Publicat: Duminica 31-Mar-2013 16:05:22 - Autor: M. Zainescu - Afisat de: 2090 ori
Despre HTC One s-a vorbit si s-a scris foarte mult, dar nu strica o analiza amanuntita, asa cum am realizat aici la Mobilissimo.ro. Telefonul a fost anuntat cu o saptamana inainte de Mobile World Congress 2013, eveniment in cadrul caruia am pus si mana pentru prima oara pe acest handset, realizand un hands on video cu el. Apoi am avut inca o experienta cu acest model la debutul sau in Romania si acum l-am avut o saptamana pe masa de teste, multumita HTC Romania. Haideti sa vedem ce a iesit!
Review HTC One

Quickmobile.ro afiseaza acest terminal in oferta la pretul de 2.999 lei, daca va tenteaza si el ar trebui sa vina in curand si la Orange și Vodafone la pretul de aproximativ 600 de euro, la liber. Telefonul e disponibil pe negru sau in varianta argintiu/aluminiu. Incepem analiza designului cu o serie de cifre, inclusiv cele 9.3 mm in grosime, care nu se simt absolut deloc, sau greutatea de 143 de grame, care la randul sau nu se simte in mod deosebit.
 
Design si materiale folosite in constructia lui HTC One - Partea spate!

HTC One este fabricat dintr-un bloc singular din aluminiu si are si acele dungi din policarbonat in zona din spate. Designul este migalos si se vede ca s-a lucrat mult la acest handset aratos. La interior, componentele sunt dispuse sub forma de piramida inversata, adica le avem pe cele mari sus, in zona ecranului si apoi tot ma mici, pana in spate. Astfel se genereaza si forma usor rotunjita a handset-ului, iar dispunerea in piramida vine de la HTC 8X, in cazul in care va intrebati.
 
Spatele lui HTC One

HTC One adopta un design unibody, are o carcasa din aluminiu cu aderența buna si nu are probleme cu goluri ciudate in carcasa, asa cum ati remarcat pe forum ca s-a intamplat in alte parti din lume. Terminalul este compact, sta bine in mana utilizatorului si nu se zgarie in zona din spate (cel puțin versiunea pe alb), desi l-am purtat in acelasi buzunar cu cheile.
 
Recenzie HTC One

Nici "vopseaua alba" nu se ia din margini, ea fiind culoarea policarbonatului. Sub ecran avem 2 butoane capacitive si nu 3 cum ne-am obisnuit, iar lateral gasim slotul microSIM. In partea superioara se afla butonul On/Off, care are si rol de emitator infrarosu. In partea inferioara avem portul microUSB cu MHL (Mobile High-Definition Link) iar in spate in zona din policarbonat superioara se afla microfonul pentru anularea zgomotului de fond, discret integrat.
 
HTC One review

Ne-ati intrebat pe forum daca logo-ul HTC e vopsit pe sticla sau eventual lipit cu stratul de protectie din plastic, ca in cazul lui Xperia Z. Ei bine, logo-ul e integrat in sticla, se afla la interior, deci nu se va lua. HTC a adoptat o constructie Zero Gap pentru aceste model, pentru ca lumina sa nu aiba "scapari" prin orificiile sale.
 
Display Full HD HTC One

Acum ca am terminat cu acest design de nota 10, sa trecem la hardware. Acest model suporta conectivitate LTE, dispune de slot microSIM si are un display Super LCD 3 de 4.7 inch, cu rezolutie full HD. Ecranul are o densitate a pixelilor de 469 ppi, in vreme ce Galaxy S4 si Xperia Z au doar 440 ppi.

Acelasi ecran e protejat de tehnologie Gorilla Glass 2, iar dotarile smartphone-ului mai includ si Beats Audio, 2 GB RAM, 32/64 GB memorie interna si WiFi. Nu avem slot microSD, dar avem DLNA, Bluetooth 4.0, NFC, infrarosu si microUSB 2.0 cu MHL. In spate se afla o camera de 4 megapixeli cu autofocus (numit și ultrapixel - cu marimea a pixelului de 2 microni) și blit LED. In zona frontala avem o camera de 2.1 megapixeli, iar sub carcasa se afla un procesor Qualcomm Snapdragon 600, un quad core de 1.7 GHz cu GPU Adreno 320.
 
HTC One Review Hardware

Specificatiile lui HTC One se incheie cu senzor de proximitate, accelerometru, giroscop, busola, radio FM stereo si bateria neinlaturabila Li-Polymer de 2300 mAh. Ea asigura cam 22 ore de functionare, sau cel putin noua ne-a oferit atat. Din acest interval, 2 ore am filmat cu telefonul la concert, 1 ora ne-am jucat, 2 ore am facut upload pe Dropbox si am realizat si cateva apeluri, web browsing si am ascultat si muzica timp de cateva ore, deci stam bine la capitolul baterie.

Pe partea audio am fost foarte incantati de performanta acestui device, cu un volum total asurzitor si de-a dreptul impresionant. Am ascultat atat melodii axate pe voce, cat si melodii axat pe bas sau chitara, iar difuzoarele frontale stereo au facut fata cu brio la orice provocare. HTC One are volumul cel mai ridicat dintre toate tabletele si telefoanele testate de mine vreodata, ba chiar intrece si cateva laptopuri.
 
Experienta audio pe HTC One (Beats Audio - BoomSound)

Beats Audio si BoomSound isi aduc aportul, primul printr-un plus de bas, iar al doilea prin plasarea difuzoarelor stereo si un amplificator intern. In ciuda volumului urias, nu apare vreun pic de distorsionare, daca va faceti griji la acest capitol. Per total, experiența audio este extraordinara, de nota 11/10, daca pot spune asa.

In ce priveste playback-ul video, v-am prezentat un trailer al jocului Bioshock Infinite si trebuie sa mentionez ca acest ecran se comporta bine chiar si in bataia soarelui. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar tehnologia Super LCD 3 isi face excelent treaba. Aflati si ca negrul nu e atat de adanc ca la panourile AMOLED, dar culorile sunt foarte naturale, iar textul se vede fantastic in web browser si fara zoom.
 
HTC One BlinkFeed

BlinkFeed pare a pluti pe ecran, contrastul este bun, iar playback-ul Full HD arata excelent. Şi acum... avem foarte multe sa va spunem despre camera, faimoasa camera de 4 megapixeli, dar nu orice pixeli, ultrapixeli! Senzorul foto de pe acest device este de marimea unuia de 12 megapixeli si mai trebuie sa stiti un detaliu: in vreme ce un pixel al lui Nokia 808 PureView are marimea de 1.4 microni, un pixel al lui HTC One masoara 2 microni.

Acest pixel de marime mai mare poarta numele de Ultrapixel si aduce un nivel de noise mai scazut si un dynamic range mai bun. Avem la dispozitie si stabilizare optica a imaginii, iar senzorul are diagonala de 1/3 inch si aspect 16:9, plus lentila cu 5 elemente si deschidere F/2.0. Fotografiile realizate cu aceasta camera au o rezolutie de 2688 x 1520 in aspect 16:9 si 2048 x 150 in 4:3.
 
Review HTC One - Camera

In zona de optiuni ale camerei gasim o gama variata de optiuni, de la balans de alb, la contrast, expunere, luminozitate, ISO pana la nivelul 1600, efecte de tot felul (sepia, alb/negru, posterize, focus blur si multe altele). Stabilizarea optica a imaginii se realizeaza prin corectarea imaginii pe 2 axe, cu frecventa de 2000 de ori pe secunda. Din cate stiu la Nokia Lumia 920 se realiza o corectare cu ajutorul giroscopului de 500 de ori pe secunda.
 
HTC One - imagini capturate noaptea

Prin ce iese in evidenta HTC One de fapt? Ei bine, fotografiile facute ziua arata normal, daca pot sa spun asa, adica nu eclipseaza vreo alta camera de pe telefon Android de pe piata, dar imaginile capturate noaptea si in conditii low light arata foarte bine. Avem parte si de posibilitatea de a realiza capturi de tip panorama, slow motion si captura foto si video HDR. Spre deosebire de Sony Xperia Z, aici HDR-ul chiar se simte, si diferenta de luminozitate e clara.
 
Filmare HTC One in conditii de lumina scazuta si sunet puternic.
 

Capturile video se realizeaza la 1080p si 30 FPS sau 720p la 120 FPS. Rezultatul e un clip video MP4 cu bitrate de 20 Mbps, iar captura audio se realizeaza stereo la bitrate de 192 Kbps. Aceeasi captura are un sampling rate de 48 Khz, iar camera acestui telefon are o lentila de 28 mm, daca doriti detalii tehnice de acest gen. Aveti aici un intreg editorial dedicat capturii video la concert realizata cu HTC One, deci stiti si potentialul sau in aceasta zona.
HTC One - imagini capturate ziua

Retineti ca telefonul filmeaza foarte bine in aceste conditii, dar are probleme cu focalizarea și zoom-ul sacadat. Din cate am inteles problemele se remediaza cu cel mai nou update. Nici camera frontala nu trebuie neglijata, deoarece avem un sistem inovator si aici. E vorba despre o camera de 2 megapixeli cu lentila wide angle F/2.0 la 88 de grade. Camera e capabila de captura full HD si chiar si de HDR.
 

Şi apoi vine randul faimosului HTC Zoe. Acest sistem isi face simtita prezenta in galerie, editare foto, preview-uri foto/video si in general experienta de imagine a terminalului. In primul rand, odata ce selectati optiunea Zoe in interfata camerei si apasati butonul de shutter, camera va realiza 20 de capturi foto la rezolutie maxima si 3 secunde de video. Aceste 3 secunde se impart in o secunda de captura video inainte de apasarea shutter-ului si 2 secunde dupa.

Zoe realizeaza un preview pentru fiecare galerie de tip eveniment in partea superioara, astfel ca puteti vedea intr-un colaj animat un soi de rezumat al unei zile in care ati facut poze. Rezumatul e disponibil sub forma de clip Zoe de 30 de secunde, in cadrul caruia puteti schimba muzica, cadrele sau modul de vizualizare, cu diferite efecte si personalizari.
 

Am facut si noi un Zoe pentru captura din Bucuresti, cu o tema pariziana si soundtrack pe masura. Zoe are efect si asupra fețelor capturate, astfel ca scoate chipurile in evidenta incercuindu-le si va permite sa alegeti cadrele cu zambet. Puteti si edita fotografiile cu o serie de efecte pe care le vedeti in video review, inclusiv prelucrarea formei fete si eliminarea imperfectiunilor pielii.

Per total o camera foarte buna, cu mult peste alte camere de terminale Android si la duel direct cu camera lui Nokia Lumia 920. Trecand la software, HTC One ruleaza Android 4.1.2, cu interfata HTC Sense 5.0, iar singurul regret legat de OS este ca zona de notificari nu are toggle-uri pentru conectivitate, profil de utilizare si alte shortcut-uri.
 
Benchmark-uri HTC One (Download)

Trecand la benchmark-uri, am decis sa comparam HTC One cu Sony Xperia Z, un alt telefon Full HD testat de noi si ASUS PadFone 2, un terminal quad core foarte performant. In Quadrant HTC One obtine un scor impresionant, de 12.425 puncte, peste Xperia Z si cele 8011 puncte ale sale si peste cele 7655 puncte ale lui PadFone 2. In AnTuTu din nou un scor record: 22.573 puncte pe HTC One, peste Xperia Z, cu 16.000 puncte si ASUS PadFone 2 cu 21.000 puncte. In NenaMark 2 am atins 61.4 FPS, fata de cele 59.9 FPS de pe Xperia Z si 58.6 FPS pe ASUS PadFone 2.

In Vellamo am obtinut 2397 puncte, peste Xperia Z, care a atins 2187 puncte si PadFone 2, cu 1992 puncte. In BrowserMark 2 am atins 1529 puncte cu HTC One si 1698 cu Xperia Z, desi experienta de web browsing nu sufera deloc. Browserul este rapid, sistemul de taburi este aratos, iar tastatura virtuala este comoda pe HTC One. HTC Sense 5.0 se remarca prin simplitate si minimalism.
 
Prezentare HTC One

Merge pe nuante de gri in UI, 5 ecrane Home si o serie de noi widget-uri create de HTC. Puteti selecta marimea grilei de aplicatii (3x4 sau 4x5), iar per total interfata da senzatia de seriozitate si precizie. Cele 2 butoane capacitive au multiple utilizari, astfel ca daca tineti apasat butonul Home veti declansa Google Now, iar daca apasati pe el de doua ori veti declansa zona de multitasking. Aceasta presupune 9 ferestre cu aplicatiile rulate recent, pe care le puteti inchide prin swipe in sus.

De vreme ce nu exista buton Meniu capacitiv, la aplicatiile deschise va aparea un buton virtual in partea inferioara a ecranului, cu rol de buton meniu. BlinkFeed vine drept HomeScreen principal standard, dar poate fi mutat si inlocuit cu un alt HomeScreen. Totusi nu se poate renunta la el, orice ati face. Ca design BlinkFeed aduce cu FlipBoard putin si are rolul de a afisa feed-ul Facebook si Twitter al utilizatorului, plus cateva surse de stiri alese dintr-o lista de site-uri si publicatii celebre.
 
Review HTC One

Fluxul informational este bine compartimentat si se incarca rapid, iar utilizatorul poate selecta sa vada numai tweet-uri, statusuri Facebook sau stiri. Din pacate nu puteti selecta si un feed RSS preferat, cum ar fi cel Mobilissimo.ro spre exemplu. Trecand la alt aspect, HTC One ofera o calitate a convorbirilor deosebita, cu anulare a zgomotului de fond eficienta si aflati ca in acest caz carcasa din aluminiu nu afecteaza semnalul celular sau pe cel WiFi.

HTC One are in zona de aplicatii si un mod de functionare Car, care afiseaza optiunile principale ale terminalului, precum accesul la GPS sau lista de apeluri, la doar o apasare pe ecran distanta. Exista si un mod de functionare pentru copii, unul oferit de serviciul Zoodles, plus o serie de unelte si aplicatii de productivitate, de la Dropbox la vreme si de la Notite la Tasks.
 
Recenzie video HTC One

Nu putem uita de functia TV, care afiseaza atat programul televiziunilor, cat si functia de telecomanda a telefonului, care va permite sa controlati via infrarosu un televizor sau alte cateva gadgeturi multimedia. Am conectat HTC One la un televizor Samsung si a functionat perfect drept telecomanda. Şi acum a venit marele moment al aspectelor Pro si Contra legate de HTC One, plus concluzii.

Iata aspectele Pro:
design excelent; materiale premium; calitate audio si video fantastica; capturi low light foarte bune; interfata placuta a camerei, cu multe optiuni; Zoe e original si binevenit; BoomSound isi face simtita prezenta; camera ultrapixel are un potential mare; port infrasoșu (telecomanda)[ BlinkFeed arata si se misca bine.
Şi aspectele Contra: BlinkFeed poate fi usor obositor; camera pierde focalizarea la filmare uneori; zoom sacadat; nu avem butoane shortcut in zona de notificari; pretul usor prohibitiv.
Şi acum concluziile legate de acest smartphone, unele pozitive si incantatoare. HTC One primeste o nota de 10 din 10 pentru design, 9.5 din 10 pentru hardware, 9.5 din 10 pentru OS si UI, pentru un total de 9.67 din 10, rotunjit la 9.7. Aceasta e nota cea mai mare primita de un smartphone analizat de Mobilissimo.ro. HTC One este un telefon mobil fantastic, cu un design deosebit, capacitati multimedia extraordinare si o achizitia pe care nici un utilizator nu o va regreta. Doar 2 modele pot provoca acest telefon la duel in 2013: iPhone 5S si Samsung Galaxy S4. Ramane de vazut daca vor reusi sa il invinga... Pana atunci le multumim HTC Romania pentru modelul oferit in teste si va invitam pe Forumul Mobilissimo la discutii.
  Review HTC One
 




Ceilalti au citit si: