Publicat: Luni 07-Dec-2015 21:58:06 - Autor: Alexandru Stanescu - Afisat de: 2438 ori
Alex Stanescu2015 a fost un an tulbure pentru mai toti marii producatori de telefoane. Samsung a inovat, dar nu a fost de ajuns pentru a isi creste veniturile, Apple a inovat destul, dar nu fantastic de mult, iar Sony s-a multumit cu upgrade-uri mici si dese. HTC isi continua picajul, in vreme ce LG a avut cateva tresariri de inspiratie si ne-a aratat ce inseamna captura low light de calitate. Intr-o mare de telefoane cu scanner de amprente in spate, carcasa metalica, ecran cu muchii cat mai subtiri, oare cine sa fie castigatorul? Aflati mai jos!

10. Sony Xperia C5 Ultra
 
Sony Xperia C5 Ultra

Atunci cand ne vom gandi la anul 2015 peste ani, multi isi vor aminti de telefonul Xperia Z5 Premium de la Sony, cu rezolutie 4K, o premiera in zona smartphone. Eu totusi sunt ca de obicei fanul designurilor aratoase. Ca atare, dupa ani buni de design Omnibalance, Xperia C5 Ultra schimba in sfarsit reteta cu ceva diferit. Acest smartphone vine cu difuzoare frontale capabile, un corp destul de subtire si un ecran de tip edge to edge, cu 75.9% din zona frontala dedicata acestui display. Sony nu se dezbara de acele capace laterale si mizeaza pe obsesia pentru selfie-uri a tinerilor, incluzand o camera frontala de 13 MP cu blitz foarte luminos. Cei care cauta un Xperia Z5 Ultra nu mai trebuie sa astepte pana la CES 2016, pentru ca aceasta este o alternativa excelenta.

9. Marshall London
 
Marshall London

Ştiu ca e o surpriza includerea acestui telefon de 500 de dolari pe lista, dar el isi merita pozitia in topul meu. Şi asta pentru simplul fapt ca are o acustica perfecta si vine de la producatorul de amplificatoare Marshall. Acesta este un telefon rock, pentru rockeri, impodobit cu piele si metal si avand doua jackuri audio. Microfoanele sale sunt perfecte pentru a inregistra muzica, asa ca artistii amatori si DJ-ii vor adora handsetul. Ce e drept dotarile sunt modeste, dar nisa sa e acoperita cu brio. Telefonul suporta si input audio direct de la chitara si vine cu numeroase aplicatii pentru muzicienii care vor sa isi compuna primul album. Fiind pasionat de chitara, pot spune ca acest device este perfect pentru inregistrarea muzicala. Designul include si o rotita speciala pentru volum si lookul agresiv si dur al acestui model e demn de revista Rolling Stone.

8. Allview P8 Energy
 
Allview P8 Energy
 

Ce cauta acest telefon in top? Ei bine, dupa cum stiti eu sunt gamer si pentru un gamer conteaza foarte mult bateria. Allview P8 Energy ofera aproape o zi de playback video si atinge 16 ore in PCMark, deci eu zic ca puteti sa va jucati pe el lejer 12 ore fara probleme. Bonus, handsetul va poate incarca iPhone-ul spre exemplu, avand si rol de power bank. Adaugam aici un ecran luminos si o camera deloc rea si eu zic ca stam bine, mai ales ca terminalul nu e gros deloc. Putine telefoane se pot lauda cu aceste atribute, iar cu asemenea baterie nici unul dintre cele testate in ultimii ani. Designul solid si oarecum masiv ofera siguranta la sesiunile lungi de gameplay, deci pasionatii de jocuri vor fi multumiti, cum sunt si eu.

7. LG G4
 
LG G4

LG a pus piciorul in prag dupa cateva aspecte dezamagitoare ale lui LG G3, pe care le-a corectat rapid. Ecranul slab luminat si bateria dezamagitoare erau inlocuite cu un display de calitate si cu cele mai realiste culori de pe piata, iar bateria era la inaltime. Totusi vedeta reala era spatele din piele de vitel al acestui model, care scotea in evidenta handsetul in fata oricarui flagship din acest an. Un alt punct forte este camera principala, care pe timp de noapte nu are rival nici macar acum in decembrie 2015. Pur si simplu setarile de shutter speed fac din noapte zi fara probleme si filmarea nocturna e excelent luminata. Nu exista iPhone, Galaxy S, Galaxy Note si nici vreun Lumia care sa se poata duela cu acest model la capitolul captura low light. Deschiderea generoasa face minuni, iar comfortul ținerii acestui model in mana e unic, datorita stratului de piele din spate. Performanta e totusi sub rivali, iar Snapdragon 808 nu e chiar un motor V12...

6. iPhone 6S
 
iPhone 6S

Din intregul an 2015 daca ar fi sa alegem cel mai bun telefon sub 5 inch, acesta cu siguranta ar fi iPhone 6s. Evident exista voci care l-ar sustine pe Xperia Z5 Compact, dar performanta si bateria sunt de partea modelului iPhone. Cu un design compact si comod, o stabilizare digitala fantastica la filmare si un 3D Touch care e adevarat viitorul, acest model merita sa ramana in istorie drept parte a topului pe anul 2015. Performanta e fara cusur, ecranul e foarte luminos, iar selfie-urile sunt fantastice. Smartphone-ul avea o baterie foarte generoasa, acustica de calitate, iar iOS 9 era in sfarsit o platforma matura, cu cateva functii secrete pe care le-am descoperit cu placere in timp ce realizam recenzia terminalului. Aplicatia Notes a evoluat foarte mult si permite acum si realizarea de desene, iar tastatura si selectiile de text au evoluat mult odata cu 3D Touch. Saltul de la iPhone 6 nu e totusi atat de mare incat sa propulseze acest device intre primele 5.

5. Samsung Galaxy S6
 
Samsung Galaxy S6

Sunt sigur ca exista si oameni care nu apreciaza muchiile curbate din sticla ale lui Galaxy S6 Edge, dar vor neaparat un telefon "de acelasi gen". Pentru ei exista Samsung Galaxy S6, care poate tine piept cu brio lui iPhone 6s si chiar il depaseste la capitolul camera. Evolutia fata de Galaxy S5 e uriasa si desi pierdem rezistența la apa, castigam un corp din materiale premium, metal si sticla. Procesorul Exynos 7420 de la bord a fost un etalon de-a lungul acestui an, ecranul e foarte luminos, iar selfie-urile sunt clar peste ce ofera LG G4. Telefonul sta perfect in mana utilizatorului, iar camera inregistreaza un salt clar fata de predecesor, desi nu filmeaza chiar perfect ca iPhone 6S Plus.

4. Samsung Galaxy Note 5
 
Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy Note 5 este singurul phablet cu stylus pe care l-am inclus in top, pentru ca desi nu sunt genul care utilizeaza accesorii de genul, m-as imagina folosind un stylus in scopuri de productivitate. Note 5 reuseste sa fie elegant ca un pian, asa cum il comparam si in recenzie si aduce curbura muchiilor in spate de aceasta data si nu in fata ca la Edge. Ecranul sau e luminos, iar captura low light a evoluat de la Note 4, care deja facea o impresie buna la acest capitol. Interfata e mult mai fluida si matura acum, iar daca ne uitam la paleta Air View de pe Note 4 acum ni se pare din paleolitic, pe langa noua abordare. Din pacate functiile lui S Note nu au evoluat semnificativ, iar capatul clickabil al stylusului a adus mai multe neplaceri decat utilitate.

3. iPhone 6S Plus
 
iPhone 6S Plus

Am spus clar in recenzia lui iPhone 6S Plus ca acest model este un handycam killer. Serios acum, as filma cu el recenziile Mobilissimo.ro si nunti si botezuri, daca as putea. Camera sa filmeaza perfect si ma si gandesc cat de bine utilizat ar fi la concertul Queen din Bucuresti de la anul de exemplu. Daca filmarea e o problema pentru LG G4 si telefoanele Huawei spre exemplu, Apple niciodata nu a ignorat acest aspect. Evident, adaugam si performanta excelenta a acestui model, fotografierea de calitate, stabilizarea perfecta si bateria pantagruelica. La capitolul design lucrurile raman in zona premium, dar sunt clar sub ce a avut Samsung de oferit in acest an. Şi nici nu are rost sa va mai spun ca acesta este un super gaming device.

2. Samsung Galaxy S6 Edge
 
Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung se astepta sa aiba o cerere mai mare pentru Galaxy S6 decat pentru Galaxy S6 Edge, acesta din urma fiind considerat oarecum un handset experimental. Surpriza! Cererea pentru S6 Edge a fost cam de 2 ori mai mare decat cea pentru Galaxy S6, dovedind faptul ca publicul a apreciat experimentul sud coreean, inclusiv eu. Telefonul a uimit cand a aparut in primavara acestui an. Mai fusesera terminale care incercau ideea unui ecran cu muchii curbate, dar nici unul atat de eficient. De parca asta nu era de ajuns, procesorul era stelar, ecranul este obscen de luminos, apropiindu-se de un nebunesc 1000 de LUX chiar si camera e fara cusur. Poate doar faptul ca handsetul e alunecos sa ii stirbeasca din aura de campion.

1. Samsung Galaxy S6 Edge+
 
Samsung Galaxy S6 Edge+

Campionul anului 2015 este in viziunea mea Samsung Galaxy S6 Edge+. El a luat excelentul telefon Galaxy S6 Edge si l-a facut si mai mare, adaugand in plus extra optiuni ale camerei si RAM. Ştiu ca muchiile curbate din sticla au mai degraba rol estetic decat functii cu adevarat utile, dar uitati-va ce telefoane am pus pe primul loc de-a lungul anilor si veti observa am o sensibilitate estetica. Frumusetea unei imbinari de sticla cu metal merita apreciata si la acest capitol Samsung e rege in acest an. Procesorul Exynos 7420 de la interior a facut legea in 2015, camera e aproape de perfectiune, selfie-urile arata bine si nici bateria nu e rea. Ce poti reprosa lui S6 Edge+? Poate doar ca nu foloseste destul muchiile curbate intr-un mod cu adevarat util sau ca el costa prea mult. Dar la final acesta ramane Bugatti-ul smartphone-urilor din anul curent.

2015 e cu siguranta anul celor de la Samsung, care aproape ca au dominat podiumul topului 10 al telefoanelor, cel putin in viziunea mea. Modelelor Edge nu li se poate reprosa aproape nimic, iar in acest an si LG a fost la inaltime la capitolul camera, in vreme ce Apple a mizat pe inovatia lui 3D Touch si cateva upgrade-uri in zonele necesare, ca optica si hardware intern. Un lucru interesant in topul meu este ca 80-90% dintre aceste telefoane au baterii foarte, foarte bune, aspect care in trecut era sacrificat in favoarea altor dotari. Nu pot decat sa ma intreb daca la anul Galaxy S7 sau iPhone 7 (sau versiuni derivate) isi vor adjudeca coroana.... Votați și voi telefonul anului!




Ceilalti au citit si: