Publicat: Sâmbata 14-Ian-2012 11:11:03 - Autor: Emil Dragota - Afisat de: 564 ori
Ma așteptam ca la CES 2012 sa vad primele telefoane quad-core și nu doar un prototip de la Fujitsu expus intr-un spațiu protejat de sticla spre a nu face hands-on cu el. Nu se știe decat ca ar avea procesor quad-core și Android 4.0 și niciun alt detaliu tehnic nu este cunoscut.
 
Sa fie prea devreme pentru procesoarele quad-core pe telefoane mobile?

La CES 2012 s-au lansat telefoane cu tehnologie LTE, cele mai hot smartphone-uri de la LG, Sony, Nokia, Motorola: Spectrum, Xperia s și ion, Lumia 900, Maxx și Droid 4. Asus Eee Pad Transformer Prime ramane prima tableta rafinata pe Tegra 3 și am ințeles ca și pe plan local se vinde la foc automat, stocurile sunt foarte reduse și se livreaza instant.

Acer pregatește o tableta similara in specificații și cu rezoluție la 1920x1080 pixeli, Asus a reacționat și vor aduce și ei o tableta Transformer Prime cu un display Full HD. Sunt foarte interesat sa vad rezoluție la 1080p pe 10.1 inch. Abia aștept sa vad un film la 1080p pe un astfel de display. Nivelul detaliilor ar trebui sa uimeasca.

Pe la jumatatea anului vor fi mai multe opțiuni de tablete cu Tegra 3 și probabil ca de prin septembrie 2012 sa avem și primele procesoare quad-core pe telefoane mobile, iar acestea sa vina in stocuri pana cel tarziu la sfarșitul lui 2012. Daca Asus Prime cu Tegra 3 a starnit maxim interes, va dați seama cum o sa fie la primul smartphone cu Tegra 3?

Va conta mult și ce smartphone va aduce Apple. Nu știu de ce, dar am impresia ca nu vor integra un quad-core și nici nu vor umbla la rezoluția ecranului ci doar ca-l vor face de cel puțin 4 inch. Telefoanele Apple sunt captate și legate de App Store. Nu poți sa lași in urma sute de mii de aplicații optimizate și sa te avanți in necunoscut. iPhone 5 ca sa impresioneze ar trebui sa aduca un design nou, ultra slim, quad-core, rezoluție fabuloasa și calitate a ecranului. Vom vedea daca calitatea de CEO a Apple este sau nu o palarie prea mare pentru Tim Cook.

Ma gandesc și la Android Market și modul in care se va dezvolta sistemul de operare mobil cu teama. Va fi o adevarata fragmentare dupa cum urmeaza:

1. Telefoane ieftine cu Android - procesoare sub 800 MHz, sub 500 MB memorie RAM, display sub 3.5 inch;
2. Telefoane middle-level single core - procesoare intre 800 și 1 GHz, 512 MB memorie RAM, ecran sub 4 inch;
3. Telefoane single core - procesoare intre 1 - 1.4 GHz, 512 MB RAM, ecrane intre 4 și 4.3 inch;
4. Telefoane dual-core generație 2011 - de la Tegra 2 la Qualcomm dual-core de pana la 1.5 GHz și display intre 4 și 4.7 inch;
5. Telefoane dual-core generație 2012 - integreaza un GPU mai puternic, rezoluție HD de 1280x720 pixeli in genul LG Spectrum, Sony Xperia s și ion, etc;
6. Telefoane quad-core - spre final de 2012.

Una dintre cele mai pestriție adunari cu putința in domeniul tehnologie mobile. Și toate cu acces la Android Market, dar multe dintre ele vor oferi o experiența trunchiata. Vor fi smartphone-uri doar cu numele. De asta se teme și Apple și a ales o evoluție a pașilor marunți: vezi trecerea iPhone 3G, 3GS, iPhone 4, iPhone 4S.

Nu am apucat sa testez autonomia lui Tegra 3 și sa vad daca ofera acel plus fața de dual-core. Normal ca aduce un plus in puterea de procesare, dar tot am dat de lag-uri prin browsing și aplicațiile funcționeaza identic ca pe Tegra 2, nu sesizezi plusul de performanța. Și asta nu pentru ca Tegra 3 ar fi gandita aiurea ci pentru ca sistemul de operare nu este optimizat. Este facut sa ruleze pe o multitudine de procesoare, rezoluții, etc. Nici macar Android 4.0 cel polivalent nu rezolva aceste probleme, deși pluseza cu mai multa fluența in operare.

Sa revenim la intrebare din titlu. 2012 va fi anul tabletelor quad-core și abia 2013 va inagura trecerea telefoanelor pe tehnologia amintita. Este puțin cam devreme. Apropo, știu ca și Samsung lucreaza intensiv la a doua generație a procesorului Exynos care ar fi un dual-core cu o frecvența sporita la 2 GHz.  




Ceilalti au citit si: