Publicat: Duminică 28-Noi-2010 21:54:08 - Autor: Radu Iorga - Afişat de: 585 ori
Microsoft a depus patentul în această săptămână pentru un nou tip de ecran touch, un display care își schimbă forma. Tehnologia se bazează pe mici celule din plastic, de mărimea unui pixel și care împreună vor memora o anumită formă și o vor aplica ecranului telefonului. Astfel, am putea vedea chiar display-uri care prezintă animații puțin mai agresive, cu personaje ce ies din ecran... la propriu.
 
Touchscreen-ul care își schimbă forma, cea mai nouă tehnologie Microsoft

Nu e prima oară când este studiată această idee, de vreme ce Nokia, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh și o firmă finlandeză numită Senseg lucrează la ecrane care folosesc voltaje de frecvențe diferite aplicate unei rețele de sub display. Astfel, degetele utilizatorului vor primi o varietate de senzații touch, pentru experiențe cât mai variate. Aceste ecrane poartă numele de display-uri vibrotactile.

Tehnologia este promițătoare, dar are limitările sale, astfel că spre exemplu, există probleme cu frecvențele, iar unele vor atinge gama audio. Nu cred că ați aprecia un ecran futurist care "bâzâie". Acesta este și motivul pentru care Microsoft a optat pentru varianta celulelor de plastic care își schimbă forma.

Inventatorul acestui touchscreen poartă numele de Erez Kikin-Gil și afirmă că deocamdată patentul este destinat display-urilor pentru terminale gen Microsoft Surface, mai degrabă decât tableturilor și telefoanelor. Un ecran touch denivelat ar putea reprezenta sfârșitul tastaturilor fizice. Să fi venit momentul să trecem în totalitate la tehnologia touch?




Ceilalti au citit si: