Publicat: Luni 09-Apr-2012 22:17:54 - Autor: Mircea Vasile - Afisat de: 737 ori
Citeam zilele trecute un review, pe un site recunoscut pe plan international, la un smartphone lansat anul acesta. M-am oprit la aspectul “negativ” semnalat de redactor privind dispozitivul: “Din pacate procesorul este doar dual core”. Asta in conditiile in care acelasi redactor se plangea intr-un articol dedicat, ca inca nu a primit update-ul la Ice Cream Sandwich pe Nexus S-ul lui. Și atunci, avand in vedere ca el se descurca foarte bine cu un dispozitiv single core, cum este Nexus S, de ce incearca sa ma influenteze sa cred ca am nevoie de mai mult?
 
Vrem sau chiar avem nevoie de Quad-Core?

Pe cine urmarim? Vazand numarul ridicat de producatori de dispozitive, ne este greu sa realizam care este viziunea cea mai realista. Cei de la Google au decis sa foloseasca un chipset dual core in cel mai nou dispozitiv al lor. Dar procesorul nu este așa de important pe cat se vrea sa credeți. Platforma Ti-Omap aleasa de cei de la Google include memorie Ram dual chanel, procesor dedicat (DSP) pentru redare video 1080p cu accelerare hardware, DAC dedicat pentru sunet, Wi-Fi Direct și se pare ca este compatibil cu cel mai nou standard wireless video pe care nici Tegra 3, nici Snapdragon S4 nu-l incorporeaza. Alt producator care a ales solutia dual core este Sony. Intr-un interviu recent președintele companiei a dezvaluit ca vor opta tot pentru soluții dual core pe viitor, insa folosind procesoare mai noi (Cortex A15).

Marketing, sus și dincolo de. Nu vrem sa ne lasam intimidați, insa subtilitați ca cele semnalate la inceputul articolului ne pot determina sa luam o decizie pripita. Admițand ca vrem sa avem ce este mai nou in materie de tehnologie, justificam achiziții de care nu avem nevoie. Interesul operatorilor și al producatorilor nu este sa pastram un dispozitiv mai mult timp. Pentru acest motiv și calitatea materialelor care intra in compoziția telefoanelor a scazut mult de la an la an și nu, nu ma refer doar la exterior. S-a recurs la diverse stratageme pentru a inlesni eforturile comunitaților in a actualiza Rom-urile pe smartphone-urile ce au pierdut suportul din partea producatorului, deși unele sunt inca in vanzare.

Software și suport. Configurațiile hardware bune trebuie sa beneficieze de software pe masura. Producatorul trebuie sa justifice ce ofera in plus. Daca este vorba doar de viteza, cred ca este cazul sa mai așteptam. Da, unele modele au nevoie de quad core pentru a rula decent interfețele integrate de producator. A se vedea exemplul Galaxy S/Nexus S unde, in aceeași configurație hardware, Samsung nu a putut actualiza Galaxy S-ul la Ice Cream Sandwich pe cand Google a putut pentru Nexus S. Cum a justificat Samsung? “Insuficienta memorie Ram (512) pentru a rula interfața TouchWiz in Ice Cream Sandwich”. In aceeași idee, Sony a promis sa-și actualizeze dispozitivele cu 512 Ram, interfața lor consuma mai puține resurse. Ajungem la aplicații, mai precis jocuri, unde suportul pentru procesoarele dual core este restrans, ce sa mai vorbim de quad-core. NVidia promite jocuri optimizate pentru Tegra 3, insa cele mai cunoscute titluri nu se vor lansa exclusiv pe platforma lor, nu este in interesul dezvoltatorilor. Și ajungand la dezvoltatori, aceștia sunt deja buimaciți de numarul mare de configurații cu care trebuie sa fie compatibile aplicațiile lor. Fiecare noua platforma necesita o investiție din partea dezvoltatorului. Pentru acest motiv Apple, cu numarul lor foarte limitat de configuratii hardware, beneficiaza de prioritate.

Cum alegem? Este ușor sa cedam tentației și sa ne asumam angajamente la operatorii de telefonie mobila pentru a avea “cel mai nou”. Pe termen lung insa, aceste capricii iși vor spune cuvantul. Va veni vremea cand vom avea nevoie de un nou smartphone dar nu va fi permis de contract. Quad-Core este in regula, dar nu pentru mine, nu inca. Nu voi incerca sa va influențez, alegerile sunt ale voastre, sarcina mea este sa va informez. Ce va pot garanta este ca Mobilissimo va acoperi toate review-urile cu obiectivitate și vom incerca sa va indreptam catre soluția justificata.

Va aștept pe forum la o discuție despre ce vreți sau aveți nevoie in materie de smartphone-uri.




Ceilalti au citit si: