Publicat: Miercuri 05-Dec-2012 19:34:00 - Autor: Radu Iorga - Afisat de: 1565 ori
Se incheie 2012 si a venit momentul sa va prezentam topurile 10 ale fiecarui redactor Mobilissimo.ro, pe zona de telefoane mobile si tablete. Astazi va prezint topul meu, al lui Radu Iorga, pe zona de smartphone-uri ale anului 2012. Avem cateva nume mari, cateva surprize si un top 3 destul de previzibil, zic eu. Batalia la varf se da, dupa cum va asteptati intre Apple si Samsung, dar hai sa vedem cine merita mai mult trofeul de "telefonul anului" si de ce.

10) Sony Xperia S
 
Spny Xperia S

Orice se poate spune despre Xperia S, numai faptul ca e un telefon urat nu. Bara sa transparenta de sub ecran a ajuns un trendsetter pentru multe modele Sony si i-a cucerit pe multi designul curbat al telefonului si carcasa sa soft touch. Telefonul nu e chiar cel mai usor si subtire, la 10.6 mm si 144 de grame, dar el are acel ceva pe care l-a avut si Xperia Arc si anume un design atractiv si elegant. Telefonul ar fi meritat sa fie mult mai sus, dar faptul ca a venit cu Gingerbread, actualizarea la ICS a venit tarziu si faptul ca butoanele sale capacitive sunt greu de gasit l-au tras in jos. De remarcat cei 32 GB spatiu de stocare, camera de 12 megapixeli rapida si procesorul dual core Snapdragon care se descurca OK cu Android in varianta personalizata de Sony.

9) HTC 8X
 
HTC 8X

HTC 8X este un alt telefon care se remarca printr-un design placut, acesta fiind flagship-ul celor de la HTC, pe zona Windows Phone 8. Acest model gros de 10.1 mm si cu greutate de 130 de grame are un ecran HD S-LCD 2 atractiv, o camera de 8 megapixeli care promite, mai ales dupa experienta foto reusita a lui HTC One X si One S. Şi procesorul dual core Snapdragon se descurca excelent cu Windows Phone 8, iar acele lenses ale camerei sunt filtre binevenite. Terminalul ofera 16 GB memorie interna si daca nu era scandalul cu reboot-urile din senin, HTC 8X era sigur mai sus in top.

8) Nokia 808 PureView
 
Nokia 808 PureView

Nokia Pureview este fara indoiala cel mai bun cameraphone al anului, o bijuterie a tehnologiei de imagine digitala. Avem o captura audio fantastica la concerte, prin tehnologia Nokia Rich Recording si culori excelente si claritate deosebita la captura foto/video. Ce trage in jos acest model? Symbian Belle OS si poate si procesorul de 1.3 GHZ, un ARM 11, care face totusi fata cu brio sarcinilor de procesare de imagine la care e supus. Va reamintesc ca acest telefon cu camera de 41 de megapixeli este rezultatul a 5 ani de munca la Nokia si are parte de zoom digital lossless de 4x, plus setari foto foarte eficiente si variate. Şi calitatea audio a difuzoarelor si castilor se remarca.

7) LG Optimus 4X HD
 
LG Optimus 4X HD

LG Optimus 4X HD a fost primul telefon quad core din lume, anuntat in luna februarie a acestui an, dar ajuns pe piata de abia la final de vara. Exista si avantaje pentru aceasta sosire tarzie, cum ar fi un pret de 1800 de lei pentru un model care se lupta aproape de la egal cu HTC One X si Samsung Galaxy S III. Din pacate camera nu straluceste la acest model, dar o fac designul sau foarte elegant si ne place si interfata personalizata de LG, foarte mult clar, plus functia Quick Memo si alte mici detalii la care LG a lucrat. Am apreciat si posibilitatea de zoom in video si calitatea audio a difuzoarelor si castilor a fost un alt punct in plus. Nici procesorul Tegra 3 nu a stat deloc rau in benchmark-uri...

6) Motorola Droid RAZR MAXX HD
 
Motorola Droid RAZR MAXX HD

Motorola Droid RAZR MAXX HD se afla in acest top pentru simplul fapt ca ofera utilizatorilor ceea ce cauta de atat de mult timp la un smartphone: durata BUNĂ de viata a bateriei. Avem de-a face aici cu un terminal care ar face gelos si un phablet ca Galaxy Note II, cu o baterie de 3300 mAh sub carcasa acestui model Motorola. O astfel de baterie ofera lejer 2-3 zile de functionare pe terminal, chiar si daca utilizatorul abuzeaza de LTE. Camera e dezamagirea pe acest terminal si exact ca si primele RAZR-uri, terminalul are probleme cu contrastul. Revenind la parti bune, designul acestui device este atractiv, el reusind sa ramana totusi subtire, la doar 9.3 mm si nu chiar greu la 157 de grame. Acele colturi usor rotunjite si rezistenta la stropire cu lichide sunt de asemenea puncte de atractie.

5) HTC One X
 
HTC One X

HTC One X avea chiar sanse la titlul de telefonul anului atunci cand a aparut in primavara. Un design impecabil, o camera foarte, foarte rapida si un procesor puternic l-au facut sa para un hit. Ei bine, apoi au inceput sa apara problemele, ba cu ecranul, ba cu intarzierea actualizarilor software si unii au apreciat interfata sa HTC Sense drept invechita. Avem totusi de-a face cu un terminal cu procesor Tegra 3 destul de puternic, dar care se incinge cand este forjat si nu depaseste in mod semnificativ mai ieftinul LG Optimus 4X HD. Unii au obiectat si cu privire la lipsa unui slot microSD, dar si in legatura cu faptul ca senzorul camerei e destul de expus. In fine, designul ramane unul unic chiar si in ziua de azi si poate mai bun decat al lui HTC One S, in idee ca nu se cojeste.

4) Nokia Lumia 920
 
Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 e telefonul de care ai nevoie, daca esti in cautare de un model Windows Phone de noua generatie. Sincer sa fiu, el este o recomandare excelenta pentru cineva care nu vrea nici Android, nici iOS. Terminalul este destul de butucanos, la 185 de grame si 10.7 mm in grosime, dar cucereste prin design, culori vii si tineresti si evident selling point-ul, camera Pureview. Stabilizare optica a imaginii, captura Full HD cu bitrate foarte bun (trademark Windows Phone + Nokia de altfel) si un ecran fantastic, pe care imaginile parca plutesc sunt argumente pentru a face trecerea la Windows Phone 8. Acest model are un ecran HD de 4.5 inch, un CPU capabil Snapdragon dual core, 32 GB memorie interna si 1 GB RAM. Defecte? Pretul si micile scandaluri din jurul acestui model: reclama falsificata si resetari din senin.

3) Samsung Galaxy Note II
 
Sasmung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II este fara indoiala cel mai puternic terminal din acest top. Are un procesor quad core Exynos excelent, un ecran Super AMOLED HD de 5.5 inch care arata fantastic, iar pe partea audio ne-a dat pe spate. S Pen are functii variate, de la posibilitatea de a face schite si desene, la rezolvarea de formule matematice si desene complexe. Camera terminalului este si ea foarte buna, senzorul de 8 megapixeli facandu-si treaba excelent. In plus avem acel multitasking unic, de timp Multi Window, pe care toti utilizatorii il apreciaza. Mai adaugam si 2 GB RAM, o multime de gesturi de control implicand S Pen si o baterie incredibila si avem aici un candidat serios la titlul de “device-ul anului 2012”. Marimea deosebita a acestui produs il face totusi sa nu fie pentru oricine si acest model, ca si Galaxy S III are darul de a fi putin alunecos in mana utilizatorului.

2) iPhone 5
 
iphone 5

Despre iPhone 5 se stie deja totul: e acel smartphone care cantareste doar 112 grame, se simte prea usor in mana utilizatorului, are un ecran foarte bun, casti Earpods extreme de comode si bine izolate si o camera fantastica. Evident, exista problema haloului de lumina mov al camerei, exista difuzoarele care le maxim fac partea din spate sa vibreze si... Apple Maps. In afara de acestea, avem in rest un telefon care tinde spre perfectiune. Ecranul care a sarit de la 3.5 inch la 4 inch ofera unghiuri excelente de vizualizare, un aspect ratio 16:9 binevenit pentru vizionarea de filme, cat despre CPU si GPU, aveti review-ul la NFS Most Wanted ca dovada ce poate telefonul pe partea grafica. Performantele sale sunt foarte bune, browserul e rapid, iar lookul telefonului este foarte elegant si atractiv. Pacat ca versiunea neagra se cojeste si schimbarile de design nu sunt prea mari fata de iPhone 4S...

1) Samsung Galaxy S III
 
Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III este telefonul anului 2012. O spun cifrele de vanzari, analistii, expertii, performantele in benchmark-uri, popularitatea telefonului si review-urile din toata lumea. Parca nici Samsung Galaxy S II, un telefon foarte bun de altfel nu a avut parte de o astfel de apreciere. Indiferent de afiliere sau de preferinte, trebuie sa recunosti ca acest device este ideal in acest moment. Cu o baterie buna, actualizari relativ prompte, o camera buna, atunci cand te obisnuiesti cu focalizarea si un ecran fantastic, acest model cucereste prin tot, mai putin design. Aici problema e subiectiva, deoarece multi adora formele curbate ale telefonului, in vreme ce critica unanima e ca handsetul e alunecos, dar avem carcase pentru asta. Procesor quad core, 1 GB RAM, greutate si grosime scazuta si o interfata mai placuta decat TouchWiz-ul obisnuit, toate contribuie la farmecul acestui device. Adaugam aici si o pleiada de gesturi de control pentru acest model si tema naturii si avem cu adevarat un produs complet.

Cu acestea se incheie si topul nostru de 10 telefoane ale anului 2012, in viziunea subsemnatului Radu Iorga. Am luat in calcul in special designul si performantele, mentionand la fiecare model si defectele sale principale. Daca am omis vreun hit sau daca am plasat prea sus un terminal sau prea jos imi puteti spune in sectiunea comentarii!
 




Ceilalti au citit si: