisi rezultate.

Asa ca daca te regasesti intr-una din situatiile de mai sus, fa-ti curaj si spune-le parintilor tai asa cum este scris si in cartea Secretele mintii de milionar de Harv Eker: “Mama si tata, luati un loc. Vreau sa discut ceva cu voi. Nu sunt de acord cu felul in care gestionati lucrurile si cu convingerile pe care le aveti despre viata, bani, iubire, sex etc. De astazi am de gand sa tratez toate aceste lucruri diferit fata de cum le tratati voi. Sper sa ma intelegeti, noapte buna si vise placute.”

Nu uita ca programarea ta de cand erai copil duce la ganduri care duc la emotii care duc la actiuni care duc la rezultate.

Daca nu esti multumit de rezultatele tale, trebuie sa mergi la sursa. Sa renunti la ce ai invata pana acum si sa te educi.

La ora aceasta exista educatie in ce domeniu vrei tu, educatie care iti aduce garantat rezultate daca esti dedicat sa inveti si sa progresezi.

 

Nu uita ca o personalitate alfa isi asuma tot timpul responsabilitatea chiar daca atunci cand am fost copii nu am putut fi responsabili pentru parintii nostri.

Succes si ne auzim in curand cu lucruri noi. Am pregatit cateva surprize pentru tine.

Pera Novacovici



Ceilalti au citit si: