Publicat: Luni 10-Dec-2012 00:05:21 - Autor: Szilárd-Erwin Szőgyenyi - Afisat de: 3764 ori
Se termina inca un an, cel de-al saselea pentru Mobilissimo.ro, unul in care v-am oferit peste 100 materiale de la Mobile World Congress din Barcelona, inclusiv live blogging si video, plus peste de 50 de recenzii ale celor mai dorite telefoane si tablete ale momentului. V-am obisnuit de cativa ani sa va delectam cu opiniile personale in ceea ce priveste aceste aceste terminale - top-uri de sfarsit de an ale redactorilor, ce reflecta prin clasament nu atat specificatiile device-urilor sau vanzarile obtinute de acestea, cat dorinta noastra de a le poseda, in ordine descrescatoare.

Curand vom publica un TOP 10, medie a top-urile noastre, astfel ca veti putea afla telefonul anului ales de Mobilissimo.ro si bineinteles, va vom da sansa si voua sa votati “Telefonul anului in viziunea cititorilor Mobilissimo.ro” printr-un sondaj ce-l vom porni saptamana viitoare, luni. Pana atunci, iata optiunile mele:

10) HTC One S
 
HTC One S

Lansat odata cu One X in februarie, telefonul a reusit sa impresioneze in primul rand prin benchmark-uri, unde versiunea cu procesor Snapdragon S4 dual-core de 1.5 GHz se duela fara respect cu telefoane ce aveau integrate CPU quad-core Nvidia Tegra 3. In afara de puterea afisata, One S s-a evidentiat si prin robustete si design, la constructia acestuia folosindu-se de o tehnologie inovatoare numita “micro-arc oxidation”, ce acopera aluminiul din care e construit telefonul cu un strat de portelan, tehnologie preluata de altfel si de cei de la Apple pentru iPhone 5. Din pacate acest material a constituit subiectul nemultumirii utilizatorilor, intrucat se cojeste.

9) Huawei Ascend P1
 
Huawei Ascend P1

Este un telefon subtire, usor si aratos, lansat in ianuarie, ce adoptat stilul lui Samsung Galaxy S II, care m-a impresionat placut prin design, interfata si ecranul Super AMOLED de calitate. P1 face parte din acele telefoane pe care le “butonez” si in afara “programului de lucru”. Pot sa spun ca mi-a facut placere sa-l detin pentru cateva zile.

8) Asus PadFone 2
 
ASUS PadFone 2

Se afla chiar acum pe masa noastra de teste si intruchipeaza forta pura intr-un design placut, chiar daca personal mi se pare putin colturos fata de precedenta versiune. Padfone 2 vine cu CPU quad-core Snapdragon S4 Pro tactat la 1,5 GHz, GPU Adreno 320, 2 GB RAM si dispune de o camera de 13 MP plus un dispaly de ultima generatie, bazat pe tehnologia IGZO, ce reduce considerabil consumul de energie. Pretul de ~3500 il trage in jos, dar trebuie luat in considerare ca pentru acesti bani “aveti si o tableta”, intrucat smartphone-ul vine la pachet cu “Smart Station”, un doc ce transforma telefonul in tableta.

7) Nokia Lumia 920
 
Nokia Lumia 920

Daca imi pare rau de vreun telefon ca n-a venit in teste in 2012, cu siguranta Nokia Lumia 920 ar fi pe primul loc! In ciuda faptului ca Nokia a luat-o la vale de cativa ani buni, intotdeauna reuseste sa uimeasca prin evolutia tehnologica ce o aduce. Noul flagship al finlandezilor se face remarcat prin camera sa ce inglobeaza functie de stabilizare optica, dar si prin display-ul IPS TFT de 4.5” (332 ppi). Greutatea, dimensiunile si OS-ul il fac mai putin dorit din punctul meu de vedere. Oricum ar fi, cu siguranta e cel mai bun telefon cu Windows Phone 8 de pe piata la ora actuala.

6) iPhone 5
 
Apple iPhone 5

Ramane unul dintre cele mai bune optiuni cand vine vorba de achizitionarea unui telefon, in ciuda faptului ca pasii cu care evolueaza sunt extrem de marunti. Cu siguranta este unul dintre cele mai frumoase telefoane si ofera o experienta de utilizare aproape fara cusur, dar concurența ofera mai mult, la un pret mai mic.

5) Nokia 808 PureView
 
Nokia 808 PureView

Poate mira pe unii pozitionarea lui 808 PureView asa in fata, dar camera acestui telefon e pur si simplu magica! Cat l-am avut in teste m-am atasat atat de mult de el, incat ma gandeam serios sa mi-l achizitionez! Face poze extraordinare pentru un telefon, clipurile video sunt de exceptie chiar si in conditii extreme cum ar fi un concert de exemplu, iar sunetul inregistrat e cristalin intotdeauna, in ciuda faptului ca basii din boxe rezoneaza la maxim. Bineinteles sistemul de operare invechit si fara viitor e cel care il trage in jos. Ma tot mir cum Nokia intotdeauna reuseste sa dezamageasca cu un produs ce ar merita mai mult. Anul trecut N9, anul acesta 808 PureView.

4) HTC One X
 
HTC One X

Este un telefon care pornea in februarie cu sanse reale de a fi desemnat telefonul anului, este poate cel mai frumos telefon dintre cele lansate in acest an, elegant si robust deopotriva. Specificatii de top si prospetime, cam asa as putea sa-l caracterizez. Din pacate pentru HTC, au existat probleme cu display-ul imediat dupa lansare si asta a facut ca multi posibili cumparatori sa se reorienteze, mai ales ca Galaxy S III batea la ușa! Cu noul update, telefonul a revenit in preferintele mele, deci ocupa locul 4.

3) Nexus 4
 
LG Nexus 4

Fara doar si poate, Nexus 4 de la LG, se numara printre cele mai dorite telefoane ale momentului, dispune de cel mai puternic procesor de pe piata (Snapdragon S4 Pro), vine in bagaj cu GPU Adreno 320, camera de 8MP si display True HD IPS Plus. Ar fi fost candidatul ideal pentru buzunarul meu, daca-si pastra pretul din SUA, insa pretul lui s-a dublat trecand oceanul... In afara de acest minus amintesc si faptul ca versiunea mai generoasa dispune de doar 16 GB memorie interna, asta in conditia in care nu are slot pentru card microSD. Este totusi un Nexus, iar update-urile la cea mai noua versiune de Android le primeste aproape instantaneu - ceea ce pentru mine este esential.

2) Samsung Galaxy S III
 
Samsung Galaxy S III
 

Uff! Nu va dati seama cat m-am gandit in privinta alegeri primului loc si al doilea, intre SGS3 si Note 2! Ambele device-uri sunt de exceptie! Spre deosebire de anii trecuti, Samsung in sfarsit a gasit o echipa de designeri care chiar se pricep sa realizeze ceva original si placut ochiului! Cum coreenii sunt si producatori de hardware de top, era clar ca flagship-ul lor va fi si unul dintre cele mai puternice terminale de pe piata. Cu Galaxy S III au reusit sa scape si de celebrul lag al lui TouchWiz, plus ca i-au dat si fata umana! Totusi nu aceste lucruri sunt cele care m-au impresionat cel mai mul! Faptul ca Samsung a inceput sa ofere functii si aplicatii “delicioase” pe parte de software, mi-a castigat admiratia! Bravo!

1) Samsung Galaxy Note II
 
Samsung Galaxy Note II

Da, el este alesul meu! In afara de marimea lui care intr-adevar e prea mare pentru un telefon, este prima optiune a mea daca as dori sa-mi schimb Galaxy Nexus-ul cu un terminal fabricat in 2012! Este puternic, elegant, baterie peste medie si sofware-ul, software-ul.... face toti banii! Ar fi pacat sa vi-l descriu prin inca doua propozitii scurte, mai bine vizionati recenzia lui Alex aici. Uimitor acest telefon/phablet! TOTUŞI, nu-mi voi schimba telefonul in acest an, pentru ca Nexus-ul de anul trecut inca se “bate” de la egal la egal cu “monstrii” lui 2012! Astept insa noul Nexus si sper din tot sufletul ca el sa fie o productie Made in Taiwan si sa se traga din linia Butterfly!

Cu acest ultim top 10 telefoane ale anului 2012 al redactorilor Mobilissimo.ro, incheiem seria, urmand ca maine seara sa publicam un articol prin care veti fi invitati si veti putea vota chiar voi telefonul lui 2012!

Asteptati sondajul? :)




Ceilalti au citit si: